Muzejní výstava roku

Expozice Moravských Kopanic
Expozice zachycuje život Moravských Kopanicích. Tato oblast rozkládající se na moravsko-slovenském pomezí si s sebou již od svého vzniku nese zvláštní svéráz daný odlehlostí a nedostupností jednotlivých obcí. Kopaničářské obce se od okolí liší kulturně, ale i sociálně. Dominantou expozice je replika domu s jizbou a pitvorem (síní). V jizbě se nachází pec. Druhá část expozice je věnovaná práci a kulturnímu odkazu obyvatel Kopanic. Návštěvník spatří velkoformátové fotografie krajiny a stavem této oblasti, ale také kroje a výšivky. Své místo mají v expozici také proslulé „žítkovské bohyně“ a farář Josef Hofer.
79/2016
Muzeum Bojkovska, příspěvková organizace
Palackého 172–173, 687 71 Bojkovice
+420 739 202 813
info@muzeumbojkovska.cz
http://www.muzeumbojkovska.cz
72055502
Město Bojkovice

Povinné přílohy

Oblast Kopanic na moravsko slovenském pomezí spadá do současného Mikroregionu Bojkovsko, i v minulosti měli obyvatelé Kopanic k Bojkovicím blízko, spadali pod panství Nového Světlova, před vznikem farnosti ve Starém Hrozenkově chodili na mše do Bojkovic, kde byl také lékař i porodní bába, okresní soud, tam ocházeli za prací i na trhy. Muzeum v Bojkovicích mapuje tuto oblasti již od svého vzniku ve 30. letech minulého století, silná vlna sběrů byla provedena v 60. a 70. letech, kdy se podařilo zachránit velké množství převáždě krojů a krojových výšivek. V expozici v 60. letech, která byla nainstalována na zámku Novém Světlově, dominovala kopaničářskému oddělení replika pece. Nová expozice zobrazuje již zaniklý svět moravských Kopaničářů, který se kvůli odlehlosti a svéráznému charakteru obyvatel silně odlišoval od okolního života. Návštěvníci se dozví o historii jednotlivých obcí, o koloběhu lidského života i o pravidelně se opakujích ročních pracích na moravsko slovenském pomezí. Zobrazen je také fenomén tzv. žítkovských bohyní, návštěvník pozná i osudy starohrozenského faráře Josefa Hofera, který se bohyně snažil vymýtit. Kromě Hofera si bohyní všimli i další spisovatelé, rovněž ti mají na výstavě své místo. Kroje této oblasi jsou sice prosté, zaměřené víc na účel, než na krásu, na druhé straně jsou ale bohaté barevností a provedením jednotlivých výšivek. Expozice ukazuje ženské i mužské kroje a také celou řadu jednotlivých nádherných výšivek. Součástí expozice je replika kopaničářského obydlí v přesných rozměrech, jak se na Kopanicích ještě v 1. polovině 20. století domy stavěly. V chaloupce jsou dva prostory – síň zvaná na Kopanicích pitvor sloužila k uschování zemědělského nářadí a také k ustájení drobných hospodářských zvířat. Druhé místnosti vévodí replika pece, zařízení jizby je velmi skromné, spatříte zde jednoduchou postel, stůl s lavicí a židlí a truhlici tzv. súsek.
Mgr. Tomáš Hamrlík, Mgr. Eva Hamrlíková
Jindřiška Cimbálková, Otílie a Jaroslav Šimoníkovi, Radim Kundrata
20.5.2016
květen–září / říjen–duben
Po–Ne / Út, Čt / Ne
9–12, 13–17 / 9–12, 13–17 / 13–17
Mgr. Tomáš Hamrlík
tomas.hamrlik@muzeumbojkovska.cz

Nepovinné přílohy

Před Vánocemi 2016 využil kopaničářskou expozici místní folklórní soubor Světlovánek, který tancuje v kopaničářských krojích, a fotil v kopaničářské expozici své členy na kalendář pro rok 2017 – viz fotodokumentace k doprovodným akcím.
Expozice Moravských Kopanic zaujala, ředitel muzea pak ukázal práci na stavech, Slovácký deník, 21. 5. 2016 – http://slovacky.denik.cz/…/obrazem-v-muzeu-bojkovska-otevre…

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru