Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
28.6.2016

Seminář Metodického centra v NG na téma Mobilita sbírek VI. – Imunita proti zabavení

23. září 2016, Veletržní palác Národní galerie v Praze

Mobilita sbírek VI. – Imunita proti zabavení

Pořadatel: Metodické centrum pro muzea výtvarného umění v NG a Odbor ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií ministerstva kultury ČR

Místo konání: Národní galerie v Praze, Veletržní palác

Datum: 23. 9. 2016

Rozsah: celodenní seminář

Komu je seminář určen: vedoucí pracovníci a odborní pracovníci muzeí a galerií v ČR (kurátoři sbírek, registrátoři, dokumentátoři), kteří odpovídají za zpracování výpůjčních smluv.
 

Stručná anotace semináře:

Již šestý seminář z cyklu Mobilita sbírek se znovu po čtyřech letech bude zabývat problematikou imunizace sbírkových předmětů vypůjčovaných na zahraniční výstavy, která je stále aktuálním problémem zejména pro státní sbírky. Úvodní slovo přednese ředitel OMG  Mgr. Pavel Hlubuček. Dr. Nout van Woudenberg, mezinárodně uznávaný odborník na problematiku imunity proti zabavení, si pro letošní seminář připraví shrnutí současné situace v oblasti mezinárodní legislativy po roce 2012, informace o návrhu imunity proti zabavení půjčených kulturních statků zpracovaný mezinárodní nevládní organizací pro mezinárodní právo ILA, shrnutí vývoje této problematiky v Nizozemí a konkrétní případy imunizace (zejména soukromých kulturních statků). Na dva bloky přednesené dr. Woudenbergem naváže informace pracovníků OMG Ministerstva kultury ČR o Legislativní mapě vývozů, která má usnadnit orientaci muzejních pracovníků, při zpracování podkladů pro povolení dočasného vývozu do zahraničí podle zákona 122/2000 Sb.

Přihláška na seminář: Zájemci o účast na semináři se mohou hlásit prostřednictvím přihlášky na e-adrese dagmar.jelinkova@ngprague.cz do 18. 9. 2016.


Přihláška (28 kB)

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás