Muzejní výstava roku

Meopta 80. Historie optického průmyslu v Přerově
Společný výstavní projekt Muzea Komenského v Přerově, p. o., a firmy Meopta – Optika, s. r. o., představil historii prvního moderního podniku optického průmyslu v Československu. Prostřednictvím rozsáhlé a pestré skladby exponátů se návštěvníkům otevřel unikátní příběh známého výrobce zvětšovacích přístrojů, fotoaparátů, promítacích přístrojů, dalekohledů či vojenských zaměřovačů, firmy Optikotechna – Meopta. Značka je bezesporu fenoménem, neboť zvětšovací přístroje, fotoaparáty Flexaret či kinoprojektory Meopty se staly nedílnou součástí hmotné kultury společnosti po několik desítek let a dodnes mají mezi odborníky či sběrateli své jméno. Výstava nabídla atraktivní formou seznámení s dějinami i současností významného podniku a rovněž předložila téměř úplnou škálu nejvýznamnějších typů vyráběné techniky.
14/2013
Muzeum Komenského v Přerově, p. o.
Horní náměstí 7, 750 11 Přerov
+420 581 215 052
info@prerovmuzeum.cz
http://www.prerovmuzeum.cz
097969
Olomoucký kraj

Povinné přílohy

Výstava nabízí dosud nejrozsáhlejší prezentaci historických i současných výrobků přerovské firmy Optikotechna–Meopta, která byla prvním skutečně moderním podnikem optického průmyslu v ČSR. Její přístroje ještě nikdy nebyly vystaveny v takovém rozsahu, mnohé z nich se pak veřejnosti představují vůbec poprvé. Výstava obsahující přes dvě stě exponátů je členěna na několik základních částí, v nichž se návštěvník postupně seznámí s historií firmy a rozsahem výroby. První místnost je věnována dějinám podniku od roku 1933 až do současnosti. Skrz maketu legendární zrcadlovky Flexaret se dále vstupuje do chodby v podobě temné komory, která seznamuje s principy klasické fotografie. Odtud cesta vede do části věnované fotografické, snímací a promítací technice. Zde se prostřednictvím výtvarného pojetí v duchu klasického výstavního veletrhu může návštěvník seznámit s touto stěžejní a věhlasnou produkcí přerovské optiky. Vedle zrcadlovek je zde možno spatřit oceněnou Mikromu (nejmenší sériově vyráběný fotoaparát), unikátní Pankoptu pro širokoúhlé snímky, takřka úplnou řadu zvětšováků, nerealizovaný projekt kamery Adastra či výrobní program 8mm amatérských projektorů. Součástí je také dobový fotoateliér a interaktivní kout pro děti. Prohlídka pokračuje ve věži proměněné v pozorovatelnu, kde vojenské i sportovní pozorovací přístroje umožňují daleký výhled do okolní krajiny. Z věže návštěvníci směřují do části věnované vojenské, sportovní, speciální i promítací technice. Mezi zajímavé exponáty patří zaměřovače vyráběné pro armádu v době 1. republiky, přístroj pro kontrolu kvality masa - trichinoskop, laserová vytyčovací sada Meoplan, oceněna za svůj design, či kinoprojektor Meopton, jenž získal hlavní cenu na světové výstavě EXPO 58. Součástí výstavy je i projekce unikátního propagačního filmu z roku 1939 ve stylovém prostředí kina. Na závěr lze navštívit optický kabinet s interaktivní prezentací základů optiky. Dětským návštěvníkům zpříjemňuje prohlídku a přibližuje optiku hravý a poučný animační program plný zajímavých úkolů, poznatků a aktivit.
Petr Sehnálek, Zuzana Veselá
Zuzana Veselá, Jaroslav Sypěna
12.5.2013
6.10.2013
květen–říjen
úterý–neděle
8/9–17
Petr Sehnálek
sehnalek@prerovmuzeum.cz

Nepovinné přílohy

Kristina Sehnálková, Petr Sehnálek
Kristina Sehnálková
Kristina Sehnálková, Petr Sehnálek
Katalog DĚRDA, Jiří a VESELÁ, Zuzana. 80 let optického průmyslu v Přerově. 1. vyd. Přerov: Muzeum Komenského v Přerově a Meopta – Optika, s. r. o., 2013. 89 s. ISBN 978-80-87190-23-4.
Strážci jantarové stezky – spojení hradů Starý Jičín, Hukvaldy a Helfštýn výkonnými dalekohledy (duben); Noční kování – kovářská exhibice na hradě Helfštýně, vykování železného modelu spektru Meostar (duben); Tematický cyklus 6 přednášek: O cestách světla aneb počátky optiky, Meopta v proměnách času, Astronomické dalekohledy, Made in Meopta, Výroba fotoaparátů v Československu, Vojenské optické přístroje (květen – červen, září – říjen); (Me)optická noc – muzejní noc na téma optiky s prezentací dějin kinematografie, promítání pro malé a velké dílnou klasické amatérské fotografie, ukázkou pozorovací techniky včetně nočního vidění a zábavného seznámení s didaktickou technikou (květen); Jak se láme světlo aneb proč optika nesouvisí s opicí – animační program (květen – říjen); Hradní a zámecké letní kino – promítání pohádek i celovečerních filmů v prostředí hradu Helfštýna a zámku v Přerově (srpen).
Historii Meopty mapuje výstava. Přerovský a hranický deník 15. 5. 2013; Meopta 80. Historie optického průmyslu v Přerově. Kulturní revue Olomouckého kraje 2/2013; Meopta za 80 let vyrobila dva miliony zvětšovacích přístrojů. Svět průmyslu 13. 5. 2013; Meopta 80. Historie optického průmyslu v Přerově. Věstník AMG 4/13; Reportáž z muzejní noci. Přerovské aktuality 27.5.2013 http://www.tvprerov.cz/index.php/prerovske-aktuality/rok-2013/kveten/youtubegallery?galleryid=38&videoid=i5z8N-4KBwE#youtubegallery (od 8:39); 80 let optiky v Přerově. Pořad ČRo Olomouc. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2896360; Reportáž z výstavy. TV R1 Morava http://www.r1morava.cz/videos.php?play[forcename]=2013_32.wmv (2. v pořadí); Profil výstavy na sociální síti Facebook. https://www.facebook.com/optikotechna.meopta?fref=ts

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru