Muzejní výstava roku

Bez hranic
Umění v Jáchymově a Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. Výstava představuje umělecké kulturní bohatství Krušnohorského regionu – sochařství, malířství a umělecké řemeslo v období mezi lety 1250 až 1550. Výstava je členěna do tří částí, první část je věnována Jáchymovu a další dvě královským poddanským městům i klášteru v regionu. Ve zmenšené podobě je pokračováním výstavy „Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí“, kterou představila Národní galerie ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Z Národní galerie se výstava vrací v pozměněné podobě zpět do regionu a je velkým úspěchem, že ji návštěvníci mohou zhlédnout právě v Královské mincovně v Jáchymově v roce, kdy Jáchymov slaví 500 let od svého založení.
02/2016
Muzeum Karlovy Vary, příspěvková organizace Karlovarského kraje
Pod Jelením skokem 393/30, 360 01 Karlovy Vary
+420 353 223 125
sekretariat@kvmu
www.kvmuz.cz
72053810
Karlovarský kraj

Povinné přílohy

Pořízení uměleckých památek gotiky a renesance, které se v Krušných horách dochovaly, bylo různými způsoby spojeno s horní činností. Dolování nerostného bohatství se stalo dynamickým faktorem pro rozvoj krušnohorských měst a městeček, do jejichž podoby významně zasáhla zejména stříbrná horečka v Jáchymově, probíhající v závěru 15. a v první polovině 16. století. Z dolování vzácných kovů a z obchodu s rudami bohatli v této době majitelé krušnohorských panství v okolí Jáchymova především šlechtický rod Šliků. Vysoké výnosy z těžby rud umožnily vysokou uměleckou reprezentaci šlechtických rodů, mezi něž patřily například rody Lobkoviců (Kadaň), Weitmilů (Chomutov), Fictumů či Šumburků (Chomutovsko a Kadaňsko), ale i královských měst podílejících se významně na rudném obchodu (např. Most), i cisterciácký klášter v Oseku. A právě Jáchymovu, městu založeném před pěti sty lety po objevení mohutných stříbrných ložisek roku 1516, je věnována jedna ze tří částí výstavy. Oproti pražské výstavě byla expozice doplněna o vzácné sbírkové předměty z karlovarského muzea jako například plastika sv. Kateřiny či Doupovská Madona. Doplněna byla také o exkluzivní exponáty, které se do jízdárny „nevešly“ jako například sochy sv. Petra a Pavla z Mikulova či Oltář sv. Barbory ze Želiny nebo Ukřižovaný ze Želiny. V autentických prostorách se návštěvníci seznámí s činností jáchymovské mincovny (medaile, tolary), s městskými privilegii vydanými králem Ferdinandem I. Habsburským (iluminované znakové listiny) či s vzácnými knihami upomínajícími na humanisticky a reformačně naladěné intelektuály působící v Jáchymově (Mathesius, Kopp z Raumenthalu, Agricola ad.). Jáchymovská výstava má stejný vizuální styl s výstavou pražskou, aby si návštěvník tyto dvě výstavy spojil. Porovnáním však zjistí, že zde najde řadu nových exponátů, které ve Valdštejnské jízdárně neviděl. To byl hlavní cíl autorky, která pro Jáchymov vybrala „top ten“ exkluzivní exponáty.
Doc. Michaela Ottová za podpory Jana Klípy a Štěpánky Chlumské (NG Praha)
Jiří Leubner
12.6.2016
18.9.2016
červne - září
úterý - neděle
9 – 17
Ing. Lenka Zubačová
zubacova@kvmuz.cz

Nepovinné přílohy

Miroslav Vavřina
Jana Vahalíková (studio Marvil)
Na výstavě "Bez hranic. Umění v Jáchymově a Krušnohoří mezi gotikou a renesancí" naleznou návštěvníci množství informací k jednotlivým exponátům i k místům, odkud pocházejí. Mnohem více je však možné se dozvědět přímo od autorky výstavy doc. Michaely Ottové z Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která zájemce výstavou provede i se zasvěceným komentářem. Komentované prohlídky se uskuteční 3. července, 30. července, 27. srpna a 10. září 2016, vždy od 15 hodin. Dne 27. srpna 2016 povede komentovanou prohlídku historik umění prof. Jan Royt, prorektor UK v Praze.
1. Krušnohorský Luft 5/5 2016: Výstava Bez hranic v Královské mincovně 2. Jáchymovský zpravodaj červen 2016: Výstava Bez hranic 3. MF DNES 13. 6. 2016: Lidé mohli výjimečně vidět vzácný Jáchymovský horní řád 4. Karlovarský Deník 16. 6. 2016: Jáchymovská výstava Bez hranic má nový vzácný exponát 5. Karlovarský Deník 30.6.02016: Výstavou zasvěceně provede Michaela Ottová 6. Jáchymovský zpravodaj červenec 2016: Výstava Bez hranic Odkazy na webu Muzea Karlovy Vary a na kulturních webových stránkách PROPAMÁTKY, STAVITELÉ KATEDRÁL, Ústav pro dějiny umění FF UK Praha, FF UJEP Ústí nad Labem, ETNA iGUZZINI, scena.cz, Artalk, CZeCOT.cz, Blesk.cz, MUSEUM.cz, Krajské listy.cz, KDYKDE, Magazín OKO 24, Živý kraj

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru