Muzejní publikace roku

Lidové písně z Podhorácka II. Třebíčsko, Hrotovicko, Moravskobudějovicko a Jemnicko
Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu AV ČR vydalo druhý svazek sbírky lidových písní z Podhorácka. V osmi tematických celcích je uvedeno 284 písní. Ty byly vybrány z dosud neotištěných rukopisných pramenů uložených ve fondech brněnského akademického pracoviště, ze starších tisků, regionální literatury, z archivních materiálů, ale i záznamů ze současných výzkumů či soukromých zdrojů. Tato publikace je první rozsáhlou tištěnou sbírkou lidových písní z uvedené oblasti, stává se zdrojem písňového materiálu pro odbornou i širokou veřejnost – pro aktivity místních folklorních skupin, pro školy a jiné kulturní a výchovné instituce.
52/2013
Muzeum Vysočiny Třebíč, p. o.
Zámek 1, 674 01 Třebíč
+420 568 824 658
+420 568 824 658
muzeum@zamek-trebic.cz
http://www.zamek-trebic.cz
00091766
Kraj Vysočina

Povinné přílohy

Muzeum Vysočiny Třebíč ve spolupráci s brněnským pracovištěm Etnologického ústavu Akademie věd ČR vydávají s finanční podporou Ministerstva kultury ČR další svazek sbírky lidových písní z Podhorácka – druhý díl, zaměřený na písně z jihozápadní části tohoto regionu. První díl, věnovaný Náměšťsku a Velkobítešsku, vyšel na konci roku 2011. Knihu ve formátu A5 a o obsahu 512 stran do tisku připravily Marta Toncrová a Silva Smutná. V 8 tematických celcích je uvedeno celkem 284 písní. Písně byly vybrány z dosud neotištěných rukopisných pramenů uložených ve fondech brněnského akademického pracoviště a dále ze starších tisků a regionální literatury. Je připojeno i několik písňových záznamů ze současných výzkumů Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury při Muzeu Vysočiny Třebíč a materiály z muzejního a státního archivu i ze soukromých zdrojů. Součástí sbírky jsou dvě studie – o lidové písní v této části Podhorácka (Marta Toncrová) a o obyčejích a slavnostech (Eva Tomášová), anglické a německé resumé, stejně jako pět typů rejstříků (lokalit zápisu, lokalit zmíněných v písních, sběratelů a editorů, zpěváků a abecední rejstřík) s mapou oblasti. Písňové záznamy jsou doplněny 80 ks černobílých historických fotografií z regionu, na konci publikace je 8 stran barevných fotografií ze současnosti. Tato mimořádná publikace, která je první rozsáhlou tištěnou sbírkou lidových písní z uvedené oblasti, je zdrojem písňového materiálu pro odbornou i širokou veřejnost – pro aktivity místních folklorních skupin, pro školy a jiné kulturní a výchovné instituce. Spolu s prvním dílem by měla přispět k oživení zanikajícího povědomí obyvatel o místní lidové písni. V rámci stejné edice je plánováno vydání třetího dílu věnovaného zbývající severní části Podhorácka – Tišnovsku a Bystřicku.
Marta Toncrová, Silva Smutná
Ateliér Rafael, Ateliér Rybka, Pavel Cafourek, Lenka Jičínská, Ondřej Knoll, Martin Lojda, Silva Smutná, Eva Tomášová, Michal Zábrš
Petr Tesař, Silva Smutná
250 Kč
700 ks
Prezentace zpěvníku v regionu (Třebíč, Jihlava, Hrotovice, Moravské Budějovice, Jemnice, Velká Bíteš), prodej na informačních turistických centrech v regionu, na pobočkách Muzea Vysočiny Třebíč (Třebíč, Moravské Budějovice, Jemnice) a akcích folklorního zaměření (folklorní festivaly, přehlídky atd.).

Nepovinné přílohy

978-80-86894-25-6 (Muzeum Vysočiny Třebíč); 978-80-87112-71-7 (Etnologický ústav AV ČR)
Fotografie z první prezentace knihy a pozvánka v elektronické podobě na přiloženém CD. Tištěná pozvánka na prezentaci knihy 17. prosince 2013 na zámku v Třebíči.

Fotogalerie

nahoru