Muzejní publikace roku

Až na kov! Záchrana sbírek poškozených požárem hradu Krásna Hôrka
Publikace prezentuje konzervátorsko-restaurátorské zásahy provedené na pracovištích Metodického centra konzervace TMB při záchraně sbírek historických zbraní z hradu Krásna Hôrka po katastrofické události v roce 2012. Požár, který zasáhl také 342 předmětů ze sbírek SNM-Muzea Betliar, nejvíce zdevastoval novou expozici zbrojnice, v níž se nacházely vzácné zbraně orientální provenience, palné zbraně ze slavných evropských dílen, raně středověký meč +Ulfberht+ apod. Na pracovišti MCK bylo ošetřeno více než 77 artefaktů, z nichž třetina je zevrubně představena v publikaci. Interpretace průzkumů a popisů zásahů včetně vlastního inovativního přístupu k řešení problematiky přispěje spolu s bohatou obrazovou dokumentací k informovanosti odborné veřejnosti o současných trendech v péči o kulturní dědictví na konkrétním příkladu a sumarizuje dosavadní poznatky o unikátní kolekci v širším kontextu.
55/2016
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, 612 00 Brno
+420 541 214 411
info@tmbrno.cz
www.tmbrno.cz
00101435
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace prezentuje práci Metodického centra konzervace TMB v rámci mezinárodní pomoci při záchraně sbírek hradu Krásna Hôrka poškozených požárem v roce 2012, při němž bylo devastováno i 342 sbírkových předmětů z fondu SNM – Muzea Betliar. Nejvíce zasažena byla nově instalovaná expozice zbrojnice, v níž se nacházely vzácné chladné zbraně orientální provenience, palné zbraně ze slavných evropských dílen, raně středověký meč +Ulfberht+, románský meč s damscénskou čepelí, vojenské tympány, brnění nebo přilby a kyrysy. Pracovníci MCK konzervovali-restaurovali více než 77 artefaktů. Reprezentativní výběr předmětů a informací o zásazích přispívá k informovanosti odborné veřejnosti o současných trendech v oboru konzervování-restaurování na konkrétním příkladu. V katalogové části je dokladován materiálový průzkum, konzervátorsko-restaurátorské práce, ale samozřejmě i řemeslná kvalita a krása orientálních zbraní, která je patrná i po tak ničivé katastrofě. Výzkum popsaný ve studii v první části knihy zahrnoval specifikaci a posouzení fyzického stavu předmětů po požáru a hašení a identifikaci rozsahu poškození (za použití invazivních a neinvazivních metod průzkumu a metalografických studií), následovala identifikace výrobní technologie a výzdobných technik a zhodnocení možnosti jejich zachování. Samotný zásah, zahrnující očištění, konzervaci či kompletní restaurování, byl pro každý předmět pečlivě zvažován a konzultován, individuálně byl stanoven rozsah optimálního zásahu, a to buď v rovině stabilizace stavu a ponechání předmětu jako mementa ničivé události, anebo čištění a odkrytí povrchu se zachováním pouze originálních částí, či doplnění a zhotovení chybějících dílů se snahou obnovit původní podobu. Publikace je koncipována jako svého druhu metodický materiál s ohledem na specifika optimální péče o sbírky zasažené katastrofou. Sumarizuje též dosavadní poznatky o unikátní kolekci v širším kontextu historického, uměleckohistorického a muzeologického výzkumu.
Ing. Alena Selucká, Ing. Petr Vaníček, Renata Pelíšková, Mgr. Michal Mazík, Mgr. Patrick Bárta, Mgr. Silvia Lörinčíková, Ph.D.
Eva Řezáčová, archiv SNM-Muzea Betliar
Graficoon Brno
Technické muzeum v Brně
170 Kč
300 ks
Prodej na pokladně a akcích TMB, distribuce na objednávku přes webové stránky TMB.

Nepovinné přílohy

978-80-87896-38-9
Křest publikace bude součástí vernisáže výstavy Až na kov v Slovenském technickém muzeu v Košicích po uzávěrce přihlášek do soutěže.

Fotogalerie

nahoru