Muzejní výstava roku

Rybářství
Interaktivní expozice Rybářství je rozdělená do několika tematických sekcí a nabízí mnoho zajímavostí nejen z oboru rybářského a rybníkářského. Expozice je vystavěna na 560 m2 a je vybavena nejmodernějšími multimediálními prvky a audiovizuální technikou. K vidění jsou například unikátní rybářské nástroje a náčiní, detailní pohled na rybniční soustavu, dioráma výlovu rybníka a CHKO Třeboňska nebo velká akvária se sladkovodními rybami.
64/2015
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 322
+420 220 308 323
nzm.praha@nzm.cz
www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství

Povinné přílohy

Interaktivní expozice Rybářství je rozdělená do několika tematických okruhů a nabízí mnoho zajímavostí nejen z oboru rybářského a rybníkářského. Rybářství vždy patřilo k významným zdrojům lidské obživy a tím i k nejstarším zaměstnáním člověka. Vnitrozemská poloha naší země, které chyběla vlastní možnost mořského rybolovu, byla jednou z příčin ojedinělého jevu ve světovém rybářství a to hromadné výstavby rybníků pro chov kapra. Výstavba rybníků změnila naši krajinu k nepoznání a rybářské osti jsou považovány za jeden z nejstarších nástrojů, které lidstvo zhotovilo. NZM rovněž spravuje unikátní podsbírku rybářství, která je věnována vývoji říčního rybářství, rybničního hospodářství, pstruhařství a sportovnímu rybářství. Všechny tyto důvody vedly k vytvoření expozice, která je vystavěna na 560 m2 a je nejen vybavena nejmodernějšími multimediálními prvky a audiovizuální technikou, ale také klima stabilními vitrínami s inertním vnitřním prostředím, jež splňují nejpřísnější nároky ve vztahu k ochraně sbírkových předmětů. Koncepce expozice rovněž umožňuje průběžnou obměnu části expozice v souvislosti s prezentací aktuálních témat spojených s problematikou rybářství, čímž činí expozici dynamickou a stále něčím atraktivní. Expozice v sobě zároveň spojuje minulost (historie, sbírkové předměty) se současností (témata prezentována nejmodernější technikou) a budoucností (vědecké objevy, výchova nové generace) a poskytuje jedinečné učení se hrou, zážitkem. Charakter expozice mimo jiné také potrhují velká akvária s živými sladkovodními rybami, model rybniční soustavy, dioráma výlovu rybníka nebo CHKO Třeboňska, průhled do bobří nory či dynamicky měnící se tok řeky.
Libreto: Center For Modern Education (CZ), s.r.o.
„M plus“ spol. s r.o.
17.12.2015
31.12.2018
celoročně
úterý – neděle
9:00-17:00
Ing. Jiří Houdek
jiri.houdek@nzm.cz

Nepovinné přílohy

MgA. Jakub Turek
Interaktivní expozice poskytuje učení se hrou, zážitkem nejen prostřednictvím nejmodernějších multimediálních prvků, ale také za pomoci různých didaktických a hravých pomůcek, včetně prolézačky s rybářskými sítěmi nebo rozebíratelného 3D modelu kapra. Součástí expozice je také „laboratoř“, kde si nejen malí návštěvníci vyzkouší v praxi několik pokusů a seznámí se se současnými vědeckými objevy na poli rybářství. Rovněž se připravuje lektorský program s průvodcem, který zábavnou a přitažlivou formou provede návštěvníky expozicí.
1. Pozvánka k návštěvě expozice 2. Pozvánka na vernisáž 3. Tisková zpráva 4. Monitoring s webovými odkazy

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru