Muzejní výstava roku

Expozice Příroda Vyškovska
Nová expozice Příroda Vyškovska je koncipována jako procházka krajinou Vyškovska od severu k jihu. Je botanicko-zoologicko-geologická. Představuje všechny skupiny přírodnin ne odděleně, ale tak, jak se společně ve vyškovské přírodě vyskytují. Významným podtextem celé expozice je přivést návštěvníka k ochraně přírody na základě poznání její krásy a výjimečnosti. Expozice představující přírodu regionu Vyškovska byla vždy přirozenou součástí stálé expozice Muzea Vyškovska. Její forma však již neodpovídala současným trendům prezentace a její obsah byl zastaralý. Z těchto důvodů byla zrušena a započalo se s přípravami na expozici novou, jejíž snahou je představit krajinu a přírodní poměry Vyškovska (v rozsahu zhruba bývalého okresu Vyškov). Expozice byla změněna nejen obsahově, ale i svou formou, a doplněna AV technikou.
67/2016
Muzeum Vyškovska, příspěvková organizace
náměstí Čsl. armády 475/2, Vyškov-Město, 682 01 Vyškov
+420 517 348 040
mv@muzeum-vyskovska.cz
http://www.muzeum-vyskovska.cz
00092401
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Expozice představující přírodu regionu Vyškovska byla vždy přirozenou součástí stálé expozice Muzea Vyškovska. Její forma však již neodpovídala současným trendům prezentace a její obsah byl zastaralý. Z těchto důvodů byla zrušena a započalo se s přípravami na expozici novou, jejíž snahou je představit krajinu a přírodní poměry Vyškovska (v rozsahu zhruba bývalého okresu Vyškov). Významným podtextem celé expozice je přivést návštěvníka k ochraně přírody na základě poznání její krásy a výjimečnosti. Hlavním cílem je seznámení s přírodně nejcennějšími územními lokalitami – přírodními parky a rezervacemi, vodními toky, lesy, skálami, rybníky ale i zemědělskou krajinou a urbanizovanou a městskou krajinou. Expozice by měla v návštěvnících kromě seznámení s jednotlivými druhy rostlin a živočichů vzbuzovat uvědomění toho, že příroda existuje v podobě celků – společenstev (biotopů). Živá příroda je proto představená v podobě biotopů (rostlinných a živočišných společenstev). Expozice je koncipovaná jako „procházka krajinou“ od severu k jihu, tedy od Drahanské vrchoviny, přes údolí Velké Hané, lom Opatovice, město Vyškov, rybník Kačenec, přes geologickou přírodní památku Hřebenatkový útes, pole, stepní stráň, až po Karpatské lesy na Bučovicku. Každá ze „zastávek v krajině“ zprostředkovává celkový pohled na místo a významné prvky z botanického, zoologického a geologického pohledu. Jsou použity velkoformátové fotografie, ilustrace, geologická mapa, preparáty ptáků a savců (řada z nich je doplněna také interaktivní složkou – vzorky kožešin, lebek, či vůně na určování), preparáty hmyzu, modely ryb, obojživelníků, plazů, vzorky hornin a zkamenělin, lakprofily (otisky geologických profilů). Vystavované předměty jsou doplněny AV technikou, která prostřednictvím naučného animovaného filmu, zvuků přírody, zvířat atp., pomůže navodit atmosféru a dovysvětlit přírodní jevy a zákonitosti.
Lydie Bartoňová
Zuzana Strakošová, Drahomír Nantl, David Sedlář, Michal Maruška
4.10.2016
leden–březen, říjen–prosinec / duben / květen, červen / červenec–září
Út–Pá, Ne / Út–Pá, So, Ne / Út–Pá, So, Ne / Út–Pá, So, Ne
9–17, 14–16 / 9–17, 14–16 / 10–18, 14–16 / 10–18, 13–17
Mgr. Monika Pelinková
pelinkova@muzeum-vyskovska.cz

Nepovinné přílohy

Lukrécia Lachmanová, Marek Lachman, Tomáš Jacečko
Jindřiška Mikešová
Slavnostní otevření nové expozice Příroda Vyškovska se uskutečnilo 4. 10. 2016 za přítomnosti zástupců zřizovatele muzea, autorů nové expozice a dalších hostů. Součástí otevření expozice bylo její představení samotnými autory scénáře i architektonického a výtvarného řešení, promítání animovaného filmu, který je součástí expozice, a kulturní vystoupení Petra Váši.
1. Nová expozice v Muzeu Vyškovska (Vyškovský zpravodaj 11/2016); 2. Obrazem: V nové expozici o přírodě Vyškovska si lidé osahají i srst zvířat (Vyškovský deník); 3. Muzeum Vyškovska otevřelo novou expozici o přírodě (Vyškovsko.info)

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru