Muzejní výstava roku

Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan
Jan Zrzavý žil ve Vodňanech v letech 1942–1958. Výstava byla prvním impulsem širšího projektu, jehož ideou je navrácení významné umělecké osobnosti do trvalého povědomí lidí ve městě. Smyslem výstavy bylo zachycení odkazu Jana Zrzavého ve Vodňanech, který je značný. Nejen ve vzpomínkách místních obyvatel (součástí expozice jsou audio nahrávky výpovědí pamětníků), ale také díky kresbám, které nabízel vodňanským za poskytované služby – například za paspartování obrazů. Mnohé z exponátů výstavy nebyly dosud veřejně prezentovány.
33/2013
Městské muzeum a galerie Vodňany
Náměstí Svobody 18, 389 01 Vodňany
+420 383 382 057, +420 603 363 019
mag@vodnany.net
http://www.muzeumvodnany.cz
072192
město Vodňany

Povinné přílohy

Výstava obrazů, korespondence, fotografií a dalších zajímavostí s odkazem na pobyt Jana Zrzavého ve Vodňanech. Mistr žil ve Vodňanech v letech 1942–1958. Výstava je prvním impulsem širšího projektu, jehož ideou je navrácení významné umělecké osobnosti do trvalého povědomí lidí ve městě. Smyslem výstavy je zachycení odkazu Jana Zrzavého ve Vodňanech, který je značný. Nejen ve vzpomínkách místních (součástí expozice jsou audio nahrávky výpovědí pamětníků), ale také díky kresbám, které nabízel vodňanským za služby – například za paspartování obrazů. I obrazy s takovým příběhem jsou součástí expozice. Mnohé z exponátů výstavy nebyly dosud veřejně prezentovány. Návštěvníci výstavy mají možnost seznámit se s nimi úplně poprvé díky ochotě místních zápůjčitelů. Výstavu tvoří 9 originálních obrazů, ve vlastnictví galerie ve Vodňanech (5), ve Zlíně (1) a soukromých osob(3) a dále domalovávané a signované reprodukce (5). Výstavu obohacuje rozsáhlá osobní korespondence se zdejšími přáteli, fotografie a další zajímavosti zapůjčené místními. Samostatnou část expozice tvoří "zrzavovská inspirace - odkazy v současnosti", tvorba profesionálních a amatérských umělců z našeho kraje, kteří se nechali oslovit osobností a uměním J. Z. „Návrat“ jsme se snažili uskutečnit zapojením nejrůznějších lidí napříč generacemi již v samotné přípravě a realizaci výstavy. Od pamětníků, přes místní umělce, po mladé. Věříme, že uvědomění si významu umělecké osobnosti ve městě, ve kterém žijeme, je o to silnější, pokud v souvislosti s tím i něco prožijeme. Oslabuje se tím hranice muzeum/návštěvník. Druhou fází „návratu“ bylo vytvoření takové výstavy, která své poslání sdělí poutavou formou, takovou, která naláká a zaujme. Domníváme se, že tímto projektem naplňujeme vize soutěže Gloria musaealis, například posílení obecného chápání smyslu existence muzeí jako strážců národního kulturního dědictví. Cílem výstavy bylo posbírání materiálů a uchování odkazu na významnou uměleckou osobnost, do čehož se zapojilo mnoho lidí.
Martina Havlínová
Městské muzeum a galerie Vodňany
Martina Havlínová, Kamila Havlínová, David Pavlišta, Tom Foltýn, Václav Cinádr a mnozí další
9.11.2013
17.1.2014
prosinec, leden
út–pá, ne
út– čt 9–12 a 13–16, pá 9–16, ne 13–16
Martina Havlínová
martinahavlinova@seznam.cz

Nepovinné přílohy

Ing. arch. David Pavlišta
Martina Havlínová, Ing. arch. David Pavlišta
MgA. Tomáš Skála, Ing. arch. David Pavlišta
tiskoviny k výstavě: pozvánka, plakát, informační leták, pohlednice
Divadelní soubor PNUtí předvedl na vernisáži výstavy a dne 7. 12. 2013 poučnou a nesmírně zábavnou hru Malíř v PNUtí. Jedná se o dramatizovaný životopis a performanci inspirovanou vzpomínkami vodňanských přátel a známých Jana Zrzavého; Lektorský program zaměstnanců MaG Vodňany pro MŠ, ZŠ a SŠ; Veřejná výtvarná soutěž Jan Zrzavý a Vodňany se zaměřením na školy, uzávěrka 16. 5. 2014, vernisáž výstavy ve vodňanském muzeu bude 1. 6. 2014; Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Martinou Havlínovou; Zrzavovské menu - speciální menu v místní restauraci s mistrovými oblíbenými pokrmy, o víkendu 9.-10. 11. 2013;
1)denik.cz Malíř Jan Zrzavý se nejlépe cítil ve Vodňanech. Očarovaly mě, prozradil; 2)ceskenoviny.cz Výstava dokumentuje pobyt malíře Jana Zrzavého ve Vodňanech; 3)janzrzavy.cz Výstava ve Vodňanech - gratulujeme; 4)Jihočeská televize, 12.11.2013, od min 8:18; 5)jihoceskenoviny.cz Vodňany: Výlov Dřemlin a Návrat Jana Zrzavého do Vodňan; 6)Blesk.cz Výstava dokumentuje pobyt malíře Jana Zrzavého ve Vodňanech; 7) článek v kulturní rubrice Lidových novin ze dne 19.12.2013; 8) http://strakonice.regiony24.cz Národní umělec Jan Zrzavý se vrací do Vodňan; 9)I60.cz Začala výstava, ve které se malíř Jan Zrzavý vrací do Vodňan.

Fotogalerie

nahoru