Muzejní publikace roku

Hurvínek má narozeniny
Publikace Hurvínek má narozeniny je určena návštěvníkům muzea, rodičům a jejich dětem, ke společnému čtení. Podává historická fakta atraktivní interaktivní formou - pohyblivé ilustrací. Obsahuje historická fakta o divadle S + H, jeho protagonistech, živých i těch „dřevěných“. Text publikace napsala Denisa Kirschnerová, kresby jdou dílem Tomáše Chluda, autorem technického řešení pohyblivých obrázků je Milan Weiner, grafickou úpravu provedl Jiří Lammel, vytiskla Tiskárna Polička. Redakčně spolupracovalo s muzeem Arbor vitae, odborná redakce byla v kompetenci pracovníků muzea – Denisa Horníková a Simona Chalupová. Vydalo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi za laskavé finanční podpory MKČR v roce 2016.
74/2016
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi
Břetislavova 74, 537 60 Chrudim
+420 469 620 310
puppets@puppets.cz
http://www.puppets.cz
00412830
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Publikace Hurvínek má narozeniny je určena návštěvníkům muzea, rodičům a jejich dětem, ke společnému čtení. Podává historická fakta atraktivní interaktivní formou - pohyblivé ilustrací. Obsahuje historická fakta o divadle S + H, jeho protagonistech, živých i těch „dřevěných“. Text publikace napsala Denisa Kirschnerová, kresby jdou dílem Tomáše Chluda, autorem technického řešení pohyblivých obrázků je Milan Weiner, grafickou úpravu provedl Jiří Lammel, vytiskla Tiskárna Polička. Redakčně spolupracovalo s muzeem Arbor vitae, odborná redakce byla v kompetenci pracovníků muzea – Denisa Horníková a Simona Chalupová. Vydalo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi za laskavé finanční podpory MKČR v roce 2016. V knize gratulují Hurvínkovi k jeho 90. narozeninám jeho loutkoví kolegové: pan Josef Spejbl – taťulda, kamarádka Mánička, paní Kateřina – bábinka, oslavenec – Hurvínek – je přerušuje svými dotazy a typickými poznámkami. Kniha začíná vzpomínkami Josefa Spejbla na „narození“ Hurvínka, jeho první vstup na scénu, ilustrace doplňují popis Hurvínkových vizuálních proměn. Probírá se pohnutá historie S + H za druhé sv. války i následný poválečný vývoj divadla. V gratulaci Máničky se čtenáři dozvědí, jak se Hurvínek s Máničkou seznámil, jak se proměňovala podoba Máničky od roku 1930. Paní Kateřina připravila Hurvínkovi k narozeninám „rostoucí „bábovku“ (pohyblivý obrázek) a soupis všech nej – věděli jste, že Spejbl a Hurvínek mají každý svou planetku, která nese jejich jméno? V knížce čtenáři naleznou vlepené malé sešitky, kde se mohou dozvědět o hercích, díky kterým loutkové postavy žijí – mluví a pohybují se. Stejně tak jsou do knihy vlepeny krátké divadelní dialogy protagonistů divadla S +H. Přitažlivá forma publikace je edičním pokusem muzea o přiblížení fenoménu divadla S +H hravou a netradiční formou.
Denisa Kirschnerová
Milan Weiner
Tomáš Chlud
Jiří Lammel
560 Kč
600 ks
Prodej v muzejním obchodě, prodej v divadle S + H.

Nepovinné přílohy

978-80-906129-2-1
Fotodokumentace publikace, video prohlídka publikace na CD. Pozn. Křest publikace a autogramiáda proběhne 5. 3. 2017 v divadle S + H před odpoledním představením.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru