Muzejní výstava roku

Rok 1918: Co nám válka vzala a dala…
Výstava věnovaná průběhu roku 1918 jako připomínka 100. výročí konce války a vzniku samostatného státu. Zahrnuje období války, geopolitických změn po válce, návraty z války, připomínku čs legií i vznik ČR zejména ve vztahu k městu Brnu. Základním prostředkem ke sdělení jsou trojrozměrné exponáty, doplněné stručnou charakteristikou obsažených témat a velkoformátovými dobovými fotografiemi. Je zde využita i interaktivita a projekce dobových záběrů doplněných audionahrávkami. Výstava je výtvarně pojata jako „cesta z temnoty ke světlu“.
8/2018
Muzeum města Brna, příspěvková organizace
Špilberk 210/1, 662 24 Brno
+420 542 123 611
+420 542 123 613
muzeum.brno@spilberk.cz
http://www.spilberk.cz
00101427
Statutární město Brno

Povinné přílohy

Výstava je věnovaná průběhu roku 1918 jako připomínka 100. výročí konce války a vzniku samostatného státu. Zahrnuje období války, geopolitické změny po válce, návraty našich předků z války, připomínku Československých zahraničních vojsk a vznik ČR zejména přehledem událostí v městě Brně. Závěr patří životu v nové svobodné zemi. Zmíněná témata v jednotlivých místnostech doprovází soubor osobních medailonků známých i neznámých osobností. Základním prostředkem ke sdělení obsahu jsou trojrozměrné exponáty, doplněné stručnou charakteristikou obsažených témat a velkoformátové dobové fotografie s popiskami. Je zde účelově využita barevnost prostoru a projekce dobových záběrů doplněných audionahrávkami, výstava je výtvarně pojata jako „cesta z temnoty ke světlu“. Při její realizaci bylo přihlédnuto k základním požadavkům na současný způsob prezentace, zejména stručnost, sdílnost, čitelnost, výtvarnou a obsahovou vyváženost a interaktivitu. Výstava je návštěvníkovi prezentována s vyváženým podílem 3D exponátů, stručných textů uvádějících do nabízené problematiky a audiovizuálních informací dotvářejících prostor a atmosféru, doplněnou interaktivními stanovišti na začátku a konci výstavy. Autorský kolektiv má za to, že by byla škoda nepoměřit svoje úsilí s ostatními soutěžícími institucemi.
Radim Dufek, Mgr. Martin Samson
3.5.2018
31.12.2018
květen–září / říjen–prosince
úterý–středa
10–18 / 9–17
Radim Dufek
dufek@spilberk.cz

Nepovinné přílohy

Radim Dufek, Martin Samson
Radim Dufek, Bc. Aleš Čefelín
Radim Dufek, Bc. Aleš Čefelín
Součástí výstavy byla i netradičně pojatá vernisáž oslavující sto let nových změn ve společnosti staré monarchie. Při této připomínce dávných let svobody se prezentovali příznivci historie v dobových kostýmech včetně zástupců Čs. Legií, dobové vojenské kapely a Brněnského městského střeleckého sboru za bohaté pozornosti návštěvníků a hostů z ostatních kulturních institucí. V měsíci září se chystá víkend na hradě s programem a soutěžemi pro dospělé i děti „Špilberk žije – příběh legionářské čepice“ věnovaný výstavě a také odborná konference k tématu pro pedagogické pracovníky základních a středních škol.
Rok 1918 – články MumB.doc

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru