7.5.2009

Do Muzea umění v noci na tvarůžky a černé dámy

Olomouc, 19.5.2008

Ani letos si Muzeum umění Olomouc nenechá ujít příležitost a v pátek 30. května se zapojí do celostátního Festivalu muzejních nocí. Na rozdíl od předchozích dvou ročníků se otevřou brány obou budov – Arcidiecézního muzea Olomouc (AMO) i Muzea moderního umění (MMU). Návštěvníci si mohou od 19 do 23 hodin prohlédnout výstavy, připravený je i pestrý doprovodný program, například opera Tvarůžkové ódy nebo koncert souboru Black Ladies. To vše, jak je u Muzejní noci dobrým zvykem, zdarma.
V AMO mohou zájemci využít Muzejní noc k prohlídce dvou nově otevřených výstav: Josef Bergler a grafika v Praze 1800-1830 a Ukřižování ze Zašové. Kromě nich si samozřejmě mohou projít také stálou expozici Ke slávě a chvále, která představuje přes 300 děl od románského slohu po baroko včetně slavné Šternberské madony či kočáru biskupa Troyera. Na procházku muzeem si přitom mohou zdarma zapůjčit audioprůvodce, jehož prostřednictvím se dozví zajímavosti z historie objektů a podrobnosti o některých unikátních exponátech.
Nejen výstavami se však mohou zabavit návštěvníci AMO. Připravena jsou dvě operní představení a rodinný program. „U oper navazujeme na tradiční spolupráci se skladatelem Tomášem Hanzlíkem a souborem Ensemble Damian. Tentokrát ale půjde o skutečně jedinečné inscenace, protože hlavními účinkujícími budou v obou případech děti, studenti Slovanského gymnázia,“ upozornil vedoucí lektorského oddělení MUO Roman Ludva.
V 19.30 hodin začíná premiéra dětské verze opery Endymio, Hanzlíkovy nejpopulárnější opery na barokní libreto z Kroměříže. „Po řadě ´dospělých´představení jsem operu vloni upravil a zjednodušil tak, aby bylo možné obsadit sólisty a sbor studenty. Hrát, zpívat a tančit bude devět dětí, jen hudební doprovod obstarají profesionálové,“ řekl Tomáš Hanzlík. To druhý titul – Tvarůžkové ódy, které začnou v AMO ve 21 hodin, už mají za sebou řadu úspěšných repríz. „Opera přináší opět trochu jiný pohled na klasický operní žánr. Je sledem výjevů z olomoucké minulosti, jejichž pojítkem je mystifikace o zázračné moci Olomouckých syrečků. Pěveckých partů se zhostili studenti ve věku dvanáct až patnáct let,“ dodal skladatel.
Lektoři AMO nezapomenou na rodiče s dětmi. Po loňském úspěchu je znovu čeká prožitkový program nazvaný Muzeum nikdy nespí zpestřený třemi úkoly, jejichž plnění vyžaduje spolupráci dětí a dospělých. „Bohužel počet účastníků je omezený kapacitami prostorovými i personálními. Proto si zájemci musejí rezervovat vstupenky a program je již takřka obsazen,“ řekl lektor Marek Šobáň.
Arcidiecézním muzeem však nabídka v rámci Muzejní noci nekončí. Koho láká spíše výtvarná kultura 20. století, může si zdarma prohlédnout Muzeum moderního umění s výstavami Nechci v kleci!, která představuje české a slovenské umění 1970 až 1989, nebo profilovou výstavu architektonické dvojice Elly a Oskara Oehlerových. A také v MMU si lze procházku výstavními sály zpříjemnit hudbou. V Besedním sále vystoupí od 19 hodin dámský flétnový sextet Black Ladies.
Muzejní noc každoročně přitahuje velkou pozornost veřejnosti. Vysoká návštěvnost nás samozřejmě těší, ale abychom předešli komplikacím, doporučil bych zájemcům o koncerty i dětský program rezervaci místenek v muzejních pokladnách,“ zdůraznil vedoucí lektorského oddělení Roman Ludva.
Festival muzejních nocí vyhlašuje již počtvrté Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s ministerstvem kultury. Letos probíhá v 98 městech a 139 institucích od 16. května do 14. června 2008. Festival muzejních nocí se koná v souvislosti s Mezinárodním dnem muzeí, který připadá na 18. května.

Muzejní noc v Muzeu umění Olomouc

PROGRAM


MUZEUM MODERNÍHO UMĚNÍ - otevřeno do 22 hodin
Koncert Black Ladies
19.00 hodin / Besední sál
Účinkují: P. Zsigraiová, H. Macháčková, P. Janečková, Z. Tobolová, B. Obenausová, D. Navařík, vedoucí souboru V. Janečka.

ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC - otevřeno do 23 hodin
Endymio
19.30 – 20.30 hodin / sál Mozarteum
Premiéra dětské verze nejpopulárnější opery Tomáše Hanzlíka na barokní libreto z Kroměříže. Zpracovává antický mýtus o sličném mladíkovi, který raději než bolestný milostný cit volí věčný sen. Účinkují studenti Slovanského gymnázia Olomouc a Ensemble Damian. Kostýmy: Vendula Johnová. Nastudování a režie: Tomáš Hanzlík.

Muzeum nikdy nespí! / Program pro rodiny s dětmi či děti se starším doprovodem
20.00 – 21.30 / Prostory Arcidiecézního muzea
Jen jednou ročně můžete zažít neobyčejné okamžiky při prohlídce Arcidiecézního muzea po zavírací době! Pro malé a velké je během muzejní noci přichystán prožitkový program, během nějž se zúčastnění dovědí řadu zajímavých informací nejen o několika vybraných exponátech, ale i o sobě samých. Večerní prohlídka muzea je totiž zpestřena třemi úkoly, jejichž plnění vyžaduje spolupráci dětí a dospělých.

Tvarůžkové ódy
21.00 –22.00 / Mozarteum
Opera Tomáše Hanzlíka na libreto Davida Hrbka v podání studentů Slovanského gymnázia Olomouc a orchestru Ensemble Damian.

Všechny programy i prohlídka muzeí jsou během muzejní noci ZDARMA.
UPOZORNĚNÍ: Doporučujeme rezervaci místenky předem.
koncerty:
bielesz@olmuart.cz, tel: 585 514 190 (AMO), 585 514 241 (MMU)
program Muzeum nikdy nespí!:
soban@olmuart.cz, tel: 585 514 190.

KONTAKT PRO MÉDIA
Mgr. Petr Bielesz
Tiskový mluvčí
Muzeum umění Olomouc
Denisova 47, 771 11 Olomouc
+420 585 514 282, +420 724 202 905
bielesz@olmuart.cz, www.olmuart.cz

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Národní technické muzeum Praha, 14. června 2008

Uměleckoprůmyslové museum v Praze

nahoru