Muzejní výstava roku

Ve stínu války
Výstava představuje průběh válečného tažení z roku 1866 jako klíčové události 19. století, která významně zasáhla do dějin českých zemí, habsburské monarchie i celé Evropy. Průvodcem po událostech válečného léta roku 1866 je jejich přímý účastník, rodák z východních Čech Ladislav Prokop. Výstava nabízí vedle jeho osobního příběhu přehled průběhu hlavních válečných událostí, které se většinou odehrály v regionu východních Čech a vyvrcholily známou bitvou u Hradce Králové. Historie války z roku 1866 je představena na základě bohaté ukázky výzbroje (palné a chladné zbraně, střelecká munice) a výstroje (uniformy a další výstrojní součástky) zúčastněných armád i předmětů každodenní potřeby, které dokreslují dobová vyobrazení i fotografie.
26/2016
Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové
+420 495 512 391, +420 495 512 392
muzeum@muzeumhk.cz
http://www.muzeumhk.cz
00088382
Královéhradecký kraj

Povinné přílohy

Volba tématu hlavní letošní výstavy reflektuje nejen výročí 150. let od událostí války roku 1866, ale i fakt, že se jedná o tradiční téma Muzea východních Čech v Hradci Králové, které je s ohledem na správu bojiště, kde byla válka rozhodnuta, výsadním nositelem paměti na tuto dějinnou událost. Tomu odpovídá i struktura muzejní sbírky. Zároveň bylo ambicí pojednat téma inovativně v souladu s vývojem moderní vojenské historiografie a zároveň oslovit i širší cílovou skupinu, než je jen tradiční zájemce o problematiku vojenských dějin. Události prusko-rakouské války jsou cíleně prezentovány s důrazem na konkrétní lidský osud, nikoliv jako přehled odosobněných vojenských operací, čímž se do centra pozornosti vrací to hlavní, čímž je člověk, který je válkou postižen. Vzpomínky Ladislava Prokopa jsou přitom tímto způsobem prezentovány prvně. Takto pojatá výstava, která samozřejmě nemůže rezignovat na přiblížení průběhu vojenských operací i prezentaci výzbroje a výstroje, má potenciál oslovit širší návštěvnické spektrum a přiblížit dějiny války 1866, klíčového konfliktu 19. století s dalekosáhlými politickými, sociálními i hospodářskými důsledky, i těm, kteří se o fenomén války jako takový dosud nezajímali. Výstava stojí na dvou pilířích, kterými jsou autentické sbírkové předměty a autentické svědectví pamětníka o válečných událostech. V konečném vyznění tak má výstava svým pojetím působit v první řadě na emoce návštěvníků a vést je k zamyšlení nad tváří války i nad tím, proč si 150. výročí na první pohled vzdáleného vojenského konfliktu připomínat. Výstava má svým pojetím motivovat i k návštěvě autentických míst královéhradeckého bojiště, aby zde informace, ve výstavě získané, zasadil do reálného prostředí a umocnil tak svůj zážitek a rozšířil své znalosti.
Josef Šrámek
Jitka Nejedlá, Anna Štysová
1.7.2016
29.1.2017
červenec–leden
Út–Ne
9–17
Josef Šrámek
j.sramek@muzeumhk.cz

Nepovinné přílohy

Jitka Nejedlá
Stanislav Hrbatý, Jitka Nejedlá, Josef Šrámek
Anna Štysová
V rámci výstavy byly základním i středním školám nabízeny doprovodné programy, které zahrnovaly interaktivní prvky s cílem přiblížit historická fakta o konfliktu a vysvětlit politické a hospodářšké důsledky netradičním způsobem. Celkem se bylo pro školy realizováno 8 programů. Další aktivity byly realizovány v rámci srpnového příměstského tábora pro děti Týden dětí s muzeem. Veřejnosti jsou i nadále nabízeny komentované prohlídky, vedené lektorem nebo přímo kurátorem výstavy. Největší zájem o komentované prohlídky byl během třech výročních dnů na začátku července. Odhadem se organizovaných aktivit ve výstavě účastnilo na 400 lidí.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru