Muzejní publikace roku

Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti vydalo k 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje třídílnou publikaci. První díl, román „Slovo paměti“, je navíc doplněn zvukovým CD s namluvenými vybranými pasážemi, podkreslenými hudbou Jiřího Pavlici a Hradišťanu. Druhý díl s názvem „Křesťanství na Velké Moravě a byzantská misie“ se snaží populárním způsobem nastínit a zodpovědět některá málo známá fakta a události. Třetím dílem je komiksové zpracování románu. Ojedinělým projektem je počítačová hra „Veligrad. Fos-Zoe-Nika“, součást publikace. Pomocí 3D grafiky znovuoživuje na obrazovkách počítačů jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit na našem území, církevní areál v Uherském Hradišti – Sadech.
43/2013
Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, p. o.
Smetanovy sady 179, 686 01 Uherské Hradiště
+420 572 556 556
+420 572 554 077
info@slovackemuzeum.cz
http://www.slovackemuzeum.cz
00092126
Zlínský kraj

Povinné přílohy

V souvislosti s výročím 1150 let příchodu byzantských věrozvěstů připravilo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti za finanční podpory Zlínského kraje novou třídílnou publikaci. Obsahuje historický román, populárně naučný díl archeologicko-historický a třetí díl kreslený komiks. To vše doplněné zvukovým CD s nahrávkou vybraných pasáží románové části a DVD s hrou v prostředí 3D s tematikou církevního areálu v Uherském Hradišti – Sadech a dějin Velké Moravy obecně. Autorkou prvního dílu – románu „Slovo paměti“ z období velkomoravských dějin je spisovatelka Renata Štulcová. Ilustrací v knize se ujala známá ilustrátorka Renáta Fučíková. První díl je navíc doplněn zvukovým CD s namluvenými vybranými pasážemi, podkreslenými hudbou Jiřího Pavlici a Hradišťanu. Druhý díl s názvem „Křesťanství na Velké Moravě a byzantská misie“ napsali archeologové Luděk Galuška a Miroslav Vaškových. Snažili se populárním způsobem nastínit a zodpovědět některá málo známá fakta a události. Například: Proč oba bratři vlastně přišli z daleké Byzance a ne z bližšího Říma, když navíc naše území tehdy spadalo pod římskou papežskou kurii? Co k nám vlastně přinesli, když víme, že křesťanství na Velké Moravě bylo známé již od počátku 9. století? Autorkou komiksu, který vychází z románu „Slovo paměti“, je čerstvá absolventka zdejší střední uměleckoprůmyslové školy Johana Motičáková. Počítačová hra „Veligrad. Fos-Zoe-Nika“ je ojedinělým projektem. Autory scénáře hry jsou archeologové Tomáš Chrástek a Michal Hlavica. Pomocí 3D grafiky nechali na obrazovkách počítačů znovu ožít jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit na našem území, církevní areál v Uherském Hradišti – Sadech. Areál na sadské výšině se stal kulisou pro příběh z dob Konstantina a Metoděje, z dob Velké Moravy. Hru zpracovalo zlínské studio open|mind.
Renata Štulcová, Luděk Galuška, Miroslav Vaškových, Johana Motičáková, Tomáš Chrástek, Michal Hlavica
Ladislav Chvalkovský, Luděk Galuška, archiv muzea
Renáta Fučíková, Johana Motičáková
Joker, s. r. o.
420 Kč
1 000 ks
Prodej v e-shopu Slováckého muzea v Uherském Hradišti a v jeho objektech (hlavní budova, Galerie SM, Památník Velké Moravy).

Nepovinné přílohy

978-80-87671-02-3
Obrázek z e-shopu Slováckého muzea, prodej publikace; obrázek z e-shopu Slováckého muzea, info o PC hře „Veligrad Fos-Zoe-Nika; pozvánka na představení publikace pro veřejnost; 5 ks fotografií z představení publikace na Památníku Velké Moravy ve Starém Městě spojené s autorským čtením; recenze PC hry „Veligrad Fos-Zoe-Nika“, server Games Tiscali; recenze trojdílné publikace „Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje“, Literární noviny, 26. červen 2013; ukázka z PC hry „Veligrad Fos-Zoe-Nika“ formou videoklipu.

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru