15.5.2017

Brněnská muzejní noc

20. května 2017

 

Brněnskou muzejní noc ve Fait Gallery, která se uskuteční v sobotu 20. května 2017 od 18 hodin do půlnoci. Během celé muzejní noci se můžete do Fait Gallery svézt zcela zdarma dvěma speciálními linkami autobusů D a G na zastávku Úzká.

 

Program:

Brněnská muzejní noc ve Fait Gallery

 

18:00–22:30

Noční synergie / workshop pro děti a dospělé (od 6 do ∞ let)

Inspirováni experimentální kresbou Milana Grygara probudíme své smysly. Skrze výtvarné činnosti oživíme zrak, zbystříme sluch a prohloubíme hmatové vnímání. Objevíme kresebnou stopu mechanických hraček a vyzkoušíme si intuitivní práci s plochou papíru. V průběhu celé noci bude také za přispění návštěvníků vznikat grafická partitura určená pro hudební interpretaci.

 

18:00–21:00

Nekonformní kresba / workshop pro nejmenší děti (od 2 do 6 let)

Je důležité nejen to, co kreslíme, ale také jak a čím. Přijďte si vyzkoušet nevšední kresbu tuší, kde místo štětce využijeme přírodní materiály jako bambusové dřívko či ptačí pírko. Workshop Nekonformní kresby inspirovaný tvorbou Milana Grygara je vhodný pro děti 2 - 6 let v doprovodu rodičů.

 

18:00–23:30

Vyšij si / workshop pro dospělé s Danielou Mikuláškovou
Brněnská umělkyně Daniela Mikulášková vytváří vyšívané obrazy inspirované kresbami svých dětí, jejichž jména zároveň dala vzniknout názvu její značky Kao & Maki. Workshop pro dospělé a děti od 8 let je určený začátečníkům i pokročilým. Daniela Mikulášková vás ve Fait Gallery naučí převést kresbu na plátno a provede základy vyšívání jako výtvarné techniky. Základní materiál bude k dispozici na místě zdarma, pro fajnšmekry budou ke koupi připravená plátna napnutá na rámu.

Na workshop vyšívání si můžete rezervovat místo na fg@faitgallery.com

 

18:00–23:30

Jak vyrobit kokedamu / workshop pro děti a dospělé s Kvítím z lesa

Kokedama je japonská forma pěstování rostlin v mechové kouli, kterou lze zavěsit do prostoru. Po dobu Brněnské muzejní noci budou k zakoupení nejrůznější druhy rostlin, které se společně s Radkou Jaburkovou z brněnského květinářství Kvítí z lesa naučíte ubytovat v mechovém balu a dozvíte se, jak o svou levitující rostlinu pečovat. Na workshop výroby kokedam si můžete rezervovat místo na fg@faitgallery.com

 

20:00 a 22:00

Komentovaná prohlídka výstava Milana Grygara s kurátorkou výstavy
Milan Grygar: Světlo, zvuk, pohyb
8. 3. – 29. 7. 2017
kurátor: Denisa Kujelová

 

Specifický koncept souvztažnosti vizuálního a akustického rozvíjí Milan Grygar ve velmi rozmanitých a často i protichůdných analogiích již pět desítek let. Fenomén zvuku je v tvorbě Milana Grygara (*1926) trvale přítomný již od poloviny 60. let, kdy jej začal systematicky zkoumat a zaznamenávat a stal se tak neobvyklou parabolou k vizuálnímu rytmu. Po experimentech s atypickými kresebnými nástroji, polyfonními možnostmi mechanických strojků a záznamy performance se vrací zpět k malbě, kde je zvuk naznačen narušením monotonie linkou, rytmizací tvarů či napětím mezi barevnými plochami.

Po celou dobu muzejní noci můžete navštívit Mutter Café s veganskou nabídkou, bookshop Artmap a dětský koutek.

Vstupné zdarma.

 

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

16. června 2017

9. června 2017

nahoru