Muzejní výstava roku

Gregor Johann Mendel: Příběh skromného génia
Dlouhodobý záměr Mendelova muzea MU je moderní prezentace G. Mendela a jeho odkazu. Předchozí expozice byla otevřena v roce 2009. Velký zájem zahraniční návštěvíků byl impulsem pro obměnu expozice a využití moderních technologií. Ideově byla expozice připravena jako průchod Mendelovým životem, přičemž jednotlivé životní etapy jsou doplněny trojrozměrnými exponáty a animacemi, které vytvořil jeden z nejvýznamnějších vědeckých animátorů na světě Drew Berry. Expozice používá technologii promítání na skleněné stěny, které umožňují jejich transparentnost. Návštěvník má tak možnost nahlédnout “za scénu”, kde však na něj čekají exponáty. Pro jedinečnost exponátů byl rozhodnuto vytvořit vitríny pro každý jednotlivý exponát. Tím dochází k možnosti soustředění na každý exponát zvlášť, ale zároveň i zvyšuje bezpečnost exponátů. Každá vitrína je samostatně tranportovatelná.
54/2017
Masarykova univerzita – Mendelovo muzeum
Žerotínovo nám. 9, 601 77 Brno
+420 549 491 111
info@muni.cz
http://www.muni.cz
216224
Masarykova univerzita

Povinné přílohy

Nová stálá expozice Mendelova muzea si klade za cíl nejen přilákat větší množství návštěvníků, ale i zvýšit komfort pracovníků muzea a efektivně využívat finančních zdrojů. Propojení nejnovějších interaktivních prostředků – skleněných příček dovolujících nejen přehrávání videa, ale i přímé ozvučení, či volitelnou funkci setmění – s klasickými výstavními formami, a to tisky na stěnách a vitrínami s exponáty umožňuje velkou škálu modifikací a možností rozšíření. Koncept výstavy vychází z předpokladu, že návštěvníkovi je znám pojem genetika, ale není plně ztotožněn s informací místa vzniku a jejím zakladatelem G. J. Mendelem. Prochází tak ze současnoti obklopující výzkumy DNA a genetiky zpět do doby narození Johanna Mendela. Ve třech místnostech prochází zasadní životní léta, kterými jsou: dětství a studia (1822–1843), vstup do kláštera a výzkumy (1843–1868), opatská léta a veřejné role (1868–1882). Výstava se pak přesouvá do sálu shrnujícím Mendelovy výzkumy. Zde jsou umístěny speciální stěny umožňující promítání, prezentace a další funkcionality vytvářející možnost modifikace výstavního sálu na sál přednáškový. Poslední místnost je pak místem prezentující taxativní soupis držitelů Nobelových cen ve spojitosti s genetikou. Vlastnoruční podpisy sedmi z nich dokazují význam muzea pro světovou vědeckou komunitu.
Ondřej Dostál
LIKOS, s.r.o., MIVIS-CZ, s.r.o.
21.7.2016
celoročně
Út–Ne
10–17 (18)
Ondřej Dostál
dostal@mendelmuseum.muni.cz

Nepovinné přílohy

prof. Ing arch. Zdeněk Fránek
prof. Ing arch. Zdeněk Fránek
Marek Nedělka
Zahájení výstavy bylo součástí akce Mendel is back – oslava narození G. J. Mendela pořádanou TIC Brno a dalšími partnery.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru