Muzejní publikace roku

Poklady světa kamenů: Minerály západní Moravy ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč
Autor publikace pracuje v Muzeu Vysočiny Třebíč jako kurátor geologických podsbírek. Zaměřuje se na fotografování sbírkových vzorků přírodnin se specializací na minerály, horniny, zkameněliny a tektity, a též na fotografování přírody, živočichů a rostlin, zejména orchidejí. Kniha je výsledkem autorovy několikaleté práce a je určena především přírodovědcům, učitelům, studentům a všem dalším obdivovatelům minerálů a hornin. Moravská část Českomoravské vrchoviny a jejího podhůří, v geologické literatuře tradičně nazývaná západní Morava, byla již odedávna v centru pozornosti profesionálních geologů i amatérských sběratelů nerostů. Důvodem je pestrá geologická stavba s množstvím mineralogických nalezišť, jež stále poskytují kvalitní a mnohdy zcela unikátní ukázky minerálů a hornin. Publikace Poklady světa kamenů představuje nerostné bohatství uvedeného regionu, jak je dokumentováno sbírkou třebíčského muzea.
44/2016
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
Zámek 1, 674 01 Třebíč
+420 568 408 890
muzeum@muzeumtr.cz
http://www.muzeumtr.cz
00091766
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Autor publikace pracuje v Muzeu Vysočiny Třebíč jako kurátor geologických podpírek. Zaměřuje se na fotografování sbírkových vzorků přírodnin se specializací na minerály, horniny, zkameněliny a tektity, a též na fotografování přírody, živočichů a rostlin, zejména orchidejí. Kniha je výsledkem autorovy několikaleté práce. Moravská část Českomoravské vrchoviny a jejího podhůří, v geologické literatuře tradičně nazývaná západní Morava, byla v centru pozornosti profesionálních geologů i amatérských sběratelů nerostů již od konce 18. století. Důvodem je pestrá geologická stavba s množstvím mineralogických nalezišť, jež stále poskytují kvalitní a mnohdy zcela unikátní ukázky minerálů a hornin. Publikace Poklady světa kamenů s podtitulem Minerály západní Moravy ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč představuje prostřednictvím více než dvou set fotografií nerostné bohatství uvedeného regionu, jak je dokumentováno sbírkou třebíčského muzea. Přestože odborných statí i knih zabývajících se topografickou mineralogií západní Moravy vyšlo již mnoho, mohly by si Poklady světa kamenů mezi nimi najít své místo, protože takto rozsáhlý a ucelený soubor fotografií západomoravských minerálů dosud nebyl publikován. Knížka je ovšem určena především laické veřejnosti. Tomu odpovídá nejen charakter textové části, ale i její kompozice, která kopíruje strukturu geologicko-mineralogické části expozice Svět neživé přírody, otevřené v třebíčském muzeu v roce 2013. Naprostá většina vyobrazených minerálů je v ní vystavena. Knížka tak představuje obrazový katalog k expozici a zakoupením publikace získává prohlídka muzea nový, trvalý rozměr.
KŘESINA Lukáš
KŘESINA Lukáš
ZÁBRŠ Michal
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
190 Kč
400 ks
Publikaci je možno zakoupit na pokladně Muzea Vysočiny Třebíč za cenu 190,- Kč. Dále bude prodávána na vybraných setkáních sběratelů minerálů a sběratelských burzách. Předpokládá se recenze publikace v časopisu Minerál a na www.rockhound.cz, které budou rovněž účinnou propagací mezi zájemci o mineralogii.

Nepovinné přílohy

978-80-86894-30-0
1. Křest publikace proběhl v Muzeu Vysočiny Třebíč 13. 12. 2017. Knihu pokřtil RNDr. Stanislav Houzar z MZM Brno. Křest byl spojen s výstavkou vybraných fotografií z knihy. Fotodokumentace je na přiloženém CD. 2. Publikace byla slavnostně představena na schůzi sběratelů minerálů, která se každoročně koná v Třebíči. Schůze proběhla 7. 1. 2017 za účasti cca 90 sběratelů a zájemců o mineralogii. 3. Publikace byla představena veřejnosti také na přednášce jejího autora s tématem Minerály západní Moravy, která proběhla v Náměšti nad Oslavou 2. 2. 2017. Fotodokumentace je rovněž na přiloženém CD. Na všech uvedených akcích bylo možno publikaci zakoupit včetně autogramu autora. Příloha: CD s fotodokumentací

Fotogalerie

nahoru