Muzejní výstava roku

Milování v přírodě: Průvodce intimním životem zvířat
Od 7. dubna do 24. září 2017 připravilo Vlastivědné muzeum v Olomouci zatím nejodvážnější výstavní počin ve své historii – výstavu Milování v přírodě s podtitulem Průvodce intimním životem zvířat. K poodhalení tajemství intimního života zvířat slouží kombinace sbírkových předmětů, fotografií, videí, hravých interaktivních prvků i živých zvířat. Nechybí zde ani paralely k lidskému sexuálnímu chování, které bylo většinou formováno podobnými selekčními tlaky jako to zvířecí. K výstavě vznikl edukační lektorovaný program (Ne)užitečná pohlaví pro žáky II. stupně základních škol a studenty škol středních.
09/2017
Vlastivědné muzeum v Olomouci
nám. Republiky 5, 771 73 Olomouc
+420 585 515 111
vmo@vmo.cz
http://www.vmo.cz
100 609
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Výstava podává ucelený přehled o způsobech rozmnožování zvířat a vysvětluje i výhody a nevýhody jednotlivých rozmnožovacích strategií a tedy důvody, které vedly k jejich evoluci. Jádrem výstavy jsou kvalitní fotografie a sbírkové předměty doplněné vysvětlujícím textem, který je založen na nejnovějších vědeckých poznatcích. Vysoká je tedy jak informační, tak i estetická hodnota výstavy. Výstava je však také pojata zábavnou formou. Je zde řada hravých prvků, které mají návštěvníka zaujmout a pobavit, ale zároveň i poučit. Návštěvníci si třeba mohou v části výstavy věnované námluvám u zvířat sestavit profil svého ideálního partnera anebo si na interaktivní obrazovce vyzkoušet výběr partnera podle jeho tváře s následujícím vysvětlením, jaké vlastnosti se na lidských tvářích mohou projevovat. Zaposlouchat se mohou do různých zvířecích písní lásky, dále zkusit odhadnout, kdo z dvojice zvířat je samec a kdo samice, nebo jen pozorovat dvoření u ryb či životní projevy brouků, hlemýžďů a strašilek. Další možností je vyfotit se v kůži lva a lvice nebo zazávodit si s modely spermií o to, která oplodní vajíčko a zda se tedy narodí chlapeček nebo holčička. K výstavě byl pro školy vytvořen lektorovaný edukační program „Neužitečná pohlaví“ a k dispozici jsou ve výstavním sále i samoobslužné pracovní listy. Zajímavý je i reklamní plakát s kudlankou, který byl vybrán ze čtrnácti návrhů, jež vytvořili v rámci semináře studenti olomoucké katedry výtvarné výchovy. Celá výstava je vyrobena jako putovní a nyní je již zamluvena v několika dalších muzeích. Veškeré texty jsou také dostupné i v angličtině.
Peter Adamík, Miloš Krist
7.4.2017
24.9.2017
duben–srpen
úterý–neděle
9:00–18:00
Miloš Krist; Peter Adamík
krist@vmo.cz adamik@vmo.cz

Nepovinné přílohy

Martin Šilar – Studio Trinity
Propagační letáky.
Komentované prohlídky výstavy (cca 10x, 1x pro neslyšící s překladem do znakové řeči). Přednáška: Doc. Mgr. Tomáš Albrecht, Ph.D. (Ústav biologie obratlovců AVČR): Výběr partnera, samčí ornamenty a co se děje po kopulaci, aneb za ptáky po Evropě i Africe. Bude se konat 13. 9. 2017.
Olomoucký deník (4. 3. 2017): Milování v přírodě: Průvodce intimním životem zvířat; MF Dnes (11. 4. 2017): Muzeum zasvětí do zvířecích námluv i páření; Olomoucký deník (7. 4. 2017): Milování v přírodě. Muzeum ukazuje rozmnožování zvířat; Online zdroje: Olomoucký deník (6. 4. 2017) Sex v přírodě. Olomoucké muzeum baví nejodvážnější výstavou; Lidovky.cz (12. 4. 2017) Milování v přírodě. Olomoucké muzeum otevřelo výstavu o intimním životě zvířat; Týden.cz (7. 4. 2017) Milování v přírodě. Muzeum otevřelo výstavu o intimním životě zvířat; idnes.cz (10. 4. 2017) Penisové kosti, tokání či orgasmus. Muzeum láká na taje sexu zvířat; Blesk.cz (10. 4. 2017) Sex v přírodě odhaluje olomoucká výstava. Popíchají se při „tom“ ježci?; Žurnál UP Online (18. 4. 2017) Vlastivědné muzeum nedělá z milování zvířat tabu; Aha.cz (12. 4. 2017) Odvážná výstava o sexu v přírodě: Jak se milují ježci?; Rozhlas.cz (9. 4. 2017) I bez sexu se dá rozmnožovat. Olomoucké Vlastivědné muzeum zve na výstavu Milování v přírodě.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru