Asociace muzeí a galerií v České republice

Asociace muzeí a galerií ČR
6.5.2014

Jubilejní X. ročník Festivalu muzejních nocí 2014

16. května – 14. června 2014

V roce 2014 vyhlásila Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem jubilejní X. ročník Festivalu muzejních nocí, který proběhne ve dnech 16. května 14. června 2014.

Festival zastřešuje jednotlivé akce a poskytuje tak platformu pro společnou kooperaci a také pro lepší informovanost veřejnosti o nabídce našich kulturních institucí. Muzejních nocí se již neúčastní pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také města, knihovny, památkové objekty, divadla a další subjekty; na jejich programech se často podílejí žáci a studenti základních, středních či uměleckých škol; v jejich rámci vystupují divadelní a hudební soubory, řemeslníci a výtvarníci.

V letošním jubilejním ročníku jsme zaznamenali rekordně velký nárůst participujících organizací – účastní se 421 institucí ze 137 měst. Díky těmto subjektům, které se podílejí na kulturních aktivitách, se rozvíjí spolupráce v rámci měst či regionů a zásluhou různorodých spolupracujících organizací se Muzejní noci často propojují i s jinými kulturními regionálními akcemi. Nabídka programů pro malé i velké návštěvníky je velmi pestrá, jelikož každá instituce či město pojímá svoji Muzejní noc po svém. Mnohá muzea a galerie, která se účastní festivalu pravidelně, mají již pro tuto akci vytvořeno specifické téma, jiná přizpůsobují doprovodné aktivity svým současným výstavám či nově otevřeným expozicím nebo regionálním výročím a důležitým událostem. V souvislosti se stým výročím vypuknutí I. světové války a kampaní Muzea a 20. století, vyhlášené Asociací muzeí a galerií ČR pro rok 2014 na téma „Muzea a Velká válka“, se Muzejní noci v některých institucích týkají právě tohoto tématu.
Přestože má každé muzeum či galerie na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí tradiční bezplatný vstup, případně dobrovolné vstupné.

Festival muzejních nocí bude letos zahájen 16. května 2014 ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně, řadu muzejních nocí uzavře 14. června 2014 XI. ročník Pražské muzejní noci.
Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který každoročně připadá na 18. května.

O tom, kdy se jednotlivé muzejní noci konají a jaký je pro návštěvníky připraven program, informují společné internetové stránky s přehledem všech zúčastněných organizací a jejich muzejních nocí.

Přijďte tento svátek oslavit společně s námi! 


Tisková zpráva k Festivalu muzejních nocí 2014
  (171 kB)
 


Tisková zpráva k Národnímu zahájení Festivalu muzejních nocí 2014
(143 kB)

Tisková zpráva k Národnímu zahájení 14|15 BAŤOVA INSTITUTU  (174 kB)

Tisková zpráva k Mezinárodnímu dni muzeí (120 kB)


Kontakt pro tiskové zpravodajství:
Anna Komárková, BBus (Hons), výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií ČR
Mgr. Jana Bukačová, výkonná redaktorka internetových prezentací AMG
Jindřišská 901/5, 110 00 Praha 1 – Nové Město
Tel.: +420 224 210 037(9), +420 736 438 611
E-mail: amg@cz-museums.cz; bukacova@cz-museums.cz
URL: http://www.cz-museums.cz; http://www.muzejninoc.cz

Zpět

nahoru

Jak se přihlásit do AMG?

Chcete se stát členem Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.? Potřebujete získat podrobnější informace o činnosti AMG, formách a možnostech členství, nebo výši členských příspěvků? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Více o přihlášení Kontaktujte nás