Muzejní výstava roku

Kopřiva
Výstavní projekt Kopřiva prezentuje fenomén zpracování kopřivového vlákna od pravěku až po 20. století. Návštěvníkům je ve dvou výstavních sálech předložen velmi pestrý obraz zužitkování kopřivy dvoudomé na příkladech provedených rekonstrukcí archeologických nálezů i autentických artefaktů vzniklých v rozmezí 18. - 20. století ze sbírek 25 muzeí. Přípravě výstavy předcházel rozsáhlý výzkum na území České republiky i v zahraničí, jehož cílem bylo zdokumentovat sbírkové předměty z kopřivového vlákna a následně je v ucelené podobě představit široké veřejnosti. Autentické předměty z kopřivového vlákna proto doplňují rekonstrukce, jejichž cílem bylo rozšířit vypovídací možnosti výstavy a taky pomocí experimentu přiblížit zaniklou rukodělnou technologii. Jedná se o komplexní prezentaci historického kulturního fenoménu, který v současné době představuje značný potenciál v rámci obnovitelných zdrojů.
27/2016
Muzeum Novojičínska, příspěvková organizace
ulice 28. října 12, 741 11 Nový Jičín
556/701156
556/705393
sekretariat@muzeumnj.cz
http://www.muzeumnj.cz
00096296
Moravskoslezský kraj

Povinné přílohy

Cílem výstavního projektu Kopřiva bylo prezentovat fenomén zpracování kopřivového vlákna od pravěku až po 20. století. Ve svém pojetí byl zaměřen na kopřivu dvoudomou a její místo v materiální i duchovní kultuře. Výstava byla koncipována jako výstup z dlouhodobého výzkumu, který měl za úkol představit tento kulturní fenomén v maximální celistvosti. Zásadní byla heuristika, která kombinovala muzejní a etnologický výzkum, historickou práci s prameny a také využívala archeologické poznatky. Důležitá byla spolupráce s textilními odborníky. Jelikož v muzejních sbírkách je počet doložených autentických artefaktů z kopřivového vlákna malý, byly nezbytné potvrzující i vyvracející laboratorní expertízy. Nedílnou složkou výstavy se stal experiment (rekonstrukce), který se opíral o poznatky získané díky širokému mezioborovému přesahu a také spolupráci se zahraničními odborníky. Návštěvníkům byl ve dvou výstavních sálech předložen velmi pestrý obraz zužitkování kopřivy na příkladech provedených rekonstrukcí archeologických nálezů i autentických artefaktů vzniklých v rozmezí 18.–20. století ze sbírek 25 muzeí. Výstava připomněla také 1. světovou válku, kdy se velký objem kopřivového vlákna pro nedostatek bavlny zpracovával průmyslově. Komplexnost tématu doplnila prezentace tradovaného omylu o čsl. uniformách „kopřivácích“, které nebyly vyrobené z kopřiv, ale z vlny. Pozornost byla věnována kopřivě i ve sféře nemateriální kultury. Vedle pověrečné roviny se jednalo o reflexi v ústní slovesnosti. Pomyslným zhmotněním motivu pohádky H. Ch. Andersena „Divoké labutě“ se stala košile z kopřivového vlákna. Součást výstavy tvořily interaktivní prvky, které umožnily návštěvníkům vyzkoušet si některé techniky zpracování kopřivového vlákna a dotykem se obeznámit s kopřivovým textilem.
Václav Michalička
3.11.2016
28.5.2017
listopad–květen
Út–Čt, So
8–16; So (9–17)
Václav Michalička
michalicka.v@seznam.cz

Nepovinné přílohy

Václav Michalička, Monika Chromečková, Petra Vidomusová
Václav Michalička, Monika Chromečková, Petra Vidomusová
1. Doprovodný text k výstavě „Kopřiva“ ve formě skládačky (česky); 2. Doprovodný text k výstavě „Kopřiva“ (anglicky); 3. Informační leták o výstavě „Kopřiva“; 4. Plakát k výstavě „Kopřiva“; 5. Pozvánka na výstavu „Kopřiva“;
Výstava byla zahájena 3. 11. 2016 slavnostní vernisáží, na které zazněly skladby o kopřivě zkomponované výhradně pro účely vernisáže, jejichž úkolem bylo představit tento kulturní fenomén. Dne 17. 12. 2016 se konal poetický komponovaný pořad „O prokletí, vysvobození, předení a také o kopřivách“, který prezentoval pohádkové motivy vztahující se ke kopřivovým košilím. V příborském muzeu se 18. 2. 2017 uskutečnila přednáška o zpracování kopřivového vlákna od pravěku do současnosti „Kopřiva. Plevel, který šatil“ spojená s názornými ukázkami. Po dobu trvání výstavy nabízí muzeum pořad, který má charakter tvůrčí dílny. Je určen žákům ZŠ, MŠ, slabozrakým a nevidomým, jimž slovem i praktickým zapojením přibližuje zpracování kopřivového vlákna. K derniéře výstavy bude čtenářům nabídnuta doprovodná publikace. I po skončení výstavy tak budou zpřístupněny informace, které přinesla její realizace.
1. Košili z kopřiv dělali dva roky. 5 plus 2, č. 43, roč. 5, 25. 11. 2016, s. 3–5. 2. Michalička, V.: Ako sa spracúvala žihľava. Časopis Remeslo, Umenie, Dizajn. č. 3, 2016, s. 14–15. 3. Neznámá krása. Ojedinělá příborská výstava se věnuje kopřivám. Mladá fronta dnes, 18. 11. 2016, s. 16. 4. Předení vláken kopřivy. I to bylo k vidění na veletrhu Památky, muzea a řemesla. Moravskoslezské listy, 25. 11. 2016, s. 4. 5. Michalička, V.: Výstava „Kopřiva“ v příborské pobočce Muzea Novojičínska. Valašsko, vlastivědná revue, č. 37, 2016, s. 29–30. 6. Muzejníky inspirovaly pohádky, vystavují kopřivy. Právo, 7. 12. 2016, s. 15. 7. Aktuální výstava v příborském muzeu, aneb kopřiva je také skvělý materiál. Novojičínský deník, 2. 1. 2017

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru