Muzejní výstava roku

Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu
Vztah Čechů k půdě je dodnes neblaze poznamenán násilím vůči sedlákům v 50. letech minulého století. Násilná kolektivizace venkova, již provázely perzekuce, vyhánění, věznění a popravy sedláků, představuje jednu z nejtragičtějších kapitol našeho poválečného vývoje, o to smutnější, že se v ní tehdejší vládní garnitura dopouštěla násilí a bezpráví na vlastních lidech. To ukazuje výstava Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem.
58/2016
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 44, 170 00 Praha 7
+420 220 308 322
+420 220 308 323
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství ČR

Povinné přílohy

Vztah Čechů k půdě je dodnes neblaze poznamenán násilím vůči sedlákům v 50. letech minulého století. Násilná kolektivizace venkova, již provázely perzekuce, vyhánění, věznění a popravy sedláků, představuje jednu z nejtragičtějších kapitol našeho poválečného vývoje, o to smutnější, že se v ní tehdejší vládní garnitura dopouštěla násilí a bezpráví na vlastních lidech. To ukazuje výstava Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem. Výstava mimo jiné odráží skutečnost, že zatímco nacisté české zemědělství pragmaticky využívali, ale přitom ho ponechali v chodu a dohlíželi na jeho stálou produkci, komunisté byli mnohem revolučnější. Ideologie pro ně znamenala víc, než fungující hospodářství. Díky ní byl v tomto případě doslova vymýcen selský stav a následky kolektivizačního násilí nacházejí historici dávno po listopadu 1989: podle nich se projevují například minimálním zájmem restituentů znovu hospodařit na navrácených pozemcích. Výstava je multimediální – vedle vystavených předmětů, textů a fotografií návštěvník zhlédne i ukázky z dobových nahrávek a filmů, které uvedené problematice dodávají plastičnost.
Petr Blažek, Jaroslav Rokoský, Libor Svoboda, Martin Tichý, Jiří Urban
Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem
Ing. Arch. Hynek Fetterle
20.5.2016
31.3.2017
celoročně
Út–Ne
9–17
Ing. Jiří Houdek
jiri.houdek@nzm.cz

Nepovinné přílohy

Katalog k výstavě: Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu.
Besední večery na téma kolektivizace – červen a září 2016; Worshopy „Den, kdy se mlčelo“ pořádané ve spolupráci se společností Post Bellum o. p. s – interaktivní semináře pro starší žáky základních škol a studenty středních škol, během nichž prostřednictvím hraní rozdělených rolí a zasahování do dějů účastníci zažívají na vlastní kůži příběh simulované kolektivizace. (listopad 2016 – březen 2017)
1) Represe selského stavu – Lidové noviny (červen 2016); 2) Rozkulačeno! – Potravinářském zpravodaji (květen 2016); 3) Rozkulačeno! – reportáž ČT Z metropole (18.6.2016); 4) Tisková zpráva „Perzekuce sedláků a neblahá 50. léta ukáže nová expozice v Národním zemědělském muzeu!; 5) Tisková zpráva „Viníci bez viny, zločiny bez trestu“

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru