Muzejní publikace roku

Kdo jsou lidé na Hlučínsku
Publikace Kdo jsou lidé na Hlučínsku přibližuje v tiskové podobě stejnojmennou stálou expozici Muzea Hlučínska. Na rozdíl od ní však jde dále do hloubky a seznamuje tak čtenáře s jednotlivými příběhy a osudy, které stojí na pozadí vyobrazených exponátů, dokumentů či snímků. Ačkoliv je publikace zpracována katalogovou formou, nedrží se striktně katalogizačních zásad, ale pokouší se o netradiční syntézu dějin regionu. Každá položka totiž představuje určitý jev, či fenomén, které dohromady vytvářejí spletitou mozaiku historie Hlučínska. Autoři se v knize pokoušejí kombinovat přístupy mikrohistorie a tzv. velkých dějin, přičemž se nevyhýbají ani aplikaci soudobých teoretických přístupů na hlučínskou problematiku.
81/2016
Muzeum Hlučínska, příspěvková organizace
Zámecká 4, 748 01 Hlučín
+420 737 809 850, +420 595 041 337
reditel@muzeum-hlucinska.cz
http://muzeum.hlucin.cz/
71230530
Město Hlučín

Povinné přílohy

Publikace Kdo jsou lidé na Hlučínsku rozvíjí a prohlubuje stejnojmennou stálou expozici Muzea Hlučínska. Její snahou není v prvé řadě katalogizační přehled jako takový, ale srozumitelné podání složité historické problematiky prostřednictvím konkrétních předmětů, příběhů a osudů. Kniha se orientuje především na laického čtenáře, kterému podává odpovědi na otázky ohledně jinakosti Hlučínska. Důraz je kladen na citlivý didaktický přístup a na dopady událostí „velkých dějin“ na obyčejné „bezvýznamné“ jednotlivce. Touto formou je přibližována čtenáři složitá historie. Publikace se nesnaží podat vyčerpávající ani jednoznačný výklad dějin Hlučínska. Naopak usiluje o pluralitu a snaží se budovat narativ katalogickou formou. V konečném důsledku si každý čtenář musí klást otázky, nacházet odpovědi a je donucen utvořit si vlastní názor. Autoři v publikaci poprvé otevřeně usilují o kritickou reflexi dějin Hlučínska. Nezavírají oči ani před tabuizovanými tématy, která mohou u veřejnosti vyvolávat stále kontroverzní reakce. Smyslem knihy kromě zodpovězení nadnesené otázky v titulu je především aktuální působení na vývoj regionální identity, která by neměla být pyšná ani zatvrzelá, nýbrž zodpovědná a kritická. V rámci sepisování publikace došli autoři k několika novým syntetizujícím závěrům. Mimo to učinili primární výzkum v celé řadě mikrohistorických případů, které jsou zde poprvé prezentovány. Archivním výzkumem byly objeveny i některé doposud neznámé informace z hospodářských a sociálních dějin Hlučínska. Publikace získala u čtenářů široký ohlas. Ukázalo se tedy, že hlavní cíl, tedy pozitivní společenské působení, se daří naplňovat.
Jiří Jung, Jiří Neminář
František Géla, Martin Popelář
Vladimír Kotek
400 ks
Publikace byla vydána díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR. S ohledem na stanové dotační podmínky byla distribuována zdarma. V prvé řadě byla poskytnuta všem školám a obecním knihovnám v regionu. Jelikož muzejní expozice, k níž se katalog váže, vznikla díky rozsáhlému sběru předmětů mezi obyvateli, obdrželi výtisk katalogu všichni dárci a zapůjčitelé jako projev díků. Tím došlo k rozebrání publikace a v současnosti se připravuje druhé vydání.

Nepovinné přílohy

ISBN 978-80-270-0201-6
Příloha č. 1: Snímky z přípravy katalogu; Příloha č. 2: Plakát; Příloha č. 3: Snímky z představení katalogu; Příloha č. 4: Článek z Hlučínských novin; Příloha č. 5: Článek z Hlučínských novin; Publikace je momentálně recenzována, ale recenze vyjde až po uzavření přihlášek do soutěže.

Fotogalerie

nahoru