Muzejní publikace roku

Včelí úly
Národní zemědělské muzeum, s.p.o., do soutěže Gloria Musaealis v kategorii Muzejní publikace roku předkládá knihu o včelích úlech, která je svým pojetím a grafickým zpracováním nepřehlédnutelným a originálním přínosem oboru včelařskému i oborům navazujícím a zároveň výrazným způsobem přispívá jejich popularizaci. Jedná se o pionýrskou práci na poli mapování historie a současnosti včelích úlů komplexního charakteru. Sami autoři svoji publikaci vnímají jako možný impuls k dalšímu hlubšímu výzkumu včelích úlů, zejména v České republice. Zároveň způsob zpracování tohoto tématu představuje jistý návod budoucím badatelům jak téma uchopit. Čtenáři v knize mohou nalézt všechny potřebné údaje technického a praktického rázu o jednotlivých úlech, rovněž tak mohou porovnat vhodnost používání úlů v minulosti a současnosti, i napříč kontinenty. Brož. vazba 176 stran.
69/2016
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 44, 170 00 Praha
+420 220 308 322, +420 601 356 792
nzm.praha@nzm.cz
www.nzm.cz
7507541
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Publikace Včelí úly zprostředkovává unikátní pohled do světa včelích úlů. Zkušení znalci a praktici včelařského oboru Ing. Evžen Báchor a doc. RNDr. ThLic. Karel Sládek, Ph.D., v knize detailně mapují výskyt i vývoj včelích úlů po celém světě a zachycují tak neutuchající snahu člověka o vytvoření ideálního včelího příbytku. Rozličná pojetí systémů úlů svými tvary i zpracováním odkazují na rozdílné přírodní podmínky, řemeslnou zručnost i místní tradice. Čtenář v knize může o prezentovaných úlech najít všechny potřebné údaje technického i praktického rázu či porovnat vhodnost jejich používání v minulosti i současnosti. Popis použití a technické parametry úlů doprovázejí vizuální ztvárnění, která ve svých detailech výrazně přispívají originalitě a užitnosti celé publikace. Zdůvodnění přihlášení do soutěže: 1. obdobná publikace jak v českém, tak zahraničním prostoru doposud nebyla vypracována, čímž se zaplňuje jedno z pověstných badatelských bílých míst; 2. publikace je přínosem včelařskému oboru; 3. graficky netradičně pojatá publikace výrazným způsobem přispívá k popularizaci oboru včelařství; 4. publikace vnáší silný impuls do odborné diskuze a vytváří prostor pro další bádání na poli apikulturologie; 5. autoři nabízejí jistý návod, jak takto badatelsky složité téma uchopit a prezentovat; 6. publikace otevírá cestu k hlubšímu propracování tématu, zejména s ohledem na existující historické úly uchované v muzejních sbírkách v České republice.
Ing. Evžen Báchor, doc. RNDr. ThLic. Karel Sládek, Ph.D.
BcA. Ondřej Báchor
BcA. Ondřej Báchor, Bc. Marek Nedelka
297 Kč
200 ks
Prodej na pobočkách Národního zemědělského muzea, s.p.o. Rok po vydání bude tato publikace volně přístupná ke stažení na webových stránkách Národního zemědělského muzea, s.p.o

Nepovinné přílohy

978-80-86874-72-2
monitoring médií - viz příloha

Fotogalerie

nahoru