Muzejní publikace roku

Čeněk Habart: Sedlčansko
Publikace historických fotografií Čeňka Habarta představuje tvorbu významného regionálního historika, kronikáře a fotografa, který tvořil na přelomu 19. a 20. století. Autorem grafické podoby díla je Mgr. Martin Stecker, který původní Habartovy snímky převedl do digitální podoby a následně restauroval. Předkládaná publikace je tematicky rozdělena na šest oddílů uvedených krátkým úvodním textem. Vlastní fotografie jsou vedle popisných názvů doplněny dobovým Habartovým textem. Vedle českého vydání vyšlo také plnohodnotné dvojjazyčné vydání s anglickým a francouzským textem.
32/2013
Městské muzeum Sedlčany
Tyršova 136, 264 01 Sedlčany
+420 318 821 240
+420 318 821 240
muzeum@muzeum-sedlcany.cz
http://www.muzeum-sedlcany.cz
70973431
Město Sedlčany

Povinné přílohy

Publikace historických fotografií Čeňka Habarta byla vydána u příležitosti 150. výročí jeho narození a představuje tvorbu tohoto významného regionálního historika, kronikáře a fotografa, který tvořil na přelomu 19. a 20. století. Habart, který patří mezi zakladatele sedlčanského muzea, fotografoval snímky převážně na skleněné desky formátu 13x18 cm a následně kontaktním způsobem zhotovil kopie na fotografický papír. Hlavní část prezentovaných fotografií, které autor zhotovil u příležitosti Národopisné výstavy Českoslovanské v letech 1893–4, pochází z fondu Městského muzea Sedlčany a je doplněna snímky pocházejícími ze Státních okresních archivů v Benešově a v Příbrami. Pro dokreslení dobové atmosféry našeho regionu bylo vybráno i několik novějších Habartových fotografií, které autor vytvořil pravděpodobně až po roce 1902. Původní Habartovy historické fotografie byly naskenovány, resp. nafotografovány, případně následně zrestaurovány fotografem Mgr. Martinem Steckerem, který je také autorem grafického provedení díla. Publikaci uvádí odborný text historika-etnografa PhDr. Lubomíra Procházky, CSc., a text Jana Kuthana, DiS., který se věnuje Habartovu životopisu. Obsahově je publikace tematicky rozdělena na šest oddílů uvedených krátkým úvodním textem. Vlastní fotografie jsou vedle popisných názvů doplněny dobovým Habartovým textem (včetně chyb), který je doslovně citován z autorova čtyřsvazkového díla „Sedlčansko, Sedlecko a Voticko“. Předkládaná publikace o Čeňku Habartovi má nejširší čtenářské obci, která se zajímá o region širšího Sedlčanska, především přiblížit jeho fotografické dílo. Všichni autoři zúčastnění na realizaci publikace se snažili zvolit netradiční autorský přístup (to se přirozeně týká i grafického zpracování knihy). K dokreslení díla Č. Habarta byly použity dosud neznámé archivní materiály i doslova nově objevená autorova fotografická dokumentace. Do publikace byly zařazeny i snímky lokalit mimo současný správní obvod ORP Sedlčany, které však v době působení Čeňka Habarta byly součástí politického okresu Sedlčany. Vedle českého vydání bylo vydáno i plnohodnotné dvojjazyčné vydání s anglickým a francouzským textem.
Lubomír Procházka, Jan Kuthan
Čeněk Habart
Martin Stecker
250 Kč
1500 (1200 ks CZ + 300 ks EN/FR)
Prodej v sedlčanském muzeu, v regionálních informačních centrech, v regionálních knihkupectvích, na webových stránkách muzea. Centrální prodej přes distribuční síť Kosmas.

Nepovinné přílohy

978-80-903679-7-5
Fotografie z uvedení publikace, články z tisku o publikaci, pozvánka na křest knížky.

Fotogalerie

nahoru