Muzejní výstava roku

Kmeny 90
Výstava Kmeny 90 navazuje na stejnojmenný knižní projekt reflektující fenomén alternativní kultury 90. let. Oproti knize pracuje výstava více s emocemi, fyzickým zážitkem – texty a fotografie jsou doplněny dobovým uměním, módou, grafickým designem, videoprojekcemi a dalšími referenčními objekty jako je například sampler skupiny Tatabojs. Přes odlišnou formu a rytmus vyprávění mají kniha i výstava podobný cíl, tedy sledovat důsledky dramatických proměn, které nastartoval politický převrat v listopadu roku 1989. Výstava seznamuje s fenoménem 90. let prostřednictvím jednotlivých subkultur jako jsou anarchisté, metalisté, rappeři, skinheadi, punkeři, squateři, vontové, hráči Dračího doupěte a další. Současně však představuje výstava devadesátky i v širších politických, ekonomických, či pop kulturních souvislostech. Důležitou linii expozice vytváří i prezentace interaktivních objektů Krištofa Kintery či fotografií Ivana Pinkavy.
14/2017
Moravská galerie v Brně
Husova 18, 662 26 Brno
+420 532 169 111
info@moravska-galerie.cz
http://www.moravska-galerie.cz
00094871
Ministerstvo kultury České republiky

Povinné přílohy

Výstavou Kmeny 90 poukazuje Moravská galerie na fenomén subkultur 90. let. Kurátoři výstavy vystavili v galerijním prostředí kultovní předměty, které jednotlivé subkultury charakterizují. Vedle sebe tak může návštěvník vidět symboly doby, jako jsou první počítače, arkádové automaty, metalistické bundy, desítky fanzinů či podomácku vyrobené brusle. Divák, který 90. léta prožil, uvidí prostředí, jehož sám mohl být součástí, oblečení, které nosil, předměty, které používal, záznamy akcí, kterých se účastnil. Pro ostatní může výstava sloužit jako dokument o době, kdy se formovaly základy dnešní společnosti. Estetika i etika subkulturních hnutí jsou více jak sto let silným zdrojem inspirace pro vizuální umění a design. Výstava ukazuje, co ze subkulturního dění devadesátek ovlivnilo několik generací současných tvůrců. Mnozí z nich navíc různými tehdejšími „kmeny“ nejen prošli, ale také se výrazně podíleli na jejich aktivitách a estetice. Bez znalosti subkulturního pozadí se stává současné umění a design téměř nepochopitelný. Moravská galerie výstavním projektem rovněž výrazně vstupuje do veřejného prostoru a to prostřednictvím instalace Růžového tanku a uspořádáním street party na Husově ulici. Vernisáž na brněnské okružní třídě připomenula nejširší veřejnosti, že Husova není pouze ulicí plnou tramvají, ale že zde sídlí – vedle jiných kulturních institucí – také Uměleckoprůmyslové muzeum, které tvoří součást identity města Brna.“
Vladimir 518, Ondřej Chrobák
14.5.2017
1.10.2017
květen–říjen
středa–neděle, v září vč. úterý
10:00–18:00, čtvrtek 10:00–19:00
Ondřej Chrobák
ondrej.chrobak@moravska-galerie.cz

Nepovinné přílohy

0,5 Studio
Vladimir 518, Ondřej Chrobák
Jan Havel
Plakát, pozvánka, doprovodný program duben–květen 2017, doprovodný program, srpen–září 2017, pololetník, leták edukační program.
Street party – slavnostní opening výstavy navázal na atmosféru street happeningů, pro devadesátky typické. Ulice Husova byla po celý den uzavřena pro dopravu, v blízkosti Uměleckoprůmyslového muzea vyrostla stage, na níž vystoupili DJ's a ikonické kapely 90. let. Další doprovodné programy probíhají po celé léto především na nádvoří Místodržitelského paláce. Návštěvníci si mohli vychutnat koncerty devadesátkových kapel, divadelní představení, DJ vystoupení, besedy a také letní kino, kde byly promítány tematické filmy a dokumenty, z nich mnohé ještě nebyly veřejnosti představeny. Moravská galerie připravila zajímavý doprovodný program i pro dětské publikum. Galerijní lektorky zprostředkovávají prostřednictvím výstavy politické, sociální a kulturní změny, které v České republice nastaly po roce 1989. Široké veřejnosti jsou určeny komentované prohlídky výstavy.
Aktuálně.cz, 15.5.2017; Blesk.cz, 19.5.2017; Hospodářské noviny, 15.5.2017; KULT, květen 2017; MF dnes, 12.5.2017; Novinky.cz, 14.5.2017; Rovnost, 12.5.2017; Žlutý, léto 2017;

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru