Asociace muzeí a galerií ČR - Dění v oboru
6.11.2018

Regionální blok konference PROPAMÁTKY představí textilky v Libereckém kraji

7. listopadu 2018 od 18 hodin

Všem zájemcům o historii i současnost textilních továren v Lomnici nad Popelkou i celém Libereckém kraji je určen úvodní blok konference PROPAMÁTKY – obnova a využívání textilek. Přednáškový regionální blok proběhne ve středu 7. listopadu od 18:00 hodin. Akce je určena široké veřejnosti, není nutné se na ni předem registrovat a je za dobrovolné vstupné. Další program konference ve čtvrtek a v pátek 8.–9. listopadu 2018 je určen již pouze pro registrované účastníky.

V rámci regionálního bloku zazní přednáška historičky Dany Grabcové o historii Továrny Mastných i dějinách rodu Mastných, kteří dali továrně jméno. O odrazu semilských textilek ve vývoji průmyslové revoluce promluví Tomáš Chvátal z tamního Muzea a Pojizerské galerie. Tovární komíny jako svědky úspěchu a prosperity představí na příkladu textilek na Liberecku Martin Vonka a Michal Horáček ze Fakulty stavební ČVUT v Praze. Blok pak uzavře Petr Freiwilig z libereckého pracoviště Národního památkového ústavu s povídáním o proměně industriální krajiny na Frýdlantsku. Jeho přednáška má přiléhavý název „Od mlýnů k továrnám“.

Kompletní program, možnosti registrace a další informace jsou k dispozici na stránkách konference.propamatky.cz. Konferenci pořádá Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, Libereckým krajem a městem Lomnice nad Popelkou.

 

Kontakty:

Koordinátor konference: Mgr. Michal Horáček – tel. +420 777 161 997

Web konference.

                                                                                   

 

Institut pro památky a kulturu, o.p.s. je neziskovou organizací, která poskytuje poradenství při financování projektů v oblasti památek a kultury. Pořádá oborové konference i další vzdělávací akce. Provozuje internetový portál určený majitelům památek a historicky cenných objektů, odborníkům z oblasti péče o památky i laické veřejnosti se zájmem o kulturní dědictví.

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Náměty posílejte nejpozději do 27. listopadu 2023

Termín pro podání žádostí je do 31. března 2023

1.–3. listopad 2022 v Multifunkční kulturní centrum v Hlinsku

4. listopadu 2021 v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích, p. o.

nahoru

Jak zjistit novinky z oblasti muzejnictví?

Chcete se dozvědět, ve kterém muzeu nebo galerii hledají nové zaměstnance, jaké zajímavé publikace v oboru právě vyšly, anebo jaké putovní výstavy nabízejí české muzejní instituce k zapůjčení? Prostudujte si naše webové stránky a neváhejte nás kontaktovat!

Muzejní aktuality Kontaktujte nás