Muzejní publikace roku

Osobnosti Olomouckého kraje
Výpravná encyklopedie přináší 688 životopisných medailonů panovníků, umělců, vědců, církevních hodnostářů, vojáků, podnikatelů, sportovců i politiků od doby sv. Cyrila a Metoděje až po naši současnost, kteří zanechali nesmazatelnou stopu v dějinách tohoto regionu. Čtenářům tato jedinečná kniha poslouží nejen jako zdroj informací, ale i jako pramen poznání a pochopení výjimečných lidských osudů, jež jsou s tímto moravským krajem provázány.
50/2016
Vlastivědné muzeum v Olomouci
nám. Republiky 5, 771 73 Olomouc
+420 585 515 111
vmo@vmo.cz
www.vmo.cz
100 609
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Kniha na 416 stranách formátu 255 x 305 mm čtenářům nabízí medailony 688 osobností z řad panovníků, církevních hodnostářů, umělců, vědců, vojáků, sportovců, podnikatelů i politiků, spjatých s Olomouckým krajem, a to od doby sv. Cyrila a Metoděje až do současnosti, tedy do roku 2016. Výběr osobností měla na starosti redakční rada, složená z předních odborníků regionu, a byl omezen na osobnosti nežijící, které svým významem přesáhly hranice Olomouckého kraje, případně na osobnosti „světově proslulé“, které se v kraji zdržely jen krátce. Texty napsalo 85 autorů, převážně z řad pracovníků muzeí a dalších paměťových institucí Olomouckého kraje a Univerzity Palackého v Olomouci. Bohatá fotodokumentace byla čerpána z fotoarchivu Vlastivědného muzea v Olomouci, množství snímků také vzniklo přímo pro potřeby knihy, řadu unikátních fotografií poskytla další muzea zřizovaná Olomouckým krajem, Vědecká knihovna v Olomouci, Muzeum umění Olomouc, Státní okresní archiv Olomouc i kulturní instituce z celé České republiky (např. Národní knihovna, Národní muzeum, Správa Pražského hradu aj.), množství firem i jednotlivců. Celkem kniha obsahuje přes 1000 fotografií, přílohy, rejstříky, seznam zdrojů fotografií. Tato výpravná encyklopedie představuje mimořádné souborné dílo, které čtenářům poslouží nejen jako zdroj informací, ale i jako pramen poznání a pochopení výjimečných lidských osudů, jež jsou s tímto regionem provázány.
Břetislav Holásek, Renáta Fifková (editoři)
Pavel Rozsíval, Markéta Ondrušková, Zdeněk Sodoma aj.
Martin Šilar, Studio Trinity
Vlastivědné muzeum v Olomouci
650 Kč
2000 ks
Prostřednictvím sítě vybraných knihkupectví, prostřednictvím internetu.

Nepovinné přílohy

978-80-85037-77-7
- články z novin a webových stránek (7 kusů) - pozvánka na křest knihy - fotografie ze křtu knihy (10 kusů na CD) - reportáž o knize TV ZZIP (na DVD) - reklamní záložka ke knize (3 kusy)

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru