Muzejní výstava roku

Proti proudu času - Pardubicko v pravěku a raném středověku
Expozice, má za cíl představit návštěvníkům pravěký a raně středověký vývoj Pardubicka. Určena je jak široké veřejnosti, tak zájemcům o archeologii. Koncept je odvozen od filmu "Cesta do pravěku". Informace o nálezech lze najít v letácích a v tabletech u vitrín. Příchozí si dále mohou prohlédnout modely sídlišť, hrob skrčence a repliky artefaktů. Pravěké kroje a sídlení přibližují videa. V expozici je kladen důraz na srovnání vývoje na Pardubicku se starověkým světem a raně středověkou Evropou. Pomyslné srdce expozice představuje místnost s instalací žárových hrobů. V herní části je připraveno archeologické „pískoviště“ a idealizované rekonstrukce pravěkých oděvů. Součástí je hmatová stezka určená nejen pro zrakově hendikepované, ale i všem, kteří si chtějí pravěk vyzkoušet doslova na „vlastní kůži“.
74/2015
Východočeské muzeum v Pardubicích
Zámek čp. 2, Pardubice 530 02
+420 775 608 078
libanek@vcm.cz
http://www.vcm.cz/index_h.html
14450542
Pardubický kraj

Povinné přílohy

• Archeologická expozice si klade za cíl představit návštěvníkům především pravěký a raně středověký vývoj Pardubicka. Určena je jak široké veřejnosti, tak zájemcům o archeologii. Neztrácí však ani vzdělávací charakter, který je podstatný pro školy i univerzity. Koncept je odvozen od slavného filmu K. Zemana "Cesta do pravěku (1955)". Návštěvníci začínají prohlídku od vitríny s nálezy z raného středověku a končí u artefaktů z období starší doby kamenné. Vystaveno je přes 550 nálezů. Při výběru sbírkových předmětů byl kladen důraz na jejich reprezentativnost pro prezentovaná období. Střed expozice představuje místnost s instalací žárových hrobů z Pardubicka. Zde je ukázána podoba žárových hrobů z období popelnicových polí. Jejich výzkum má na Pardubicku tradici již od konce 19. století, kdy první hroby zachránili členové pardubického muzejního spolku. A právě podle pohřebiště v Platěnicích na Pardubicku má své pojmenování i slezskoplatěnická kultura, kterou znají archeologové na celém světě. Výbava hrobů je složena z replik originálních nádob uložených ve sbírkách VČM. V tomto sále lze také zjistit, jak probíhá výzkum žárových hrobů. 1. Expozice představuje jediné komplexní shrnutí poznatků o pravěku a raném středověku Pardubicka a Pardubického kraje vůbec. 2. Při přípravě expozice byly použity v České republice zatím ne příliš rozšířené prvky, jako jsou: informační letáky, hmatová stezka, archeologický retro okruh a srovnání se starověkým světem a raně středověkou Evropou. 3. Univerzálnost. Expozice nabízí několik informačních okruhů pro různé typy návštěvníků, jako jsou: široká veřejnost, návštěvníci se zrakovým hendikepem, studenti, odborníci. 4. Výtvarné zpracování, které nabízí alternativu k rekonstrukčním malbám ve stylu Z. Buriana a dnes populárního L. Baláka.
F. J. Kašpárek, J. Jílek, V. Vokolek, K. Bulvová
D. Schmidtová, V. Vokolek
24.11.2015
31.1.2017
celoročně
úterý – neděle
10:00 – 18:00
Tomáš Libánek
libanek @vcm.cz

Nepovinné přílohy

Ondřej Ulrich
Ondřej Ulrich
1. Informační letáky k problematice Pardubicka v pravěku a raném středověku 2. Katalog: Jílek, J. (ed.) 2015: Proti proudu času Pardubicko v pravěku a raném středověku. Pardubice. 3. Video s ukázkou rekonstrukcí krojů z doby laténské
K expozici jsou naplánovány komentované prohlídky, které probíhají v měsíci únoru 2015. Dále je k dispozici program pro školy: "Jak se žilo v pravěku", zaměřený na poznání pravěku a raného středověku Pardubicka.
1) 19. 11. 2015 Východočeské muzeum otevírá novou expozici archeologie http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vychodoceske-muzeum-otevira-novou-expozici-archeologie/1283292 2) 23. 11. 2015 Sáhněte si na pravěk! Pardubické muzeum otevírá novou expozici http://www.rozhlas.cz/pardubice/mamehosty/_zprava/sahnete-si-na-pravek-pardubicke-muzeum-otevira-novou-expozici--1557050 3) 24. 11. 2015 Novou expozici za více než 5,5 milionu korun otvírá Východočeské muzeum v Pardubicích http://vctv.cz/archiv/video/vychodoceske-zpravy-24-11-2015-18-00 4) 25. 11. 2015 Východočeské muzeum v Pardubicích se vydalo Proti proudu času http://www.cestyarcheologie.cz/#!V%C3%BDchodo%C4%8Desk%C3%A9-muzeum-v-Pardubic%C3%ADch-se-vydalo-Proti-proudu-%C4%8Dasu/c4s/5655d0970cf247940f6ef9d9 5) leden 2016 Archeologickou expozici tvoří i nálezy z Přeloučska Přeloučský rošt - Přeloučský měsíčník, který vychází pravidelně vždy začátkem měsíce http://www.mestoprelouc.cz/mesto/preloucsky-rost/

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru