Muzejní publikace roku

Eliáš Dollhopf. Barokní malíř západních Čech
Publikace pojednává o životě a díle význačného regionálního umělce tvořícího na území dnešního Karlovarského kraje a blízké SRN. Celobarevná kniha přináší řadu doposud neznámých životopisných údajů i desítky nových atribucí. Eliáš Dollhopf je autorem rozsáhlé freskové výzdoby v kostele Zvěstování Panně Marii v klášteře premonstrátů v Teplé, kde mimo jiné ztvárnil i ikonograficky závažnou legendu o bl. Hroznatovi, zakladateli tamního kláštera. Aktivně se podílel na výzdobě významného poutního místa v Chlumu sv. Máří Magdaleny. Vedle zmapování rozsáhlého díla umělce přináší publikace i jeho první kritický životopis, včetně exkurzu do jeho majetkových poměrů, recepce klientelismu i společenského vzestupu hornoslavkovského malíře.
35/2013
Muzeum Cheb, p. o. Karlovarského kraje
náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 493/4, 350 11 Cheb
+420 739 322 499
sekretariat@muzeumcheb.cz
http://www.muzeumcheb.cz
00074276
Karlovarský kraj

Povinné přílohy

Publikace věnovaná baroknímu malíři Eliáši Dollhopfovi (1703–1773) je výsledkem více než osmiletého badatelského úsilí. Pojednává o životě a díle význačného regionálního umělce tvořícího na území dnešního Karlovarského kraje a blízkého SRN. Celobarevná kniha přináší řadu dosud neznámých životopisných údajů, desítky nových atribucí i odkazů na archivní prameny, včetně jejich transliterace. Eliáš Dollhopf, rodák z Tachova, je autorem rozsáhlé freskové výzdoby v kostele Zvěstování Panně Marii v klášteře premonstrátů v Teplé, kde mimo jiné ztvárnil i ikonograficky závažnou legendu o bl. Hroznatovi. Malíř zachytil také svého mecenáše opata tamního kláštera Hieronyma Ambrose, jednoho z předních vzdělanců té doby. Aktivně se podílel také na výzdobě významného poutního místa v Chlumu sv. Máří Magdaleny. Vedle zmapování rozsáhlého díla umělce přináší publikace první kritický životopis malíře, včetně exkurzu do jeho majetkových poměrů, recepce klientelismu i společenského vzestupu malíře, který po dlouhá léta zastával úřad purkmistra Horního Slavkova. Kniha vyvrací také mnohé tradované omyly a chybné atribuce. Publikace je vypravena 123 fotografiemi, jmenným a věcným rejstříkem. Autorem grafiky publikace je Mgr. Vladimír Prokop a Ing. Josef Veřtat, tisk realizoval AZUS Březová, s. r. o. Publikaci vydalo Muzeum Cheb ve spolupráci s Vladimírem Prokopem a Lukášem Smolou. Publikace byla vydána v nákladu 500 ks. Vlastní výzkum podpořilo finančně MK ČR v rámci programu Výzkumu a vývoje.
Zbyněk Černý
Michal Mráka, Zbyněk Černý, Vladimír Prokop, Lukáš Smola, Martin Mádl, Štěpán Čadek, Vladimír Širlo, Jan Jonák
Vladimír Prokop, Josef Veřtat
Muzeum Cheb + Vladimír Prokop a Lukáš Smola
319 Kč
500 ks
shop Muzea Cheb, ve vybraných kulturních institucích a turistických infocentrech v Karlovarském kraji, v internetovém knihkupectví Juditina věž, v zahraničí pak u Ulrich Waterstradt (http://www.czechliterature.de)

Nepovinné přílohy

978-80-85018-79-0 (Muzeum Cheb); 978-80-905485-1-0 (Lukáš Smola)
Ohlasy v mediích (výběr): Historik z chebského muzea pátral po zapomenutém malíři, MF Dnes ze 17. 11. 2013; Život a dílo barokního malíře Eliáše Dollhopfa. V nové knize, Sokolovský deník z 29. 11. 2013; Vyšla kniha od Zbyňka Černého, Loketské listy, prosinec 2013, s. 3; Dědictví Koruny české 22, 2013, č. 4, s. 23. Přednášky k nově vydané knize o E. Dollhopfovi: 28. 11. 2013 v Městské knihovně v Lokti, 16. 1. 2014 v Muzeu Cheb, 21. 1. 2014 v Muzeu Českého lesa v Tachově

Fotogalerie

nahoru