Muzejní výstava roku

Všemu světu na útěchu. Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590
Stálá expozice představuje sbírku gotických a raně renesančních dřevořezeb a obrazů ze sbírek muzea a několik zápůjček z církevního majetku. Scénografii expozice rámují působivé pozdně gotické sály se sklípkovou klenbou. Přes pět let trvající přípravy, vedoucí ke zcela novému výtvarnému řešení expozice, zahrnuly také stavební a interiérové úpravy a kompletní odborné zpracování sbírky. Expozice je rozdělena do přehledných chronologických celků a je doplněna rozšířenými popiskami, doprovodnými panely a interaktivní částí pro děti. Spolu s expozicí připravilo muzeum také výstavu o historikovi umění Josefu Opitzovi, který v 1. polovině 20. století položil základy výzkumu středověkého umění v severozápadních Čechách. Výstava byla na české straně vůbec první prezentací jeho složitých osobních osudů i jeho výtvarné činnosti.
44/2013
Oblastní muzeum v Chomutově, p. o.
Palackého 86, 430 01 Chomutov
+420 474 651 251
+420 474 651 252
sekretariat@muzeum-cv.net
http://www.muzeum-cv.net
00360571
Ústecký kraj

Povinné přílohy

Po více jak třiceti letech došlo k zásadní reinstalaci stálé expozice, která prezentuje nejrozsáhlejší mimogalerijní sbírku středověkého umění v SZ Čechách. Architektonické řešení nové expozice v podání Pavla a Stanislava Kolíbalových a Petra Teje je minimalistické, ponechává hlavní prostor působení atmosféry místa a dává především vyniknout vystaveným artefaktům. Expozice je zasazena do prostorů pozdně gotických sálů se sklípkovou klenbou. Nová scénografie tyto působivé historické prostory nepotlačila, naopak s nimi pracovala jako s nedílnou součástí výtvarného působení. Reinstalace zahrnula také částečné stavební úpravy. Byla pořízena dubová podlaha, vybudováno lištové osvětlení a pořízeny nové sokly a mobiliář. Nová koncepce rozdělila exponáty do pěti přehledných chronologických skupin, z nichž každá je opatřena doprovodnými textovými a obrazovými panely, které seznamují diváka se specifiky vývoje středověkého umění regionu. Velká pozornost je věnována historickému kontextu vzniku vystavených děl a jejich původnímu náboženskému významu. Vystaveným předmětům byla již od roku 2008 věnována soustavná badatelská a odborná činnost ve spolupráci s odborníky z Národní galerie v Praze. Dílčí výsledky výzkumu jsou prezentovány v doprovodných panelech a rozšířených popiskách, které se soustředí na zajímavosti a divácky atraktivní informace. V roce 2014 bude k expozici vydán vědecký katalog. Koncepce expozice pracuje pouze se sochařskými a malířskými památkami, ostatní dobové artefakty budou představeny v samostatné historické expozici, která by měla být realizována v následujících 5 letech. Spolu s expozicí byla zahájena také krátkodobá výstava o významném pražském historikovi umění Josefu Opitzovi (1890–1963), jenž pomáhal založit sbírku středověkého umění chomutovského muzea a položil dodnes respektovaný základ k jejímu výzkumu. Výstava sleduje nejen jeho vědeckou činnost, ale také osobnost a složité osudy poválečného období, kdy se v Německu věnoval výtvarné tvorbě. Tato část jeho působení nebyla v Čechách dosud nikdy představena a byla realizována díky významné spolupráci se skanzenem Freilichtmuseum Finsterau, které umožnilo zpřístupnit Opitzovu osobní pozůstalost široké veřejnosti.
Mgr. Renáta Gubíková, Mgr. Andrea Löblová, Mgr. Helena Dáňová, Ph.D. (odborná spolupráce)
16.10.2013
leden–únor
út–so; ne (prosinec, červenec–srpen)
po–pá 10–17; so 9–14; ne 13–17
Ing. Stanislav Děd
reditel@muzeum-cv.net

Nepovinné přílohy

akad. arch. Pavel Kolíbal, prof. akad. soch. Stanislav Kolíbal, Ing. arch. Petr Tej
akad. mal. Marek Jodas
Pozvánka k expozici a výstavě Josef Opitz, pozvánka a program mezinárodní odborné konference, kopie novinových článků, pozvánky na komentované prohlídky.
Výstava Josef Opitz 1890–1963 jej představila nejen jako předního pražského historika umění, který položil základy výzkumu středověkého umění SZ Čech, ale také jako mimořádně zajímavou osobnost se složitým životním osudem. Výstava byla realizována díky zahraniční spolupráci. Mezinárodní vědecká konference Josef Opitz a umění na Chomutovsku 1350-1590 proběhla ve dnech 17. a 18. října 2013 v Chomutově. Vystoupili zde čeští, němečtí a polští odborníci z oborů historie, dějin umění, muzejnictví, archeologie či restaurátorství. Dostali možnost zásadním způsobem posunout své poznatky, rozšířit bádání a navázat zahraniční spolupráci. V roce 2014 vyjde dvojjazyčný sborník. Komentované prohlídky expozice i výstavy v rámci konference a nadále dle zájmu veřejnosti. Interaktivní program pro děti – edukační koutek expozice se stoly s hrami a kvízy.
Články v tisku: Muzeum chystá velkou mezinárodní konferenci, in: Chomutovské noviny 9. 1. 2013, str. 9; Výstava gotiky po třiceti letech končí, in: Nástup, roč. XXII (LIV), č. 25, 20. 6. 2013, str. 4; Chomutovské muzeum odhalí novou expozici, in: Chomutovský deník, č. 226, 27. – 29. 9. 2013, str. 9; Nejcennější sbírka v novém hávu, in: Chomutovské noviny 16. 10. 2013, str. 4 a 5; Muzeum oživilo expozici, získalo pro ni také cenné umělecké artefakty, in: Chomutovský deník, č. 244, 19. a 20. 10. 2013; Nová stálá expozice, in: Nástup, roč. XXII (LIV), č. 43, 24. 10. 2013; Konference přinesla další střípky do skládanky vědění, in: Chomutovské noviny 6. 11. 2013, str. 7. Televize: Reportáž v rámci pořadu Toulavá kamera, Česká televize, 19. 1. 2014. Viz www.toulavakamera.cz. Odkazy na expozici na internetu: Odkaz na expozici na Wikipedii (http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Opitz), Chomutovské muzeum odhalí novou stálou expozici, webové stránky Chomutovského deníku (http://chomutovsky.denik.cz/kultura_region/chomutovske-muzeum-odhali-novou-expozici-20130930.html), Pozvánka na výstavu Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350-1590, webové stránky Biskupství litoměřického (http://www.dltm.cz/pozvanka-na-vystavu-socharstvi-a-malirstvi-na-chomutovsku-a-kadansku-1350-1590), Muzeum představí novou expozici gotického a renesančního umění, webové stránky www.echomutov.cz (http://www.echomutov.cz/cs/echomutov/zpravodajstvi/kultura/item/3457-muzeum-p%C5%99edstav%C3%AD-novou-expozici-gotick%C3%A9ho-a-renesan%C4%8Dn%C3%ADho-um%C4%9Bn%C3%AD), Výstava gotiky po třiceti letech končí, webové stránky týdeníku Nástup (http://www.nastup.cz/html/25/strana-04.htm), V Chomutově otevřeli inovovanou stálou výstavu středověkého umění, webové stránky Blesk.cz (http://www.blesk.cz/clanek/live-kultura/214335/v-chomutove-otevreli-inovovanou-stalou-vystavu-stredovekeho-umeni.html), Pozvánka na konferenci a expozici na webových stránkách FF UJEP Ústí nad Labem (http://ff.ujep.cz/files/Katedra%20historie/Aktuality/Pozvanka25.9.13.pdf).

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru