Muzejní publikace roku

Dějiny Dačic
Městské muzeum a galerie Dačice vydalo v roce 2016 knihu Dějiny Dačic, dosud nejrozsáhlejší knihu o Dačicích, druhé doplněné vydání. Představuje kompletní zpracování dějin města od nejstaršího osídlení až do současnosti. Kniha je dílem sedmi autorů, kteří mají k městu bezprostřední vztah a problematikou historie se profesně zabývají a spolupracují dlouhodobě s MMaG Dačice. Kniha má rozsah 541 stran, obsahuje 300 černobílých fotografií v textu, barevnou přílohu o 16 stranách, základní literaturu a prameny k historii města, poznámkový aparát, rejstříky jmenný, místní a věcný, přílohy Je členěna do patnácti kapitol. Kniha čerpá z bohaté sbírkové dokumentace muzea k historii města včetně fotografií a map.
65/2016
Městské muzeum a galerie Dačice
Havlíčkovo nám. 85/I, 380 01 Dačice
+420 384 422 493, +420 722 012 146
muzeum@muzeumdacice.cz
http://muzeumdacice.cz
00365777
Město Dačice

Povinné přílohy

Městské muzeum a galerie Dačice vydalo v roce 2016 druhé doplněné vydání knihy Dějiny Dačic, nejrozsáhlejší knihu o historii města. Představuje kompletní zpracování dějin města od nejstaršího osídlení Dačicka až do současnosti, konkrétně do roku 2015. Kniha je dílem sedmi autorů, kteří mají nebo měli bezprostřední vztah k Dačicím, ať se zde narodili nebo zde působili či stále působí, a kteří dlouhodobě spolupracují s městským muzeem v publikační činnosti. Jejich profesní působení, specializace na určité časové období ve vývoji města a práce s prameny je zárukou odborného zpracování dané problematiky. Dějiny Dačic představují moderní syntetické dílo, které bylo zpracováno na základě nejnovějších poznatků. Při vnitřním členění knihy vycházeli autoři ze specifického dějinného vývoje města, kterému odpovídá celkem 15 kapitol. Prvních 14 kapitol zachycuje období od nejstaršího osídlení Dačicka až do roku 1960, kdy Dačice ztratily sídlo okresu. Poslední období od roku 1960 až do současnosti (do konce r. 2015) je zpracováno formou kroniky, neboť toto období neposkytuje ještě dostatečný historický odstup pro objektivní zpracování i dostupnost veškerého pramenného materiálu. Cennou součástí knihy jsou obsáhlé rejstříky – jmenný, místní i věcný, které z knihy vytvářejí rychlého pomocníka při hledání určitého tématu, jmen a míst. V příloze je uveden přehled historických událostí ve městě, rodokmeny čtyř nejvýznamnějších rodů–majitelů dačického panství, přehled primátorů a starostů města, přehled počtu obyvatel aj. V knize je na 350 černobílých fotografií, barevná 16tistránková příloha, mapy, kresby. Řada podkladových materiálů – fotografií, map aj. pro knihu pochází z bohatého sbírkového fondu muzea, do knihy je připravila ředitelka muzea, jako jedna z autorů knihy, která také rozšířila poslední XV. kapitolu o události ve městě v tomto období. Dějiny Dačic přinášejí kompletní zpracování dějin města, první od roku 1893, kdy vyšla kniha Město a panství Dačice. Také druhé rozšířené vydání se setkalo s úspěchem u čtenářů.
Doc. PhDr. Jan Bistřický, CSc., PhDr. Josef Bláha, PhDr. Michaela Chládková-Körnerová, Mgr. Marie Kučerová, doc. PhDr. Bohumír Smutný, Dr., doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., PhDr. Jana Bisová – rejstříky
Milan Augustin, Antonín Bína, Filip Bis, Prokop Paul, Slavomír Pecha, fotoarchiv MÚ Dačice, archiv MMaG Dačice.
Kresby map – David Stehlík, kresby erbů – Miroslav Magni
Mgr. Jaroslav Kaláb
Městské muzeum a galerie Dačice
350 Kč
800 ks
Prodej v MMaG Dačice a dalších třech prodejních místech ve městě. Zásilkový prodej na objednávky po celé ČR.

Nepovinné přílohy

978-80-904500-2-8

Fotogalerie

nahoru