Muzejní publikace roku

Mladí lvi v kleci. Umělecké skupiny německy hovořících výtvarníků z Čech, Moravy a Slezska v meziválečném období
Kniha zpracovává historii nejdůležitějších uměleckých spolků německy hovořících autorů a je postavena na výběru děl, která byla součástí meziválečných souborných výstav německočeského výtvarného umění doma i v zahraničí. Tato díla se podařilo adresně dohledat a podrobně zmapovat jejich historii. S ohledem na časové vymezení jsou ve výběru zastoupeni umělci narození převážně v rozmezí let 1885–1905, kteří významným způsobem utvářeli obraz výstav meziválečného období. Do jejich životů dramatickým způsobem zasáhly události konce třicátých let, druhá světová válka a poválečné události v Československu, kvůli nimž načas téměř zmizeli z historického a kulturního povědomí této země. Snahou kolektivu autorů je pokus o navrácení jejich identit do kontextu národní paměti a do dějin umění Čech, Moravy a Slezska. Součástí projektu byla stejnojmenná výstava, uspořádaná Oblastní galerií v Liberci v roce 2013.
34/2013
Oblastní galerie v Liberci, p. o.
Masarykova 723/14, 460 01 Liberec 1
+420 723 194 450
oblgal@ogl.cz
http://www.ogl.cz
00083267
Liberecký kraj

Povinné přílohy

Kniha kolektivu autorů zpracovává historii nejdůležitějších uměleckých spolků německy hovořících autorů a je postavena na výběru děl, která byla součástí meziválečných souborných výstav německočeského výtvarného umění doma i v zahraničí. Tato díla se podařilo adresně dohledat a podrobně zmapovat jejich historii. S ohledem na časové vymezení jsou ve výběru zastoupeni umělci narození převážně v rozmezí let 1885–1905, kteří významným způsobem utvářeli obraz výstav meziválečného období. Do jejich životů dramatickým způsobem zasáhly události konce třicátých let, druhá světová válka a poválečné události v Československu, kvůli nimž načas téměř zmizeli z historického a kulturního povědomí této země. Snahou kolektivu autorů je pokus o navrácení jejich identit do kontextu národní paměti a do dějin umění Čech, Moravy a Slezska. Publikace je rozdělena do tří základních oddílů. První se věnuje umělecké spolkové činnosti. Zde je osm statí věnováno nejdůležitějším spolkům na sledovaném území, další pak vybraným centrům a problémům spojeným výhradně s německočeským okruhem. Součástí těchto statí jsou přehledové seznamy členství ve spolcích a účasti na významných přehlídkách. Ve druhém oddíle jsou reflektována témata prostupující napříč spolkovým děním, regiony a časem. Třetí část je sestavena z 86 medailonů vybraných autorů. Součástí knihy je soupis pramenů a literatury a jmenný rejstřík. Kniha je především výsledkem základního výzkumu. Představuje pokus o souhrnné, zdaleka však ne vyčerpávající zpracování tématu a měla by posloužit k základní orientaci v problematice a jako východisko pro další aplikovaný výzkum.
Anna Habánová, Ivo Habán, Pavel Šopák, Bohuslava Chleborádová, Zdenka Čepeláková, Olga Uhrová, Gabriela Kašková, Michaela Sidenberg
Jan Brodský, Ivo Habán, Nicolas Proksch, Magdalena Schumpp, Petr Strnad, Josef Strnad, Jaroslav Trojan, Luděk Wünsch, Miroslav Zavadil
Jan Havel (Belavenir)
Arbor vitae
1 590 Kč
1 500 ks
Standardní distribuční síť

Nepovinné přílohy

978-80-7467-025-1 (Arbor vitae), 978-80-85050-99-8 (OGL)
Anna Habánová, Ivo Habán, Mladí lvi v kleci. Německočeská výtvarná scéna první republiky, Art&Antiques 2013, č. 9, s. 10–15. Anna Habánová, Němci z Čech, Moravy a Slezska ve výtvarném umění, Dějiny a současnost 2013, č. 8., s. 50–52. Jan H. Vitvar, Naši němečtí výtvarníci, Respekt 2013, č. 50, s. 70–71. Filip Šenk, Naše německé umění, Lidové noviny 2013, 13. 12. 2013, s. 8. Alena Řičánková, Tušené pohnuté osudy, artalk.cz, rubrika recenze, 12. 12. 2013, http://www.artalk.cz/2013/12/12/tusene-pohnute-osudy/ Přehled mediálních výstupů spojených s projektem Mladí lvi v kleci naleznete na webu projektu: http://ogl.cz/mlk/ v sekci napsali o nás.

Fotogalerie

nahoru