| První část výstavy je věnována obalům, jejich historii i současnosti, a také jejich funkcím a správnému nakládání s nimi. Díky zcela nové a originální koncepci výstava nabízí zážitek plný zábavy a poučení. Tradiční školometský systém záplavy informací a uličky plné vitrín jsou nahrazeny interaktivním prostorem. Grafika pokrývá většinu stěn i jednotlivých boxů výstavního prostoru. Návštěvník pozná životní cyklus obalu od výroby, použití, správného vytřídění až po jeho recyklaci. Bboxy, do kterých je možné vstoupit, nahrazují tradiční systém vitrín a umožňují tak návštěvníkovi doslova do výstavy „vejít“. Jsou v nich umístěny nejenom exponáty, ale i různé interaktivní prvky, umožňující získávat informace zábavnou formou. Architektonické řešení této výstavy boří zažité představy o klasické muzejní expozici. Výstava je integrální součástí školního vzdělávacího programu Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., a má za cíl seznámit žáky a širokou veřejnost s různými funkcemi obalů, jejich významem, následnou recyklací a různorodým využitím.
Druhá část výstavy je věnována potravinářským obalům v historickém kontextu. Výstava je unikátní v použití výstavního materiálu (recyklovatelné papírové desky instalované ve formě velkých skládaček) a nabízí velké využití pro nejmenší návštěvníky formou tvořivé dílničky a obchůdků. Použitý materiál umožnil snadnou manipulaci při instalaci i maximální využití výstavní plochy.
Výstava přibližuje různá období a způsoby uchovávání potravin. Již od pradávna se člověk snažil, aby
mu potrava co nejdéle bez úhony vydržela a mohl ji zároveň přenášet. K jejímu uchování zprvu využíval to, co viděl kolem sebe, například trávu, listí, škeble, lastury, vydlabané tykve. Později pak primitivní dřevěné nádoby nebo nádoby vytvořené spletením travin, proutí či sešité kožešiny. Pokrok představovala až výroba keramiky. Druhové a tvarové rozšíření používaných obalů šlo souběžně s lidským pokrokem. Významný moment představuje zdokonalení konzervačních postupů od konce 18. století a rozvoj obchodu s konzervovanými potravinami. Také výroba potravin průmyslovou cestou od druhé poloviny 19. století si vyžádala rychlý rozvoj a inovaci obalů. Průmyslové podniky potřebovaly velké množství papírových, kovových (plechových) a skleněných obalů, do kterých balily svoje výrobky. Ve 2. polovině 20. století se do popředí začaly dostávat plasty, které dodnes v obalové technice v potravinářství dominují. K výstavě byl vydán katalog pod názvem „Od věku sloužím člověku“ a její záštitu převzal ministr zemědělství ČR Petr Bendl.
|