Muzejní výstava roku

Barbaři v pohybu: Jevíčko a Malá Haná v době římské / Barbarians on the move: Jevíčko and Malá Haná in Roman Times
Archeologická výstava „Barbaři v pohybu“ je výsledkem aktuálního stavu bádání o době římské v regionu Boskovicka a Malé Hané. V posledních letech zde došlo k unikátním nálezům, dokládajícím jednak pohyb římského vojska v období markomanských válek, tak také rozvinutý dálkový obchod mezi římskými provinciemi a územím barbarů. Mnohé osvětlil také archeologický výzkum germánského sídliště a pohřebiště v Jevíčku. Výstava prezentuje výběr nálezů z germánských žárových hrobů, díky nimž můžeme rekonstruovat typickou výbavu a předměty každodenní činnosti germánského obyvatelstva. Atraktivními nálezy jsou také součásti vybavení a výzbroje římských vojáků (spony, mince, militária).
60/2017
Muzeum regionu Boskovicka, příspěvková organizace
Hradní 642/1, 680 01 Boskovice
+420 516 452 077
muzeum@muzeum-boskovicka.cz
http://muzeum-boskovicka.cz/
04536649
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Archeologická výstava s regionálním zaměřením „Barbaři v pohybu“ s podtitulem „Jevíčko a Malá Haná v době římské“ je určena odborné a laické veřejnosti a školám. Rozdělena je na dvě části. První část je věnovaná nálezům z archeologického výzkumu v Jevíčku, druhá část nálezům z celé oblasti Malé Hané. Nálezy vystavené ve vitrínách doplňují textové panely, obrazové přílohy, mapy a kresebné rekonstrukce, efektním prvkem výstavy jsou dvě figuríny v životní velikosti s dobovou výbavou. Jednotlivá témata na panelech se zabývají například historií zkoumání doby římské v regionu, osídlením Jevíčka před Germány, příchodem Germánů, obchodem a interregionálními kontakty, markomanskými válkami a odchodem germánských Svébů z oblasti Malé Hané. Co se týče vystavených exponátů, jedná se z velké části o drobné předměty, získané terénním archeologickým výzkumem, který probíhal mezi lety 2010–2016 v Jevíčku a také průběžnou terénní prospekcí Malé Hané a sousedních území. Výzkum žárového pohřebiště přinesl řadu informací k obrazu každodenního života a osobní výbavy Germánů. Rozbor nových nálezů ukázal, že se v prostoru Malé Hané obydleném germánskými kmeny Svébů v období markomanských válek pohybovaly oddíly římské armády. V tomto období se římské oddíly pod vedením Marka Aurelia dostaly nejdále v dějinách v této části barbarika. Záměrem výstavy bylo přiblížit ne příliš známé dějiny území Malé Hané v období 1.–4. století n. l. Nové nálezy mění dosavadní obraz o domácím germánském osídlení – na základě nových nálezů víme o přítomnosti oddílů římské armády ve 2. století n. l. Myslíme si, že výstava (společně s její tištěnou verzí – katalogem), realizovaná s nevelkými náklady, nejenom představuje nové překvapivé nálezy, ale přispívá také k poznání dějin celých českých zemí v době římské.
Eduard Droberjar, Zuzana Jarůšková
Eduard Droberjar, Radka Knápek, dále zaměstnanci Muzea regionu Boskovicka
7.12.2017
31.3.2018
XII.–III.
út–pa; so–ne
10–17; 13–17
Zuzana Jarůšková
jaruskova@muzeum-boskovicka.cz

Nepovinné přílohy

3 ks pohledy, dva s vyobrazením nálezů, jeden s kresbou kolku X. legie (Decima Gemina Pia Fidelis), dochovaného v Mušově.
Vernisáž – zahájení výstavy dne 7.12.2017

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru