Muzejní výstava roku

Optika a Výpočetní technika
Dva významné vědní obory optika a výpočetní technika se staly předmětem nových stálých expozicí v Technickém muzeu v Brně. Expozice „Optika“ je věnována historickým fotoaparátům a kinematografii, včetně dioramatu v podobě dobového kina či interaktivní místnosti s optickými pokusy. Důležitou součástí je i expozice mikroskopie, zahrnující klasické světelné i unikátní elektronové mikroskopy, které byly vyráběny v podniku TESLA, jenž sídlil právě v současné budově TMB. Takto systematicky pojatá expozice optiky je jedinou svého druhu ve střední Evropě. Od jednoduchých logaritmických pravítek a tabulek, přes kalkulátory, sálové počítače, děrné štítky, až po počítače třetí generace – to je expozice Výpočetní technika. Ta v ucelené podobě představuje vývoj výpočetní techniky od starověku až po současnost. Na fyzickou expozici navazuje na samostatném portále virtuální expozice věnovaná programování.
22/2016
Technické muzeum v Brně
Purkyňova 105, 612 00 Brno
+420 541 214 411
info@tmbrno.cz
http://www.tmbrno.cz
00101435
Ministerstvo kultury ČR

Povinné přílohy

Technické muzeum v Brně do roku 2016 nabízelo stálé expozice, které představovaly řadu oborů. V září roku 2016 byl počet expozic rozšířen o dvě další, které zpracovávají významné obory, jež především ve 20. století prošly radikálním vývojem a podílely se na řadě společenských změn – optika a výpočetní technika. Expozice optiky i výpočetní techniky jsou prostorově členité a v rámci využitého fundusu pracují s řadou materiálů. Přestože se zabývají rámcově dvěma tématy, jsou bohaté na různorodé exponáty. Expozice optiky přibližně s 80 exponáty a příslušenstvím představí historický vývoj v oblasti fotografické techniky. Druhá část expozice je věnovaná kinematografii a představí více než 40 exponátů, jejichž prostřednictvím návštěvníka seznámí s principem filmového záznamu a s historickým vývojem filmové techniky. Expozici optiky uzavírá historický vývoj světelných a elektronových mikroskopů. Elektronové mikroskopy byly díky Ústavu přístrojové techniky a podniku TESLA BRNO soustředěny právě do Brna, konkrétně do budovy, v níž v současné době sídlí TMB. Pro veřejnost jsou připravena atraktivní dobová dioramata, např. biograf ve stylu 30. let minulého století nebo historická ulička stylizovaná do stejného období. Pro návštěvníky je připravena i interaktivní místnost s optickými pokusy. V expozici výpočetní techniky se návštěvníci seznámí se starověkými početními pomůckami, ale také s děrnoštítkovou technikou, prohlédnou si sálový počítač MINSK i s osobními počítači. Na několika z nich si pak budou moci vyzkoušet či vzpomenout, jaké to bylo pracovat v MS DOS, anebo si budou moci vyzkoušet ukázky z her z 80. let minulého století. V návaznosti na popsanou fyzickou expozici pak TMB na samostatném internetovém portále prog-story.technicalmuseum.cz nabízí virtuální expozici "Historie programování a VT u nás". Exponáty v obou expozicích jsou nainstalovány jak ve vitrínách, tak i vhodně zakomponovány do stylizovaného prostředí, jež má vytvářet pocit dobové autenticity. Expozice jsou doplněny o popisky i texty, a to včetně grafiky ve specifickém vizuálním stylu poplatném tématu obou expozicí. Sekce věnovaná elektronové mikroskopii je například doplněna o několikanásobné zvětšeniny mikroskopických částí živočichů a rostlin, které jsou výstupy právě z elektronového mikroskopu. Pro zájemce jsou připraveny rovněž PC s doplňujícími informacemi a interaktivní hra, jejíž účastníci se mohou pokusit vyluštit skrytý kód rozmístěný po celé expozici.
Ing. Jaroslav Pipota (Výpočetní technika), Mgr. Lubomír Anděl (Optika), Ing. Libor Procházka (Optika)
13.9.2016
leden–prosinec
Út–Ne
Út–Pá (9–17); So, Ne (10–18)
Ing. Jaroslav Pipota, Mgr. Lubomír Anděl
pipota@tmbrno.cz anděl@tmbrno.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. Radko Květ
Ing. arch. Radko Květ
Ing. arch. Radko Květ
Kartička s úkoly pro děti v expozicích optiky a výpočetní techniky.
Součástí výstavy je program pro děti, v jehož rámci mohou v jednotlivých částech expozici hledat číslice, ze kterých ve výsledku vzejde kód, který mohou použít na hraní speciální hry na jednom z PC.
Deník – výpočetní technika; Právo – výpočetní technika; MF Dnes – výpočetní technika; Šalina – výpočetní technika;

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru