Muzejní výstava roku

Images for Images. Artists for Tichy – Tichy for Artists
Projekt představil české veřejnosti stále otevřenou, mezinárodní sbírku současného umění nadace Tichy Ocean. Pod vedením kurátora Zdeňka Felixe bylo vystaveno na 500 děl od více než stovky evropských i amerických umělců, pracujících s klasickými i netradičními médii. Východiskem této ojedinělé sbírky je umělecký odkaz a životní příběh svérázného českého fotografa Miroslava Tichého (1926–2011) z Kyjova. Díky svému nekonformnímu způsobu života, osobní filozofii a soustředěné homogenní tvorbě se stal uznávanou postavou nejen mezi umělci. Ti jej navštěvovali a vyměňovali s ním svá díla. V této výměně pak pokračoval po smrti autora jeho podporovatel a sběratel Roman Buxbaum. Výstavu doprovodila rozsáhlá odborná publikace. Tento česko-anglický katalog má sloužit jako svého druhu encyklopedie současného mezinárodního umění i „návod“, jak mu lze rozumět.
6/2013
Galerie Středočeského kraje, p. o.
Barborská 51, 284 01 Kutná Hora
+ 420 327 511 135, + 420 725 607 388
info@gask.cz
http://www.gask.cz
000 69 922
Středočeský kraj

Povinné přílohy

Výstava „IMAGES FOR IMAGES. Artists for Tichy – Tichy for Artists“ představila průřez sbírkou nadace Tichy Ocean, působící v Curychu a Praze. Zvláštnost této sbírky spočívá v tom, že je založena na principu výměny. Umělci z celého světa vyměňují své práce s nadací Tichy Ocean za snímky českého fotografa Miroslava Tichého (1926–2011), jenž výměnu sám inicioval. Tato myšlenka se zrodila v roce 1992, když Tichého v Kyjově navštívil rakouský malíř Arnulf Rainer. Tichý mu sice odmítl cokoliv ze svých fotografií prodat, proti výměně však nic nenamítal. Díky pokračování této spontánní ideje vznikla postupně rozsáhlá sbírka, jejímž jednotícím prvkem je vazba na tvorbu a charismatickou osobnost svérázného kyjovského fotografa. Všechna vyměněná díla pocházejí od umělců, kteří obdivují nejen Tichého práci, ale zvlášť oceňují jeho osobní postoj, vyhýbající se veřejnému uznání a odmítající společenské konvence. Tichý se řídil jen vlastní invencí a tvůrčí vůlí. Takto získaná díla přecházejí do majetku nadace, čímž se zároveň stávají neprodejnými. Výměnné akvizice jsou však zpřístupňovány veřejnosti prostřednictvím výstav a dále pak prezentovány v doprovodných publikacích a katalozích. Česko-švýcarský psychiatr a sběratel Roman Buxbaum založil v roce 2004 nadaci Tichy Ocean s cílem zachránit a propagovat celoživotní dílo tohoto výrazného umělce. Miroslava Tichého znal již od dětství, které strávil v moravském Kyjově. Od roku 1981 začal jeho dílo dokumentovat a sbírat a zachránil tisíce fotografií před zkázou. V současné době obsahuje sbírka nadace Tichy Ocean nejen nejrozsáhlejší sbírku díla Tichého, ale i artefakty od více než stovky převážně zahraničních, ale i českých umělců a umělkyň, pracujících s různými tradičními i netradičními médii od malby, kresebných záznamů, plastik či fotografií až po instalace, objekty, koncepty a videoart. Výstava v GASK tak přináší nejen systematický přehled o současném stavu sbírky, ale je především soustředěným pohledem na vývoj světového umění a jeho tendence za posledních třicet let.
Zdeněk Felix, Roman Buxbaum
Zdeněk Felix, Petr Cenkl
7.4.2013
18.8.2013
duben–srpen
út–ne
10–18
Mgr.Veronika Marešová
maresova@gask.cz

Nepovinné přílohy

Zdeněk Felix
Zdeněk Felix
Tereza Hejmová
Pozvánka, plakát, leták doprovodných programů k výstavě, katalog: IMAGES FOR IMAGES. Artists for Tichy – Tichy for Artists.
Komentované prohlídky, Zastavte se na slovíčko – komentáře k vybraným dílům v expozici, přednášky pro studenty a dospělé, Výtvarné dílny pro studenty a dospělé či pro děti, Mezigenerační programy pro rodiny s dětmi.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru