Muzejní publikace roku

Příznivé světlo: Chebské fotografické ateliéry (1849–1945)
Publikace "Příznivé světlo: chebské fotografické ateliéry 1849-1945" mapuje počátky pronikání fotografie do města Chebu, historii a vývoj chebských fotografických ateliérů a rozvoj amatérské fotografie včetně fotografických spolků. Přináší biografické informace o 56 fotografech, z nichž většina tímto počinem vystupuje z šera zapomnění. Kniha je doprovozena 190 dobovými fotografiemi, dokládajícími dílo jednotlivých fotografů. Publikace je pojatá dvojjazyčně: česko-německy. Náklad 500 ks. Autor: Zbyněk Černý. Vydalo Muzeum Cheb.
36/2016
Muzeum Cheb, příspěvková organizace Karlovarského kraje
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 493/4, 350 11 Cheb
+420739322499
sekretariat@muzeumcheb.cz
http://www.muzeumcheb.cz
00074276
Karlovarský kraj

Povinné přílohy

Publikace "Příznivé světlo: chebské fotografické ateliéry 1849-1945" je výsledkem více jak dvouletého bádání. Kniha mapuje život a dílo 56 fotografů, jejichž profesní život byl spjat s Chebem. V životopisných medailonech zakomponovaných plynule do textu se podařilo rekonstruovat osobní i profesní život převážně neznámých fotografů. Jejich působení je pak zasazeno do širšího rámce regionálních dějin. Publikace sestává ze tří kapitol: 1. Fotografové na cestách, 2. Profesionální fotografové a 3. Amatérští fotografové a spolková činnost. První kapitola pojednává o cestujících fotografech, kteří se ve městě zastavili jen na krátký čas a pokračovali dále, zpravidla do okolních lázní. Druhá kapitola se věnuje fotografům, kteří v Chebu krátkodobě či dlouhodobě provozovali svůj ateliér. Zmíněn je i specifický pracovní rytmus chebských fotografů, který byl úzce spjat s lázeňskou sezónou ve Františkových Lázních a Mariánských Lázních. Během ní fotografové opouštěli své chebské ateliéry a odjížděli pracovat do zmíněných měst. Součástí kapitoly je i geneze jednotlivých fotoateliérů s několika exkurzy do jejich stavební historie. Třetí kapitola se zaměřuje na nejvýznamnější chebské fotoamatéry a spolky zabývající se fotografií, včetně tématu fotografie ve službách národopisného hnutí. V tomto ohledu je kniha vystavena na zcela původním výzkumu. Kniha je doprovozena 190 dobovými fotografiemi, z nichž mnohé jsou veřejnosti představeny vůbec poprvé. Publikace, vydána česko-německy, je opatřena jmenným rejstříkem. Pokřtěna byla 6. října 2016 v Muzeu Cheb. Záštitu nad projektem převzala místostarostka města Chebu Mgr. Daniela Seifertová. Kniha vyšla za finanční podpory Státního fondu kultury MK ČR a města Chebu.
Zbyněk Černý
Eva Prokopová
Muzeum Cheb, příspěvková organizace Karlovarského kraje
320 Kč
500 ks
Prodej na pokladně Muzea Cheb, v prodejně Kosmas v Chebu, prodejna a e-shop knihkupectví Juditina věž v Praze, e-shop knihkupectví Academia.

Nepovinné přílohy

978-80-85018-89-9
1. Elektronická pozvánka na křest publikace 2. Fotografie ze křtu publikace 3. Dluh vůči fotografům byl ostudný, říká autor Příznivého světla, Dnes – Karlovy Vary a Karlovarský kraj z 8. 10. 2016 4. Fotografové v Příznivém světla Zbyňka Černého, Chebský deník z 31. 10. 2016

Fotogalerie

nahoru