Muzejní výstava roku

Expozice národopisu. Hanácká světnice / Haná room
Stálá etnografická expozice Hanácká světnice seznamuje návštěvníky s každodenním životem obyvatel hanáckého venkova v polovině 19. století a přibližije tradiční lidovou kulturu na Moravě. Představuje hanáckou světnici, která byla základní obytnou místností lidového domu na Hané a sloužila jako kuchyně, jídelna, obývací místnost a ložnice pro početnou hospodářovu rodinu. Prostřednictvím expozice nahlédneme do domácnosti našich předků, kteří žili jinak, i když vlastně velmi podobně, jako my.
82/2017
Muzeum a galerie v Prostějově, p. o.
Nám. T. G. Masaryka 2, 796 01 Prostějov
+420 582 330 991
muzeumpv@muzeumpv.cz
http://www.muzeumpv.cz
00091405
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Prostějovsko je oblast s dlouhodobou národopisnou tradicí, která se datuje již od konce 19. století, proto etnografické sbírky patří k nejobsáhlejším celkům muzea v Prostějově a byly také základem budování jeho sbírkového fondu. Během existence muzea byla tradiční lidová kultura pravidelně prezentována, poslední expozice byla ale v roce 2013 zrušena vzhledem k nedostatku výstavního prostoru v rámci realizace nového rozsáhlého expozičního projektu historie města Prostějova. Na její absenci často poukazovala odborná veřejnost i pravidelní návštěvníci muzea, proto jsme se rozhodli vytvořit v prostorách bývalého skladu výstavního fundusu expozici novou. Naším cílem bylo předvést návštěvníkům zajímavé artefakty z národopisného fondu muzea a jejich prostřednictvím přiblížit způsob života našich hanáckých předků. Nezvolili jsme tradiční formu expozice s vitrínami a nepoužili jsme žádné rušivé moderní audiovizuální prvky. Chtěli jsme zachovat iluzi skutečné obytné místnosti, jakoby ji z ní její obyvatelé právě odešli... Za minimální finanční náklady vznikla stálá expozice, na které se podíleli společnými silami výhradně pracovníci našeho muzea.
Mgr. Jiří Ondra
14.12.2017
I.–XII.
út–ne
9.30–12 a 13–17
Mgr. Jiří Ondra
jondra@muzeumpv.cz

Nepovinné přílohy

Mgr. Jiří Ondra
Mgr. Jiří Ondra
V přípravě, expozice otevřena koncem roku 2017
Slavnostní otevření výstavy 14. prosince 2017 za účasti regionální televize, tisku a představitelů statutárního města Prostějova.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru