Muzejní výstava roku

Havel–Prigov a česká experimentální tvorba
Výstava netradičním způsobem připomíná osobnost Václava Havla v roce jeho nedožitých 80. narozenin. Zároveň představuje českému publiku ne příliš známou experimentální tvorbu Dmitrije Prigova, dále díla Zdeňka Barborky, Vladimíra Burdy, Dalibora Chatrného a dalších českých umělců ze sbírek Památníku národního písemnictví.
03/2016
Památník národního písemnictví
Strahovské nádvoří 1/132, 118 38 Praha 1 - Hradčany
+420 220 516 695
post@pamatnik-np.cz
www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz
00023311
MK ČR

Povinné přílohy

Dílo Václava Havla je představeno u příležitosti 80. výročí jeho narození neobvyklým způsobem. Havel se v první významné fázi své tvorby, v 60. letech, věnoval i experimentální poezii a jejím výrazovým možnostem, které ztvárnil v několika sériích Antikódů. Tato jeho drobná díla jsou zasazena do dvou kontextů. Především v souvislosti s tvorbou jeho ruského vrstevníka Dmitrije Prigova, který v Stichogrammech v 70. letech užíval podobných postupů jako Havel. Druhá souvislost uvádí Havlovy Antikódy i Prigovovo dílo do vztahu se silnou českou tradicí vizuální poezie a experimentálního umění. Havlův blízký vztah k Jiřímu Kolářovi a Běle Kolářové, stejně jako k Josefu Hiršalovi a Bohumile Grögerové je všeobecně známý. Méně se ví o díle autorů, kteří na hranici slova a obrazu vytvořili a v samizdatu publikovali pozoruhodná díla, z nichž některá se dosud nevystavovala ani nebyla nikdy znovu zveřejněna. V novém světle se tak ocitají práce Zdeňka Barborky, Vladimíra Burdy, Dalibora Chatrného, Emila Juliše, Miloše Korečka, Karla Miloty a Ladislava Nebeského.
Tomáš Glanc, Sabine Hänsgen, Petr Kotyk
Tereza Hejmová, Monika Eretová, Vladimír Uhlík
17.6.2016
30.10.2016
červen – říjen
úterý – neděle
10.00 – 18.00
Vladimír Uhlík
uhlik@pamatnik-np.cz

Nepovinné přílohy

Zbyněk Baladrán
Zbyněk Baladrán
Pozvánka Plakát Bulletin / Průvodce výstavou
http://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktuality/378-vystava-havelprigov-predstavi-experimentalni-tvorbu-vaclava-havla/ http://420on.cz/news/culture/51438-v-prage-otkroetsya-vystavka-eksperimentalnoy-poezii-gavela-i-prigova http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3653823

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru