Muzejní výstava roku

Oko bere, Vole padne aneb Unikáty kartářského řemesla v českých zemích
Projekt představuje nejzajímavější a nejvzácnější karetní sbírky, které jsou uloženy v muzeích, archivech či knihovnách v naší republice. Na projektu se podílejí také soukromí sběratelé, kteří souhlasili s vystavením nejcennějších souborů. Jednotlivé okruhy jsme vytvořili tematicky oddělené, dochované karetní hry se tak představují od nejstarších po nejmladší. Okruhy obsahují ukázky karetních listů, karetní lisy či příklady tiskařských strojů. Představena je mimo jiné i tvorba konkrétních mistrů. Součástí projektu jsou karetní turnaje a tvůrčí dílny zaměřené na výrobu karet podle historické předlohy. Projekt je tematicky propojen s dalšími výstavami, konkrétně s výstavou „Pražská trappola“ v galerii Scarabeus a rovněž s výstavou „Karty v umění“ v galerii YMCA. V průběhu výstav sběratelé ve spolupráci s International Playing Cards Society pořádají v Praze „44. Mezinárodní kongres“ sběratelů a přátel hracích karet.
14/2016
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, příspěvková organizace Středočeského kraje
Zámek 1, 252 63 Roztoky
+420 233 029 034
muzeum@muzeum-roztoky.cz
http://www.muzeum-roztoky.cz
00069850
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Výstavní projekt „Oko bere, Vole padni aneb Unikáty kartářského řemesla v českých zemích“, který se koná ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, vznikl ve spolupráci s Klubem sběratelů hracích karet a Národním technickým muzeem. Projekt je výsledkem několikaletého bádání po knihovnách, muzeích a dalších kulturních institucích České republiky. Výstava díky tomu představuje ty nejcennější a nejzajímavější sbírky kartářského umění; v takovémto rozsahu a kvalitě u nás tento typ exponátů doposud nebyl vystavován. Důraz je zde sice kladen zejména na představení karet z 16. a 17. století, stranou však nezůstávají ani soudobí umělci. Záměrem výstavy je přiblížit a připomenout toto zajímavé, leč opomíjené téma a ukázat rozmanitost a variabilitu karetního umění. V depozitářích sbírkových institucí jsou totiž tyto předměty často uchovány bez širšího zájmu veřejnosti. Proto bychom touto výstavou mimo jiné rádi podnítili debatu o vytvoření Karetního muzea, jaké existuje například v Německu, Rakousku či Itálii. Projekt tematicky navazuje na menší výstavy, které se konaly v posledních pěti letech, například v Západočeském muzeu v Plzni, v Muzeu Žlutice a v Husitském muzeu v Táboře. Výstava byla prezentována v Národním technickém muzeu v Praze, kde se ve dnech 30. září až 2. října 2016 konal Mezinárodní kongres sběratelů a přátel hracích karet, a je považována za jednu z nejlepších karetních výstav u nás.
BcA. Michaela Caranová
Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, příspěvková organizace Středočeského kraje
Martin Bůžek
26.8.2016
20.11.2016
srpen–listopad
středa–neděle
10:00–18:00
PhDr. Zita Suchánková
muzeum@muzeum-roztoky.cz

Nepovinné přílohy

BcA. Michaela Caranová
BcA. Michaela Caranová
BcA. Michaela Caranová
Katalog k výstavě
Workshopy pro děti i dospělé: - Tvořivé dílny probíhají v těchto termínech: 22. 9., 8. 10., 27. 10., 17. 11. Jsou zaměřeny na seznámení se s tiskovými technikami a kolorováním tisků všeobecně, práci s materiálem, smyslové a výtvarné vnímání. - Karetní turnaje probíhají v těchto termínech: 10.9., 22. 10., 12. 11. Jsou zaměřeny nejen na soutěžení v hraní karet, ale především oživují některé zapomenuté karetní hry. Hry jsou vybírány nejen se záměrem pobavení účastníků, ale také jejich vzdělávání. Komentované prohlídky: - Doposud proběhlo pět komentovaných prohlídek v termínech: 8. 9., 15. 9., 1. 10., 2. 10., 13. 10. Další jsou plánovány na 9. 11. a 18. 11. v dopoledních hodinách. Mezinárodní kongres sběratelů a přátel hracích karet 30. 9. – 2. 10. 2016 – Vrcholem výstavního projektu byl třídenní kongres pořádaný ve spolupráci Klubu sběratelů hracích karet, IPCS (International Playing Cards Sociaty) a Národního technického muzea. Přednášející a návštěvníci byli zejména domácí i zahraniční (např. z Itálie, Německa, USA, Anglie a Austrálie) odborníci specializující se na toto téma. - V rámci kongresu byly otevřeny dvě tematicky propojené doprovodné výstavy, a to v galerii Scarabeus „Pražská trappola“ a v galerii YMCA „Karty v umění“.
- Odraz 8/2016 – Měsíčník Roztoky a Žalov - Instinkt č. 39/XV 22. září 2016 - Časopis Naše Rodina Říjen 2016 - Náš Region 25.8.2016 - Blesk 7. 9. 2016 - České noviny.eu - Deník.cz - Týden.cz - Praha dnes.info - Pořad Sama doma – 22.9.2016 - Česká rozhlas Dvojka - Český rozhlas Plus - Pořad Hobby naší doby

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru