Muzejní výstava roku

Vzduch je naše moře
Výstava mapuje fenomén létání od konce První světové války, přes období První republiky, účast v zahraničním odboji, až po současnost. Dokumentuje jednotlivé kapitoly letecké historie na reálných příbězích odvážných mužů a žen, kteří v našem kraji vzlétali a dosud vzlétají k obloze. Výstava je doplněna řadou doprovodných akcí. Je vydán podrobný katalog výstavy a výstupem budou i četné nahrávky pamětníků a další dokumentace z daného oboru.
10/2018
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
Zámek č. 1, 674 01 Třebíč
+420 568 408 890
muzeum@muzeumtr.cz
http://muzeumtr.cz/
00091766
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Výstava mapuje fenomén létání od konce První světové války, přes období První republiky, účast v zahraničním odboji, až po současnost. Dokumentuje jednotlivé kapitoly letecké historie na reálných příbězích odvážných mužů a žen, kteří v našem kraji vzlétali a dosud vzlétají k obloze. Témata výstavy jsou řazena chronologicky, počínaje koncem První světové války, přes slavnou éru První republiky, období okupace a následné poválečné obnovy. Zakončena je připomínkou vzniku aeroklubu v Třebíči a letecké základny v Náměšti nad Oslavou. V rámci příprav materiálů a dokumentů byl vytvořen i katalog výstavy, který slouží jednak jako shrnutí předložených dokumentů, ale do budoucna také jako obrazový sborník k tématu, které dosud nebylo souborně publikováno. Výstava je doplněna odbornými přednáškami, komentovanými prohlídkami a programy pro děti. Na výstavě se podílí Třebíč Nuclear Model Club, Spolek historie letectví Třebíč, Západomoravský aeroklub v Třebíči a Letecká základna Náměšť nad Oslavou. Výstavu přihlašujeme do soutěže, protože se jedná o projekt s velkým přesahem mezi obory. Během příprav byla vyslechnuta řada pamětníků, použity dosud nepublikované dokumenty, vytvořeno mnoho dokumentačních záznamů. To vše spolu s katalogem výstavy bude sloužit do budoucna dalším zájemcům o obor letecké historie i dějiny regionu obecně.
Jaroslav Bašta, Eva Pokorná
Muzeum Vysočiny Třebíč, Třebíč Nuclear Model Club
28.6.2018
14.10.2018
VI.–X.
po–ne
9–12, 13–17
Jaroslav Bašta
j.basta@muzeumtr.cz

Nepovinné přílohy

Jaroslav Bašta
Michal Zábrš
Katalog výstavy – Vzduch je naše moře
10. 7. Komentovaná prohlídka a beseda s pilotem Karlem Picmausem; 24. 7. Komentovaná prohlídka a přednáška „Průkopníci na rogalech“ – Zdeněk Kenovský; 28. 8. Procházka po stopách leteckého souboje r. 1944 – Zdeněk Prukner, Jaroslav Bašta; 6. 9. Procházka po stopách letce Peřiny – Jiří Kabát, Jaroslav Bašta; 25. 9. Beseda s pilotem nadzvukových letadel – Milanem Simrem; 2. 10. František Kružík - beseda s pilotem MiG-21, sestřeleného r. 1970 nad Polskem; Dále programy pro děti a komentované prohlídky.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru