18.10.2008

Rok 1918 - vznik republiky

Muzeum Těšínska, Český Těšín

V letošním roce uplyne 90 let od vzniku Československé republiky. K připomenutí tohoto výročí připravilo Muzeum Těšínska ve své pobočce – Památníku životické tragédie v Havířově-Životicích výstavu pod názvem „1918 – vznik republiky“.
Autoři výstavy (Martin Krůl, Pavlína Nováková, Ilona Pavelková) se zaměřili nejen na politické události týkající se roku 1918, ale také na delší časové období, které zahrnuje dvacátá léta 20. století. Důraz byl kladen především na zachycení atmosféry doby.
Výstava je časově vymezena zhruba léty 1918 až 1930. Tato etapa je dobou vzniku, stabilizace a hospodářského růstu Československé republiky, která se vnitřním a mezinárodněpolitickým vývojem odlišovala od třicátých let 20. století. Vývoj ve dvacátých letech 20. století nebyl bez stinných stránek, problémy v národnostních, sociálních, majetkoprávních poměrech, které se projevovaly již v této době, se sice dařilo řešit, ale nesly v sobě zárodky problémů, které se v plné síle ukázaly ve třicátých letech. Spolu se zhoršující se mezinárodní politikou a neschopností versailleského systému vypořádat se s nastupujícími totalitními systémy měly za následek rozpad Československa koncem třicátých let.

Výstava je koncipována do tří celků. První část je věnována období vzniku a formování republiky. Je zmíněna role legií (uniforma italského legionáře), významné osobnosti, které se zasloužily o vznik státu, a to jak zahraniční (Masaryk, Beneš, Štefánik), tak domácí politické reprezentace (Kramář, Rašín, Klofáč, Stříbrný). Prostor je věnován vytváření československé státní symboliky. Prezentovány jsou návrhy státní vlajky a vítězné návrhy všech tří typů státního znaku, mezi vystavenými exponáty nechybí také nejvyšší československá vojenská vyznamenání i upomínkové a pamětní předměty vydávané k výročím vzniku státu. Výstava nastiňuje rovněž formování hranic nové republiky na základě dobových mapových podkladů doplněných ukázkami výstroje a výzbroje československé armády. Pozornost je věnována složité národnostní problematice nového státu se zaměřením na území Těšínského Slezska, které v letech 1918 – 1920 procházelo obdobím bojů o určení státní příslušnosti území mezi Československem a Polskem. Tato problematika je doložena především fotografickým materiálem. Je zmíněn československo-polský vojenský konflikt v lednu 1919, činnost mezispojenecké komise a ukázky plebiscitní agitace. Zároveň jsou vystaveny archivní materiály dokumentující předání správy, mimo jiné kopie telegramu o převzetí části Těšínska slezským zemským prezidentem Josefem Šrámkem, jehož originál je uložen v Národním archivu v Praze.
Druhý velký celek výstavy se snaží postihnout atmosféru dvacátých let 20. století v Československé republice. Jsou zde zastoupeny významné české spolky působící v československé části Těšínského Slezska (Sokol, Slezská muzejní společnost, Slezská matice osvěty lidové, čeští a polští dobrovolní hasiči, tělovýchovná organizace DTJ, aj.), zmíněna je oblast architektury s nejvýznamnějšími stavbami tohoto období na Těšínsku, nové informační technologie – rozhlas, ukázky reklam, ukázka interiéru, módy a jiných doplňků a předmětů každodenního života. Je prezentováno postavení ženy v době, kdy Československo představovalo zemi s jedněmi z nejliberálnějších zákonů v oblasti rovnoprávnosti žen.
Výstava nastiňuje rovněž nejdůležitější hospodářské zákony, mezi které patřila měnová odluka a zákon o nostrifikaci.
Závěr výstavy je věnován osobnosti prezidenta zakladatele T. G. Masaryka. Hlavní pozornost je soustředěna na Masarykovu návštěvu československého Těšínska ve dnech 5. a 6. července 1930. Pomocí mapy a obrazového a archivního materiálu je dokumentován průběh trasy, oficiální přípravy a atmosféra této události.
Období tzv. první Československé republiky řadíme ke světlejším etapám trvání samostatné české resp. československé státnosti. Zároveň je dobou kulturního, hospodářského a politického rozmachu, který trvale zajistil novému státu pevné místo v srdci Evropy.
Výstava je doplněna programem určeným žákům 2. stupně ZŠ, který obsahuje vědomostní test, vycházející z obsahu výstavy a interaktivní doplňování událostí, dat a mapových podkladů. 
Výstava byla realizována Muzeem Těšínska s laskavým finančním darem firmy Jehlička Praha. Sbírkové předměty zapůjčilo Moravské zemské muzeum v Brně.

 

Zpět

NOVINKY A AKTUALITY

Severočeské muzeum v Liberci

Muzeum Těšínska, Český Těšín

nahoru