Muzejní publikace roku

Statečná srdce
Katalog výtvarných prací malíře Václava Junka (1913 – 1976) byl vydán při příležitosti jeho výstavy v Městském muzeu a galerii Vodňany. Rozsáhlé výtvarné dílo nebylo po dobu 40 let vystavováno. Zahrnuje mimořádnou ilustrátorskou tvorbu dobrodružné literatury pro mládež, komiksů včetně Rychlých šípů, leporel pro nejmenší děti i jednoho z nejúspěšnějších Slabikářů, ale také olejomalby z prostředí moře a lodních doků či poetické grafické listy. Obsáhlý text o malířově životě a tvorbě, který napsal syn Václav Junek ml., je doprovázen výběrem výtvarníkových obrazů a ilustrací i s ohledem na šíři autorových technických schopností. Katalog je opatřen životopisem, přehledem samostatných i společných výstav a soupisem ilustrovaných knih. Vydání katalogu završuje úsilí vrátit jeho dílu zasloužený obdiv zájemců o české výtvarné umění 20. století.
07/2016
Městské muzeum a galerie Vodňany
Nám. Svobody 18, 389 01 Vodňany
+0042 383 382 057
mag@vodnany.net
www.muzeumvodnany.cz
072192
Město Vodňany

Povinné přílohy

Katalog prací malíře Václava Junka (1913 – 1976) byl vydán při příležitosti výstavy v Městském muzeu a galerii Vodňany. Pilný výtvarník zanechal rozsáhlé dílo, které nebylo po dobu 40 let v úplnosti vystavováno. Umělec se narodil v Kladně a chudé prostředí, ve kterém vyrostl, nenasvědčovalo, že se stane ilustrátorem knížek, které se budou číst potají s baterkou pod peřinou (Trosečníci ledového moře, Lovci orchidejí, Pouští a pralesem a mnoho dalších). Natož, že se několik generací prvňáčků bude podle jeho obrázků v „červeném“ Slabikáři učit číst! V roce 1934 začal studovat Uměleckoprůmyslovou školu a pak Akademii výtvarných umění v ateliéru J. Obrovského. Studijní cesty po Itálii, Řecku, Bulharsku, Turecku a Jugoslávii otevřely výtvarníkovi obzory, které zcela odpovídaly jeho naturelu. Láska k vodě – moři a k plavidlům ho provázela po celý život. Neuvěřitelné technické znalosti o jejich stavbě přenášel do dobrodružných knížek i na obrazy z přístavů. Ne náhodou věnoval grafický hold mořeplavci R. Konkolskému, prvnímu Čechoslovákovi, který v roce 1975 na své lodi Niké obeplul zeměkouli. Stejnou uměleckou poctivost vkládal do dětských leporel a pohádek. Oblíbenými hrdiny jsou domácí i exotická zvířata. Věnoval se také komiksu. Během své práce v Melantrichu musel v roce 1941 zaskočit za Dr. J. Fischera a nakreslit několik pokračování Rychlých šípů pro Mladého hlasatele. Toto spoluautorství však záhy skončilo zákazem vydávání časopisu. Malíř maloval, kreslil, věnoval se grafice. Prožil bohatý společenský život v Praze, na chatě ve Zbečně i na cestách. Znal se s řadou osobností, které vstoupily do historie české kultury. Hrabalovy Slavnosti sněženek ho připomínají bohužel jen epizodně. Obsáhlý text o malířově životě a tvorbě, který napsal syn Václav Junek ml., je doprovázen výběrem výtvarníkových obrazů a ilustrací i s ohledem na šíři autorových technických schopností. Katalog je opatřen životopisem, přehledem samostatných i společných výstav a soupisem ilustrovaných knih. Vydání katalogu završuje úsilí vrátit jeho dílu zasloužený obdiv zájemců o české výtvarné umění 20. století.
Václav Junek ml. – Michael Zachař
Václav Junek
Jiří Vašíček
120 Kč
500 ks
Prodej a na základě žádosti zasílání poštou. Katalog Václav Junek Statečná srdce [online]. Vodňany, Městské muzeum a galerie 2001 – 2016. [cit. 2016_07_07]. Dostupné z www: http://www.muzeumvodnany.cz/muzeum-a-galerie/galerie/program/texty/862-katalog-vaclav-junek-statecna-srdce.

Nepovinné přílohy

ISBN 978-80-905004-8-8
Pozvánka na vernisáž výstavy Václav Junek Statečná srdce [online]. Vodňany, Městské muzeum a galerie 2001 – 2016. [cit. 2016_06_20]. Dostupné z www: http://www.muzeumvodnany.cz/muzeum-a-galerie/fotoserie/518-fotografie-z-vernisaze-vystavy-vaclav-junek-statecna-srdce. Pozvánka na výstavu Václav Junek Statečná srdce [online]. Vodňany, Městské muzeum a galerie 2001 – 2016. [cit. 2016_06_20]. Dostupné z www: http://www.muzeumvodnany.cz/muzeum-a-galerie/fotoserie/518-fotografie-z-vernisaze-vystavy-vaclav-junek-statecna-srdce. Totín, Petr. Fotografie vernisáž 2016_07_03 [online]. Vodňany, Městské muzeum a galerie 2001 – 2016. [cit. 2016_07_07]. Dostupné z www: http://www.muzeumvodnany.cz/muzeum-a-galerie/fotoserie/518-fotografie-z-vernisaze-vystavy-vaclav-junek-statecna-srdce. Velková, Jitka. Napnuté plachty malíře Václava Junka. Zpravodaj města Vodňany, červenec 2016, s. 14.

Fotogalerie

nahoru