Muzejní výstava roku

Jiří Dostál +21: Srdce v Lázních
Dvacet jedna let vedl sochař, malíř, kreslíř a medailér Jiří Dostál Střední umělecko-průmyslovou školu a Vyšší odbornou školu v Jablonci nad Nisou, dvacet jedna je počet vystavujících, kteří se rekrutovali z bývalých studentů a absolventů školy. Na výstavě jsou představeni malíři, sochaři, medailéři, grafici, ale i architekti, fotografové, skláři, šperkaři a multimediální umělci. Úspěchy absolventů nepřímo poukazují na kvalitu školy, ale i na úroveň jejího pedagogického sboru a vedení. Záběr jednotlivých oborů měl ukázat široký vějíř možností uplatnění absolventů školy a v určitém smyslu tak srovnat působení prof. Stanislava Libenského s působením Jiřího Dostála. Podtitul neobvyklé výstavy odkazuje k současné kamenosochařské tvorbě Jiřího Dostála, ale metaforicky a symbolicky i ke vztahu bývalého pedagoga a jeho žáků.
41/2016
Oblastní galerie Liberec, příspěvková organizace
Masarykova 723/14, 460 01 Liberec
+420 485 106 325
oblgal@ogl.cz
http://www.ogl.cz
00083267
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Výstavy vysokoškolských pedagogů se studenty lze v posledních letech vidět stále častěji, zřídka se však stává (pokud vůbec), aby si pedagog a ředitel střední umělecké školy přál prezentovat svá díla v mezigeneračním dialogu s autory o jednu až dvě pokolení mladšími. Jiří Dostál, autor monumentálních realizací na severu a východě Čech, malíř, sochař, kreslíř a medailér, vedl Střední uměleckoprůmyslovou a Vyšší odbornou školu v Jablonci nad Nisou v letech 1991–2012. Během svého působení rozšířil studijní zaměření školy o nový obor propagační design a inicioval vznik Vyšší odborné školy se studijním oborem ražená medaile a mince. Ve všech oborech nabídl studentům prohloubenou výuku v malířské a kresební přípravě i v dějinách výtvarného umění. Vystavující nebyli osloveni, aby připravili umělecká díla s vazbou na tvorbu svého pedagoga, přesto některá díla zajímavě poodhalila společné inspirační zdroje učitele a žáků, kterými jsou rozmanitá období dějin umění a soustředěný ponor do nitra člověka. Je přirozené, že vzhledem k věku a zkušenostem jednotlivých mladých umělců jejich výkony nejsou a nemohou být ještě zcela vyrovnané. Nicméně řada z nich již ušla dlouhou cestu uměleckého vývoje. Z těch proslulejších můžeme uvést například dvounásobného finalistu Ceny NG 333 Vladimíra Vélu, vítěze mezinárodní ceny CBM Art Prize Zdeňka Trse, malíře Davida Hanvalda a Filipa Dvořáka. Významné sochaře zastupuje Josef Šafařík, autor multimediálních projektů pro veřejný prostor a festivaly světelného umění, medailéry Josef Oplištil, Vojtěch Dostál, Jitka Jelínková a Petra Lamačová-Čánská, fotografy Lucie Robinson, skláře Ingrid Račková a architekty Matěj Jakoubek a Tomáš Rýdl. Šperkař Martin Jošt Pouzar vystavil plastiku, která poeticky a symbolicky znázorňuje signaturu J. Dostála – T.
Zuzana Štěpanovičová, Jiří Dostál
Michael Plátek (tisk a instalace výstavní grafiky), Jan Josef Honzík (instalační pracovník)
15.12.2016
26.2.2017
prosinec–únor
Út, St, Pá–Ne / Čt
10–17 / 10–19
Zuzana Štěpanovičová
zuzana.stepanovicova@ogl.cz

Nepovinné přílohy

Michael Čtveráček
Katalog, plakát, pozvánka, pamětní mince
Již několik týdnů před výstavou byla postavena v exteriéru galerie doprovodná plastika autorů Mariana Karla a Josefa Šafaříka. Jako jedna z mála současných realizací v městském prostoru využívala možnost kombinace světelné projekce a skla. Světelná animace pracující s částečným odrazem byla vytvořená na bázi hologramu a jako taková se řadila ke světovým unikátům. Provoz animace: každý večer mimo pondělí s výjimkou vysokých mrazů, od 16.45 do 21.45 (délka smyčky 7 minut, pauza 10 minut). K výstavě byla vydána pamětní mince, kterou realizovala Česká mincovna. Minci obdrželi vystavující, autoři výstavy a katalogu i další, kteří se na přípravě výstavy přímo či nepřímo podíleli. K výstavě bylo uspořádáno šest komentovaných prohlídek (12. 1., 9. 2. vždy v 10.30 a 17.00, 22. 1., 26. 2. v 15.00), z nichž každá se uskutečnila za osobní účasti několika vystavujících autorů.
Dlažební kostky ve vzduchu! Užijte si hologram Diagonály před Lázněmi, ČR Liberec, 12. 12. 2016; Lázně lákají na Srdce, na výstavě jsou k vidění i díla Gabriely Koukalové, ČR Liberec, 19. 12. 2016; Oblastní galerii prošpikoval Jiří Dostál a žáci, Liberecký deník, 19. 12. 2016; Jiří Dostál provede výstavou v galerii, Liberecký deník, 20. 1. 2017; Sochařina si vyžaduje plné nasazení, Liberecký deník, 23. 1. 2017; Jiří Dostál + 21 / Srdce v Lázních, FONTES NISSAE 2/2016, s. 123-126; Jiří Dostál oživuje kamenná srdce, Právo, 26. 1. 2017

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru