Muzejní výstava roku

OCH! Olgoj Chorchoj: Logika emoce
Výstava Olchoj Chorchoj s podtitulem Logika emoce není retrospektivou na konci kariérní dráhy designerského studia, ale prezentací výběru jejich dosavadní tvorby, kde oba tvůrci jsou na vrcholu svých sil. I proto je rozsáhlá výstava rozdělena do šesti úzce propojených celků. První část nazvaná Předobrazy věcí nabízí historické objekty, kde se studio inspirovalo a inspiruje. Druhou částí jsou Marnotratné tvary, které ukazují první výtvory obou autorů z období raných 90. let. Třetí část nazvaná Průhledné tvarování ukazuje návrat ke strohým formám neomodernismu a uplatnění ve sklářství. Čtvrtá část Czech-Tech ukazuje navržený nábytek vycházející z tradičních českých postupů obohacený o inovace technologií a materiálů. Pátá část Elegantní purismus se soustředí na návrhy interiérů, celých domů i urbanistických řešení, jímž se Olgoj Chorchoj také věnují. Šestá část Nová krev nabízí tvorbu absolventů Ateliéru produktového designu na UMPRUM, kde oba designéři působí od roku 1999. Celkově jedna ze zásadních výstav, kterou by nadšenci do designu neměli minout.
47/2016
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Výstava v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu je první retrospektivou dosavadní práce designerského studia Olgoj Chorchoj. Tato retrospektiva není jen chronologickým vystavením realizací OCH, ale pokusem o výběrovou tematizaci důležitých momentů jejich profesní dráhy. Snahou autorů bylo propojit tvorbu Michala Froňka a Jana Němečka s inspiračními zdroji jejich práce a ukázat postmoderní euforii v úvodu spolupráce designérů, neomoderní přitakání tradici československého designu, hledání možností pro inovaci výrobních programů skomírajíc tradičních českých firem nebo poukázat na svébytnost a sílu moderního designu a architektury, která se postupně stává přirozenou součástí našeho životního stylu. Výstava zároveň hledá způsob, jak prezentovat současnou architekturu a design tak, aby byl pro diváka objevný a atraktivní. Významnou roli hraje i volba výstavnického řešení, která záměrně kombinuje prvky postmoderní teatrality, vizuální umělecké instalace s modernistickým smyslem pro řád, srozumitelnost a didaktičnost. I pro výstavní pojetí by tedy měl platit zdánlivě paradoxní podtitul výstavy, jímž je: Logika emoce.
Lada Hubatová-Vacková, Rostislav Koryčánek
9.12.2016
16.4.2017
prosinec–duben
St–Ne
10–18 (Čt do 19)
Rostislav Koryčánek
rostislav.korycanek@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

Michal Froněk, Jan Němeček, Eliška Kosová (architekti)
Jiří Karásek, Tereza Pavelková (grafické studio Marvil)
Skládačka k výstavě s doprovodným programem, pozvánka
Vernisáž; Dětská vernisáž; Komentované prohlídky; Dětský program: OCH! Vánoční workshop, Rodinné odpoledne s lektorkami, Sobotní ateliér s lektorkami; Výstava doplňující: Etuje pro Venuši (vernisáž, Sympozium Jak vystavit Venuši); Prostor pro: Design se studiem DEFORM, Design se studiem Hermann & Coufal; Edukační programy; (podrobný rozpis doprovodných akcí, včetně popisu, naleznete v přiložených skládačkách výstavy)
Monitoring; Designmag; Dolce Vita; Hospodářské noviny; Metropolitan; MF Dnes; Respekt; Týden

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru