Muzejní výstava roku

Sbírky promlouvají
Výstava je završením celoročního cyklu připomínek 140. výročí založení muzea. Představuje průřez sbírkou Jihomoravského muzea ve Znojmě v celé jejích rozmanitosti, zahrnuje výběr předmětů ze 34 podsbírek. Na jejím vzniku se autorky podílelo všech 10 kurátorů sbírky. Pozornost je soustředěna na sbírkové předměty pozoruhodné nejen svojí výpovědní hodnotou, ale zároveň také spojené s nějakým "příběhem“. Zahrnuje jak předměty „ikonické“, příznivcům muzea dobře známé, tak i řadu zajímavostí dosud nevystavených a pro veřejnost tedy nových. Společně s výstavou byla vydána i stejnojmenná publikace, která rozšiřuje v textové podobě informace využité ve výstavě a prezentuje též část vystavených předmětů.
16/2018
Jihomoravské muzeum ve Znojmě, příspěvková organizace
Přemyslovců 129/8, 669 02 Znojmo
+420 515 282 211
info@muzeumznojmo.cz
http://www.muzeumznojmo.cz
00092738
Jihomoravský kraj

Povinné přílohy

Výstava „Sbírky promlouvají“ vznikla jako součást širšího spektra aktivit připomínajících 140 výročí založení znojemského muzea a je jeho pomyslným vyvrcholením z muzeologického pohledu. Základní myšlenkou výstavy je představení muzejních sbírek v celém komplexu oborů v muzeu zastoupených. Obsahuje tedy předměty ze všech 34 odborně zpracovaných podsbírek tvořících sbírku muzea. Na její přípravě se proto podíleli všichni kurátoři sbírky – celkem 10 odborných pracovníků. Z jednotlivých podsbírek byly vybrány jak předměty dobře známé a pro muzeum „ikonické“, tak i exponáty dosud nevystavované pro návštěvníky prakticky „nové“. Všechny předměty, které prošly náročnou selekcí až do výstavního prostoru, jsou doprovázeny nějakým příběhem, jenž obohacuje jejich vlastní výpovědní hodnotu o nový rozměr, nečekanou souvislost nebo i vtipnou pointu. Konkrétní sbírkové předměty a jejich příběhy jsou jádrem a hlavním obsahem výstavy. Jako doplnění jsou pomocí digitálních fotorámů prezentovány na příkladech ze tří oborů i důležité procesy související s tvorbou sbírky a poznáním jejího obsahu – restaurátorský zásah, archeologický výzkum a etnografická dokumentace regionálních zvyků. Během přípravy výstavy vznikla také stejnojmenná publikace, která sice není katalogem výstavy, ale z velmi podobného pohledu nahlíží, popisuje a hodnotí muzejní sbírku. Je tedy vhodným pramenem pro náročnějšího návštěvníka, který chce získat podrobnější informace ke struktuře sbírky a jejímu vývoji v čase. Právě myšlenku komplexní prezentace sbírky a tedy představení obsahu muzea jako vzájemně propojeného celku, byť členěného oborovými specifiky, považujeme za hlavní přínos projektu a důvod pro přihlášení výstavy do soutěže.
Jaroslav Frecer, Antonín Reiter
21.9.2018
21.11.2018
IX.–XI.
út–so, ne
9–17, 14–17
Antonín Reiter
reiter@muzeumznojmo.cz

Nepovinné přílohy

Luděk Smejkal, Jaroslav Frecer
plakát, pozvánka na vernisáž, informační leták, pouliční informační bannery, publikace "Sbírky promlouvají" (ISBN 978-80-86974-24-8)
Vernisáž výstavy se uskutečnila 20. 9. 2018 v 17.00 hod. a byla určena všem zájemcům o muzejní sbírky a instituci jako takovou z řad široké veřejnosti. Vzhledem k souvislosti s výročím muzea byli na vernisáž jmenovitě pozváni bývalí zaměstnanci muzea, kteří se v minulosti podíleli jak na sbírkotvorné činnosti, tak i na dalších aspektech chodu organizace. Vernisáž se tak stala nejen uvedením a autorským představením výstavy, ale zároveň i společenskou událostí a setkáním současných muzejníků s bývalými kolegy. Součástí vernisáže bylo také představení publikace "Sbírky promlouvají", která vznikala současně s přípravou výstavy a vychází ze stejného konceptu nahlížení na muzejní sbírku. K výstavě byl vytvořen edukační program pro 4.–5. třídu, II. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia „Popiš, zařaď, ukazuj!“ k výstavě seznamuje žáky s cestou, kterou musí urazit některé sbírkové předměty, než si je návštěvníci mohou prohlédnout ve vitrínách. Kdo všechno bere předměty do ruky a jaké příběhy se za nimi skrývají?
– Tisková zpráva Jihomoravského muzea ve Znojmě; – Upoutávka vysílaná na rádiu Blaník po dobu trvání výstavy; – Pozvánka na výstavu odvysílaná v České televizi Brno dne 20. září 2018; – Článek na infowebu města Znojma www.znojmocity.cz zveřejněný dne 13. 9. 2018; – Článek ve znojemském Deníku Rovnost v příloze Naše Znojemsko dne 24. 9. 2018; – Článek ve znojemském Deníku Rovnost v příloze Naše Znojemsko dne 1.10. 2018.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru