Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
6.4.2018

Knihovny, muzea mohou dostat podporu na získání WiFi připojení pro své uživatele a veřejnost


Evropská komise spustila nový program WiFi4EU, jehož cílem je rozšířit bezplatnou WiFi konektivitu pro obyvatele i návštěvníky EU ve veřejných prostorách, jako jsou parky, veřejné budovy, knihovny, zdravotní střediska nebo muzea.

Knihovny a muzea jsou výslovně uvedeny jako potenciální příjemci. Ti, kteří nemají vysokou kvalitu WiFi, by měli kontaktovat místní samosprávy, aby zjistili, jak se zapojit.

O podporu mohou zažádat všechny subjekty s veřejným posláním, tj. orgány místní správy, knihovny, zdravotní střediska atd. Z projektu bude financováno vybavení a instalace (přístupová místa). Místní subjekt bude platit pouze za samotné připojení a údržbu technického vybavení.

Projekt WiFi4EU bude realizován prostřednictvím jednoduchých a nebyrokratických postupů a to pomocí online žádostí, voucherů a nezatěžujícího monitorování. Hodnota jednoho voucheru je 15 000 EUR. Na úspěch budou mít projekty větší šanci tím dříve, čím budou předloženy.

Počáteční rozpočet projektu WiFi4EU na období 2017–2019 činí 120 milionů eur (cca 3,2 mld. Kč).

Základní informace o možnosti získat dotaci na WiFi – najděte si verzi v českém jazyce.

Informace o projektu z ministerstva vnitra zde (informace k 21.2.2018).

Postup:
1.       Každá dobrá knihovna by měla svým uživatelům a návštěvníkům nabízet WiFi připojení. Zamyslete se nad tím, jak zapojení do projektu může být prospěšné pro knihovnu, například když knihovna zatím WiFi nemá, nebo když kvalita stávajícího připojení je nízká, v místě není dostupné kvalitní připojení apod.
2.       Pokud máte o dotaci zájem, zjistěte si, jestli je vaše obec v seznamu obcí, které mohou získat dotaci:  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/list-eligible-entities-wifi4eus-first-call
3.       Projděte si Otázky a odpovědi https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/wifi4eu-otazky-odpovedi
4.       Zeptejte se na obecním úřadu, zda se už vaše obec zaregistrovala pro získání dotace nebo o tom uvažuje. Kdo je na radnici odpovědný za tuto oblast? Obec, která chce získat dotaci, by se měla zaregistrovat do 15. května 2018 https://www.wifi4eu.eu/#/home
5.       Hlavní argumenty pro získání podpory pro knihovnu, výhody WiFi připojení v knihovnách
·         Knihovny v ČR již dlouho nabízí veřejnosti přístup k internetu, uvedený projekt může umožnit zkvalitnění připojení a zlepšit poskytované služby. Může podpořit spolupráci mezi knihovnami a obcí ve prospěch občanů.
·         Je to dobrá příležitost pro zlepšení služeb obyvatelům obce.
·         Knihovna je neutrální, nekomerční prostor
·         Pracovníci knihovny mohou návštěvníkům internetu poskytnout podporu
·         Lepší WiFi může uživatelům knihovny poskytovat lepší přístup k informacím pro vzdělání, hledání zaměstnání, informace o zdraví, podpoří digitální gramotnost, zlepšit komunikaci s úřady a další služby.

Vit Richter, Narodni knihovna CR, Klementinum 190, 110 00 Praha 1, Tel: +420 221 663 338, Fax: +420 221 663 175, mobil: +420 603 223 627, email: vit.richter@nkp.cz, www.nkp.cz, http://ipk.nkp.cz/, http://www.skipcr.cz/.

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás