Muzejní výstava roku

Nová stálá expozice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně
Stálá expozice představuje sbírky a odborné zaměření instituce v širším kontextu a v netradičním a moderním pojetí. Je významným zhodnocením dlouhodobé a systematické sbírkotvorné činnosti galerie. Zahrnuje cenné příklady výtvarného umění, architektury a designu od konce 19. do počátku 21. století. Výběr uměleckých děl a jejich prostorové rozmístění bylo podmíněno především samotným výstavním prostorem – bývalou výrobní obuvnickou halou firmy Baťa. Obsahově je patro expozice rozděleno na dva celky. První s názvem Prostor Zlín prezentuje unikátní kulturní odkaz Zlína, druhý celek Řády vidění je věnován proměnám výtvarného umění od 19. století do současnosti. Nová expozice umožňuje zpřístupnění a využití kulturního dědictví a rozšiřuje možnosti jeho využívání veřejností.
49/2013
Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, p. o.
Vavrečkova 7040, budova 14, 760 01 Zlín
+420 573 032 220 (221, 204)
info@galeriezlin.cz
http://www.galeriezlin.cz
00094889
Zlínský kraj

Povinné přílohy

Stálá expozice zahrnuje cenné příklady výtvarného umění, architektury a designu od konce 19. do začátku 21. století a představuje sbírky a odborné zaměření instituce v širším kontextu a v netradičním a moderním pojetí. Na rozdíl od většiny galerijních stálých expozic je zde vše propojeno v jeden celek. Při jejím koncipování došlo také k významnému obohacení o sbírkové předměty doplňující stávající konvoluty a sbírky tak získaly větší výpovědní hodnotu. Proto ji přihlašujeme do kategorie Muzejní výstava roku. Expozice byla otevřena v nově zrekonstruované budově 1. května 2013. Obsahově je rozdělena na dva celky. První s názvem Prostor Zlín prezentuje unikátní kulturní odkaz Zlína, druhý celek Řády vidění je věnován proměnám výtvarného umění od 19. století do současnosti. Prostor Zlín přibližuje prostřednictvím modelů, plánů a vizualizací ojedinělou a specifickou architekturu firmy Baťa z doby jejího největšího rozvoje. V rámci představení historických Zlínských salonů a sbírky umění firmy Baťa jsou vystaveny obrazy a plastiky, na těchto salonech zakoupeny (např. od Emila Filly, Bohumila Kubišty, Václava Špály, Josefa Čapka, Jana Zrzavého). Podobně téma Škola umění a počátky průmyslového designu připomíná osobnosti českého průmyslového designu. Druhá část expozice Řády vidění představuje průřez sbírkou volného umění galerie s akcentem na vybrané historické nebo výtvarné souvislosti. Uspořádání prostoru umožňuje libovolný směr prohlídky. Nová expozice galerie je vybavena moderními technologiemi k ochraně a prezentaci sbírek. Důležitou součástí je grafický kabinet, v němž jsou představovány papírové sbírky instituce, které zde mají optimální podmínky a jejichž prezentace nebyla dříve z důvodu ochrany sbírek možná. Návštěvníci tak mají možnost průběžně poznávat i méně známou, a přitom podstatnou část galerijního sbírkového fondu. Expozice je neustále obměňována. Nedílnou součástí expozice jsou také edukační prostory. Nová expozice umožňuje zpřístupnění a využití kulturního dědictví a rozšiřuje možnosti využívání veřejností všech věkových kategorií.
Ladislava Horňáková, Václav Mílek, Martin Beníček, Martin Čada, Pavlína Pyšná, Martin Fišr
1.5.2013
leden–prosinec
út–ne
10–18
Ladislava Horňáková
LadislavaHornákova@galeriezlin.cz

Nepovinné přílohy

Transat architekti Brno
Audiovizuální prvky – Tomáš Luňák, modely – Pavel Čech, Miroslav Černý
Zdeněk Macháček (Studio 6,15 Zlín)
Publikace 14/15 Baťův institut
Slavnostní otevření expozice; akce ke Dni muzeí a Muzejní noc; Dny otevřených dveří: Expozice otevřená pro veřejnost bez vstupného – celodenní komentované prohlídky expozice, které zajišťovali odborní pracovníci galerie a edukační programy; Výstavy v grafickém kabinetu.
13 článků v tisku – reakce na otevření stálé expozice

Fotogalerie

Videodokumentace

nahoru