Muzejní publikace roku

Německo-česká výstava Liberec 1906
Kniha kolektivu autorů přináší rekapitulaci a rekonstrukci spolu s obsáhlým hodnocením a shrnutím Německočeské výstavy 1906. V Liberci, tehdy Reichenbergu, byla v roce 1906 zorganizována nejvýznamnější přehlídka průmyslu, hospodářství, zemědělství, kultury a umění českých Němců. Byla zejména etnickým protipólem Zemské výstavy konané v Praze v roce 1891. Na nezastavěných volných loukách nedaleko centra Liberce bylo vybudováno výstaviště dosahující rozměrů dnešních světových výstav. Díky výjimečně dochovanému a nově objevenému obrazovému materiálu bylo možné rekonstruovat podobu pavilonů i celého výstaviště. Kniha je přínosem pro poznání významné kapitoly z dějin českého království.
42/2016
Oblastní galerie Liberec, příspěvková organizace
Masarykova 723/14, Liberec 460 01
+420 485 106 325
jan.randacek@ogl.cz
www.ogl.cz www.1906.cz
00083267
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Oblastní galerie Liberec připravila vydání reprezentativní dvoujazyčné česko-německé publikace "Německočeská výstava Liberec 1906", vytvořené ve spolupráci kolektivu autorů ze šesti severočeských paměťových institucí. Publikace nabízí vhled do zákulisí vzniku, průběhu a realizace Německočeské výstavy Liberec 1906, je doplněna výjimečným obrazovým materiálem a rozšiřuje dosavadní poznání nejen o historii města pod Ještědem, ale také o roli tehdejšího majitele panství, rodu Clam-Gallasů, jeho významu v Rakousko-uherské monarchii a na císařském dvoře. Na 272 stranách je reprodukováno více než 249 dobových fotografií, pohlednic, obrazů, plastik a děl uměleckého řemesla. Kniha vyšla v Oblastní galerii Liberec, v grafické úpravě Jana Havla. Na základě dlouholetého badatelského zájmu kolektivu autorů jsou ve 13 kapitolách tematizovány vybrané okruhy liberecké výstavy 1906, jež byly prezentovány na nově vzniklém výstavišti nad libereckou přehradou a ukázaly výsledky dosavadního vývoje Německých Čech: hospodářství, průmysl, školství, umělecké řemeslo, výtvarné umění, architekturu výstaviště a další. Kniha kromě historické rekonstrukce podoby výstaviště, pavilonů a zábavních atrakcí představuje konkrétní umělecká díla, která na výstavě byla ukázána a umožňuje tak zvýšit povědomí o kultuře a výtvarné tvorbě českých Němců z doby počátku 20. století. Jedna z nejvýznamnějších částí celého areálu – výstavní pavilon architekta Josefa Zascheho – přivítal první soubornou přehlídku více než 250 uměleckých děl 59 německy hovořících umělců z Čech. Část děl se podařilo dohledat a ta tvoří důležitou část knihy. Neméně důležitou součástí jsou vynikající jedinečné dobové černobílé fotografie zachycující podobu výstaviště. Ty se podařilo objevit ve Státním okresním archivu Liberec.
Anna Habánová, David Chaloupka, Markéta Lhotová, Miloslava Melanová, Jan Mohr, Kateřina Nora Nováková, Petr Nový, Tomáš Okurka, Milan Svoboda, Petra Šťovíčková, Jaroslav Zeman
Jaroslav Trojan, Anna Habánová, Ferdinand Stracke, Michael Čtveráček
Jan Havel
Oblastní galerie Liberec
390 Kč
700 ks
Prodej v Oblastní galerii Liberec, nabídka přes webové stránky.

Nepovinné přílohy

978-80-87707-18-0
Alena Řičánková, Tenkrát v Reichenbergu, Art&Antiques 2016, č. 7–8, s. 70–72. Jiří Peňás, Když naši „skopčáci“ byli opravdu z kopců, Týdeník Echo 2016, č. 35, s. 46–49. fotodokumentace z uvedení knihy se zástupci Magistrátu města Liberec, Technické univerzity a rodu Clam-Gallasů.

Fotogalerie

nahoru