Muzejní počin roku

Oživování Národního zemědělského muzea v Praze
Národní zemědělské muzeum v Praze prošlo v letech 2015–2017 rozsáhlým procesem Oživování, v rámci kterého byla zrekonstruována budova, vytvořeny nové, interaktivní expozice, zmodernizováno zázemí pro návštěvníky a vytvořen nový moderní koncept prezentace muzea. Veškeré stavební práce a úpravy probíhaly za plného návštěvnického provozu muzea, což je mezi ostatními muzei ojedinělý přístup. V rámci stavební rekonstrukce byly obnoveny výstavní sály s cílem co nejvíce se přiblížit původnímu konceptu architekta Milana Babušky z konce 30. let minulého století, bylo kompletně zrekonstruováno vstupní atrium a instalována nová pokladní přepážka a vrátnice, vybudován muzejní obchod, bezbariérový přístup, byly zrenovovány výtahy. Vrcholem stavebních úprav bylo vybudování střešní vyhlídkové terasy. Postupně byly zpřístupněny nové expozice Rybářství, Myslivost, Voda v krajině a Gastronomie.
57/2017
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kostelní 130/44, 17000 Praha 7
+420 220 308 322
+420 220 308 323
nzm.praha@nzm.cz
http://www.nzm.cz
75075741
Ministerstvo zemědělství

Povinné přílohy

Národní zemědělské muzeum v Praze prošlo v letech 2015–2017 rozsáhlým procesem Oživování, v rámci kterého byla zrekonstruována budova, vytvořeny nové, interaktivní expozice, zmodernizováno zázemí pro návštěvníky a vytvořen nový moderní koncept prezentace muzea. Originalitou zůstalo, že tato obnova probíhala za plného návštěvnického provozu, a to včetně vybudování a otevření unikátní střešní terasy, nabízející jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu. V rámci stavební rekonstrukce byly obnoveny výstavní sály s cílem co nejvíce se přiblížit původnímu konceptu architekta Milana Babušky z konce 30. let minulého století, bylo kompletně zrekonstruováno vstupní atrium a instalována nová pokladní přepážka a vrátnice, vybudován muzejní obchod, bezbariérový přístup, byly zrenovovány výtahy. Vrcholem stavebních úprav bylo vybudování střešní vyhlídkové terasy s venkovní expozicí a výstavními panely. Postupně byly zpřístupněny nové expozice Rybářství, Myslivost, Voda v krajině a Gastronomie. Veškeré stavební práce a úpravy probíhaly za plného návštěvnického provozu muzea. Takto rozsáhlá rekonstrukce za plného a nepřerušeného provozu muzea je unikátní v porovnání s jinými objekty, které prošly nebo stále procházejí podobným procesem, byly nebo stále jsou ale pro návštěvníky uzavřeny (NTM, NM). I přes probíhající rekonstrukci a z ní plynoucí komplikace v běžném provozu se podařilo úspěšně realizovat řadu programů pro školy, komentovaných prohlídek a výstav, návštěvníci tak mohli sledovat přerod muzejních prostor a výstavbu nových expozic doslova v přímém přenosu.

doc. Ing. Milan Jan Půček, MBA, Ph.D.
+420 727 942 236
milan.pucek@nzm.cz

Nepovinné přílohy

doc. Ing. Milan Jan Půček, MBA, Ph.D., Ing. Jiří Houdek, Mgr. Antonín Šimčík, Mgr. Antonín Juriga, Ing. Arch. Jana Valešová, AVERS spol. s r.o. a GEOSAN


Fotogalerie

nahoru